Επιστολή του Μαζλούμ στον αντιπρόεδρο Πενς: Φύγαμε… Προειδοποίηση ΗΠΑ στην Τουρκία

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον αντιπρόεδρο Μαικ Πενς στον Λευκό Οίκο. EPA, Tasos Katopodis / POOL




Ο στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντι, έστειλε επιστολή σήμερα το πρωί στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στην οποία ανακοινώνει ότι όλοι οι Κούρδοι μαχητές του YPG έχουν εκκενώσει την ασφαλή ζώνη, στη Βόρεια Συρία, όπως συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα, ενημερώνει ο δημοσιογράφος Nick Schifrin του PBS.

ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, εφόσον σεβαστεί τη συμφωνία εκεχειρίας στη βόρεια Συρία και μετά τη λήξη της πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Παράλληλα, και το πρακτορείο Reuters, μεταδίδει ότι oι Κούρδοι μαχητές γνωστοποίησαν στην Ουάσινγκτον ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

Σύμφωναμε Αμερικανό αξιωματούχο, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί είπε ότι έχει υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

Η αμερικανική πλευρά δηλώνει ότι εάν η Τουρκία παραβιάσει τα συμφωνηθέντα θα ακολουθήσουν νέες κυρώσεις.

Ο δημοσιογράφος Nick Schifrin αναφέρει:

“Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι πληροφορίες που έδωσαν οι Κούρδοι είναι ακριβείς, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Τραμπ. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν να δουν τι θα κάνει η Τουρκία μέσα στην ασφαλή ζώνη. “Εάν οι Τούρκοι μπορούν να βρουν οποιοδήποτε [Κούρδο μαχητή] μέσα στην ασφαλή ζώνη, είτε θα μας ενημερώσουν είτε θα τους πυροβολήσουν”.

Αλλά ο ανώτερος αξιωματούχος προειδοποίησε αυστηρά την Τουρκία να μην προσπαθήσει να επεκταθεί πέρα από τη διαπραγματευόμενη ζώνη ασφαλείας: “Κάθε τουρκική κινητική επιχείρηση που κινείται προς τα εμπρός … θα μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι παραβίασαν τη συμφωνία μας με αναπόφευκτες κυρώσεις.

Σταματώ σημαίνει σταματώ. Εάν παραβιάσουν τη συμφωνία, δεν έχουμε πλέον συμφωνία για να άρουμε τις κυρώσεις ή ακόμη και να παγώσουμε κυρώσεις”, προειδοποίησε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μεταβληθεί σε μόνιμη “μέχρι το τέλος του απογεύματος”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Οι κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας θα αρθούν αν τηρήσει τη συμφωνία εκεχειρίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, εφόσον σεβαστεί τη συμφωνία εκεχειρίας στη βόρεια Συρία και μετά τη λήξη της πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

“Είναι μια δέσμευση την οποία θα τηρήσουμε”, τόνισε ο αξιωματούχος αυτός, χωρίς να διευκρινίσει το πότε θα αρθούν οι κυρώσεις.

“Κάθε στρατιωτική επιχείρηση μετά τη λήξη της χρονικής διορίας των 120 ωρών (…) θα μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι παραβίασαν τη συμφωνία μας, με τις αναπόφευκτες κυρώσεις” που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο διοικητής των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι υλοποιήθηκαν όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία Ουάσινγκτον-Άγκυρας όσον αφορά την αποχώρηση των μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) από τη μεθόριο.

Η πενθήμερη κατάπαυση του πυρός λήγει απόψε στις 22.00 και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι οι τουρκικές δυνάμεις μπορεί να επαναλάβουν τις επιχειρήσεις του.

Πριν αναχωρήσει για το Σότσι της Ρωσίας για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ερντογάν ανέφερε ότι 1.200-1.300 Κούρδοι μαχητές παρέμεναν ακόμη κοντά στα σύνορα, στην περιοχή όπου η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει μαι “ζώνη ασφαλείας”.

Χθες είχε δηλώσει ότι “αν οι υποσχέσεις που μας έδωσε η Αμερική δεν τηρηθούν, θα συνεχίσουμε την επιχείρησή μας από εκεί που την αφήσαμε, αυτή τη φορά με πολύ μεγαλύτερη αποφασιστικότητα”.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε πάντως ότι Άγκυρα και Ουάσινγκτον είναι σε επαφή ώστε να συμφωνήσουν ότι ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των Κούρδων και ότι η προσωρινή παύση των τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία θα μετατραπεί σε μόνιμη διακοπή αυτής της εκστρατείας.

Όλος ο διάλογος με τον Πομπέο που προκάλεσε τη δήλωση για στρατιωτική δράση από Τραμπ (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: