Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η απόφαση του πρόσφυγα Νικόλα Σκουρίδη να επιστρέψει στο κατεχόμενο χωριό του Λάρνακα της Λαπήθου με άλυτο το Κυπριακό, οι ζημιές στις καλλιέργειες στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου μετά την τελευταία κακοκαιρία και οι αντοχές του κράτους στην πρώτη χρονιά λειτουργίας του νέου συστήματος γεωργικής ασφάλισης, η διαχείριση υδάτων σε τοπικές αρχές με θύματα τους φορολογούμενους, η συνάντηση ΠτΔ με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και οι εξελίξεις με την κατοχύρωση και προστασία του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Η επιστροφή του διχασμού» γράφει ότι στα δύο είναι η κοινή γνώμη για την επιστροφή του Νικόλα Σκουρίδη στο κατεχόμενο χωριό του Λάρνακα της Λαπήθου υπό τουρκική διοίκηση. Με παρέμβαση του ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη δικοινοτική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά Τάκης Χατζηδημητρίου αναφέρει πως «αν δεν λύσει το κυπριακό η ηγεσία, τότε θα το λύσει ο καθένας όπως νομίζει σωστά». Αλλού γράφει ότι ιδιαίτερη συνάντηση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο είχε χθες στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με αντικείμενο συζήτησης τα νομοσχέδια τα οποία βρίσκονται ενώπιον της Βουλής προς ψήφιση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι πατατοπαραγωγοί στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου μετρούν πληγές μετά την τελευταία κακοκαιρία.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Διαρροή εκατομμυρίων για το νερό των δήμων» γράφει ότι τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών αντιλήφθηκαν ξανά χθες ότι δεν σηκώνει άλλη αναβολή η άρση της σημερινής `σαθρής` κατάστασης στην διαχείριση του νερού από δήμους και κοινότητες καθώς το κόστος το πληρώνουν τελικά οι φορολογούμενοι. Αλλού γράφει ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ΔΗΣΥ αναζητούν τη χρυσή συνταγή έτσι ώστε από τη μία να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή για τις πολυαναμενόμενες μεταρρυθμίσεις, ενώ από την άλλη έχουν ήδη μπει σε διαδικασία συζητήσεων για τον ανασχηματισμό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι λασπόνερα γέμισε ο χώρος στάθμευσης που βρίσκεται δίπλα από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας μετά τη βροχόπτωση.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Κραχ στο ταμείο θεομηνίας» γράφει ότι η ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε την Κυριακή καλλιέργειες στις επαρχίες Αμμοχώστου, Λάρνακας και Λεμεσού δοκιμάζει τις αντοχές του κράτους στην πρώτη χρονιά λειτουργίας του νέου συστήματος γεωργικής ασφάλισης μετά το τέλος του ΟΓΑ, αφού θα πρέπει να βγουν από τα ταμεία εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν οι πληγέντες. Αλλού αναφέρεται σε καταιγίδες με βροχές και χαλάζι από αύριο έως και την Παρασκευή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα μέχρι τώρα τεχνικά δεδομένα, επιβεβαιώνουν ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στάλθηκε νότια της Κύπρου στο τεμάχιο 7 για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες του καθεστώτος Ερντογάν.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ασυγχώρητη αδράνεια για το χαλλούμι» γράφει ότι η αδράνεια της κυβέρνησης επιτρέπει στους σφετεριστές του κυπριακού χαλλουμιού να επιφέρουν νομικά και άλλα προβλήματα στην κατοχύρωση και προστασία του. Καλείται η κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα στην κατοχύρωση και πιστοποίηση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), διασφαλίζοντας την κυπριακή προέλευση και ποιότητα του πανευρωπαϊκά και ευρύτερα. Αλλού γράφει ότι οργανωμένη αντίδραση εναντίον της χωροθέτησης του γηπέδου γκολφ εντός κρατικού δάσους ετοιμάζεται στην Αγία Νάπα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε νέους περιορισμούς σε αναλύσεις και εργαστηριακές εξετάσεις προχωρά ο ΟΑΥ, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι καταχρήσεις.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Μετρώντας το κόστος των ζημιών στις καλλιέργειες» αναφέρεται στις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από την τελευταία κακοκαιρία με τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή να δηλώνει ότι το κράτος θα στηρίξει τους παραγωγούς. Αλλού γράφει ότι το Υφυπουργείο Ναυτιλίας εργάζεται πυρετωδώς για την πρόταση που θα παρουσιαστεί στην Κομισιόν για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επιστροφή του Νικόλα Σκουρίδη στο κατεχόμενο χωριό του Λάρνακα της Λαπήθου υπό τουρκική διοίκηση.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα –
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/10/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: