Με βόλτες και φωτογραφίες με τα Kiowa δεν επιτυγχάνεται η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας…

Στιγμιότυπo από την εμφάνιση των ελικοπτέρων Kiowa Warrior στο πεδίο βολής του Ψηλού Στάλου έξω από τα Λάβαρα του Έβρου. Πηγή: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Είδαμε τα νεοαποκτηθέντα ελικόπτερα OH-58D «Kiowa Warrior» στην Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης κι από εκεί ξανά πάνω στις νταλίκες και ταξίδι για το Athens Flight Week στην Τανάγρα.

Δεν κατακρίνουμε σε καμία περίπτωση τo μεταχειρισμένo αλλά επιχειρησιακό υλικό. Μακάρι να παίρναμε αναγκαίο αριθμό πλοίων από «δεύτερο χέρι», ώστε να πάρει ανάσα ο στόλος μας και με πολύ ψυχραιμία να υπήρχε η έρευνα αγοράς ώστε να μην καταφεύγαμε σε λύσεις πολλών δις με χρέος επίσης πολλών ετών….

  • Επόμενη εμφάνισή των Kiowa ήταν προ ημερών, να πετούν αυτή τη φορά σ’ ένα στάδιο της Εθνικής άσκησης Παρμενίων. Όμως το πτητικό ντεμπούτο του ελικοπτέρου επιθετικής αναγνώρισης, μάλλον ήταν μια «εμβόλιμη» εναέρια βόλτα , κάτι ως guest star, παρά κάτι ουσιώδες που με τον δικό του τρόπο θα έστελνε το μήνυμα της αποτρεπτικής ισχύος.
  • Οι πληροφορίες από τον Ψηλό Στάλο είναι πως ούτε έκαναν βολές με ρουκέτες, τους Hellfire ή το πυροβόλο τους- τουλάχιστον στο σημείο που βρίσκονταν επιτελείς αλλά και πλήθος πολιτών του Έβρου για να τα θαυμάσουν- αλλά δεν πραγματοποίησαν κάποιας μορφής ενέργεια, εκτός από δυο διελεύσεις και αιωρήσεις.

Άλλωστε πως θα ήταν δυνατό να πραγματοποιούσαν επιχειρησιακή πτήση και μάλιστα με χρήση πυρών, από την στιγμή που όπως λένε στρατιωτικές πηγές, ακόμη δεν έχουν τεθεί επιχειρησιακά στην δύναμη της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού.

Πέντε μήνες μετά την τελετή ένταξης…

Να θυμίσουμε μόνο, ότι τον περασμένο Μάιο έγινε η παραλαβή των ελικοπτέρων και τον Ιούνιο, με κάθε επισημότητα, ήρθε η στιγμή της ένταξης στην δύναμη της Αεροπορίας Στρατού.

  • Από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο υποτίθεται πως έχουν αρχίσει οι εκπαιδεύσεις των νέων πληρωμάτων που θα επανδρώσουν τα νέα αποκτήματα της Αεροπορίας Στρατού, τα οποία μάλιστα προορίζονται και για μόνιμες θέσεις «readiness» σε νησιά του Αν. Αιγαίου.
  • Μέχρι σήμερα πάντως επιχειρησιακά πληρώματα δεν έχουν βγει διαθέσιμα, βρίσκονται στο στάδιο της εκπαίδευσης κι αυτό δεν είναι κάτι το παράλογο. Από τον Ιούνιο μεσολαβεί καλοκαίρι, ήρθαν εκλογές κτλ, γεγονός που δείχνει ότι από τον Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει η ουσία της εκπαίδευσης.
  • Κατά την έκβαση της άσκησης Παρμενίων, ρωτήθηκαν Αξιωματικοί της Αεροπορίας Στρατού, αν οι ιπτάμενοι που πέταξαν στο πεδίο βολής του Ψηλού Στάλου ήταν στελέχη του Ελληνικού Στρατού. Η απάντηση ήταν «πέταξαν και Έλληνες».
  • Από αυτό συμπεραίνει ο καθένας ότι τα Ελληνικά ελικόπτερα Kiowa τα πετούν ακόμη οι εκπαιδευτές εξ Αμερικής με τους μαθητές Έλληνες ιπταμένους στην θέση του συγκυβερνήτη. Η πτήση των Kiowa στον Έβρο γιατί ακριβώς είχε γίνει; Για επιχειρησιακή εκπαίδευση ή για να βγουν ορισμένες φωτογραφίες και βίντεο με τα ελικόπτερα; Κι αυτό σε τι ακριβώς εξυπηρετεί;
  • Πάντως Αξιωματικοί από την Αεροπορία Στρατού σημείωναν πως κι όταν είχαν έρθει τα επιθετικά ελικόπτερα Apache, τα πληρώματα αρχικά ήταν μικτά και είχαν κάνει επίδειξη στο πεδίο βολής του Λιτόχωρου, όχι όμως στην μεγάλη Εθνική άσκηση Παρμενίων. Στην άσκηση αυτή γίνεται η απόλυτη προσομοίωση του πως θα λειτουργήσεις σε πολεμικές συνθήκες, πως θα τρέχουν οι συχνότητες επικοινωνίας, πως θα μιλούν μεταξύ τους τα πληρώματα, κ.α.
  • Όμως από την στιγμή που πάρθηκε η απόφαση για εμφάνιση των Kiowa στον Παρμενίωνα κι από την στιγμή που αυτά τα ελικόπτερα θα είναι – και καλώς θα είναι- η αιχμή του δόρατος για την υπεράσπιση των νησιών, τότε γιατί δεν εμφανίστηκαν στην τελική φάση της άσκησης που έγινε στην Σαμοθράκη, που γι’ ακόμη μια φορά το φίδι από την τρύπα βγήκε από τα πολύπειρα πληρώματα των ελικοπτέρων Apache;

Οι ίδιες πηγές από την Αεροπορία Στρατού σημείωναν ότι η εκπαίδευση των πληρωμάτων για τα Kiowa θέλουν να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και έως την ερχόμενη άνοιξη να έχουν λάβει τις θέσεις τους, οπλισμένα, σε νησιά του Αν. Αιγαίου. Μπορεί αυτά τα ελικόπτερα να είναι μεταχειρισμένο υλικό, όμως από την στιγμή που η χώρα δεν είναι δυνατό να υποστηρίξει στην παρούσα φάση την ανανέωση του στόλου των Apache, τα Kiowa θα βγαίνουν αρκετές ώρες επιφυλακής σε όλο το εύρος της Ελληνικής επικράτειας.

Μάλιστα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων από νησιά του Αρχιπελάγους, έλεγαν με νόημα πως περιμένουν αυτή τη δυναμική να φτάσει στα νησιά και να κάνουν συνεκπαιδεύσεις, ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη ο ρόλος που πολλές φορές είχαν και στα χέρια των Αμερικανών.

Αναζήτηση έμπειρου τεχνικού προσωπικού

Η εταιρία που έχει αναλάβει την εκπαίδευση του τεχνικού προσωπικού, όπως προκύπτει μέσα από αγγελίες στο διαδίκτυο, όλο το καλοκαίρι αναζητούσε έμπειρο προσωπικό για τα ελικόπτερα Kiowa, ώστε να παράξει τεχνογνωσία στο τεχνικό κομμάτι στα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού. Η τεχνική υποστήριξη αποτελεί την ραχοκοκαλιά για να υπάρχουν σταθερές διαθεσιμότητες των ελικοπτέρων.

  • Μηχανοσυνθέτες που είχαν εργαστεί πάνω στον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου έχουν κληθεί ώστε να συναρμολογηθούν κι όσα ελικόπτερα Kiowa είχαν φτάσει με το εμπορικό πλοίο στον Βόλο μέσα σε προστατευτική μεμβράνη.

Η εταιρία που έχει αναλάβει την υποστήριξη των Ελληνικών Kiowa έχει συνάψει συμβόλαιο με την Αμερικανική πολιτεία ύψους 4,2 εκ. δολαρίων.

  • Απ’ ότι προκύπτει στις 5 Σεπτεμβρίου αναρτήθηκε στην σελίδα της εν λόγω εταιρίας το συμβόλαιο αυτό που είχε πάρει κοινή υπογραφή Ελλάδας και ΗΠΑ τον περασμένο Απρίλιο.

Άρα από την στιγμή που υπάρχουν αυτές οι ανοιχτές πηγές στο διαδίκτυο μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος ακόμη και ο κακόβουλος να συνειδητοποιήσει ότι κάθε προσπάθεια παρουσίασης της επιχειρησιακής ένταξης των ελικοπτέρων Kiowa, αποτελεί κάτι προς το παρόν ιδιαίτερα πρώιμο…

Οι 337 και 341 Μοίρες “κυνηγούν” τώρα μαχητικά της Τουρκίας που έκαναν υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: