Όλος ο διάλογος με τον Πομπέο που προκάλεσε τη δήλωση για στρατιωτική δράση από Τραμπ (video)

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών,Μάικ Πομπέο. Φωτογραφία via CNBC




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη αν χρειαστεί, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τη Δευτέρα όταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφο να μιλήσει για την επίθεση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

“Προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο”, δήλωσε ο κ. Πομπέο στον Wilfred Frost του τηλεοπτικού δικτύου CNBC σε μια συνέντευξη για την εκπομπή “Closing Bell”, όταν του υπέβαλε ερωτήσεις για την τουρκική εισβολή και τους Κούρδους. “Αλλά”, συνέχισε, “σε περίπτωση που απαιτείται κινητική δράση ή στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση”.

  • Πιστεύεται, πάντως, ότι ΔΕΝ είναι πραγματική απειλή διότι η Τουρκία, έτσι κι αλλιώς, είναι ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ. Και πιθανότατα, ακόμα και αν όλες σχεδόν οι ερωτήσεις αφορούσαν την τουρκική εισβολή και τους Κούρδους, ο κ. Πομπέο να ομιλούσε γενικά για τη Μέση Ανατολή, όχι ειδικά για την Τουρκία.
  • Σημειώνουμε ότι το CBNC απέσυρε την ανάρτησή του από το Twitter, που είχε τίτλο: Trump is ‘fully prepared’ to take military action against Turkey if needed, Mike Pompeo says.

Παρακάτω δημοσιεύουμε όλη τη συνομιλία του Αμερικανού υπουργού με τον δημοσιογράφο του CNBC, που αφορά τις ερωτήσεις για την τουρκική εισβολή και τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ απέναντι στους συμμάχους τους, τους Κούρδους της Συρίας, όπως το θέτει ο Αμερικανός δημοσιογράφος. Η συνομιλία είναι αποκαλυπτική:

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Ήσαστε πολύ επικριτικός για την απόφαση του κ. Ομπάμα να χαράξει μία κόκκινη γραμμή στη Συρία και την παράλειψή του να μην την επιβάλει στη συνέχεια. Στο Κάιρο, τον Ιανουάριο, εκθέσατε της ατζέντα σας για τη Μέση Ανατολή σε μια ομιλία και με υπερηφάνεια την παρουσιάσατε λέγοντας, και παραθέτω: “Η κυβέρνηση του Τραμπ δεν θα παραμείνει αδρανής όταν ο Μπάσαρ Άσαντ χρησιμοποιήσει χημικά όπλα ενάντια στον λαό του.” Είπατε: “Οι λέξεις μας σημαίνουν κάτι πάλι, όπως θα έπρεπε. Το West Point μου έμαθε ένα βασικό κώδικα ακεραιότητας. Εάν θέσουμε το αμερικανικό κύρος σε μια δράση, οι σύμμαχοί μας εξαρτώνται από εμάς για να ακολουθήσουν “. Πώς, αφήνετε την Τουρκία να καταλάβει τη χώρα ενός συμμάχου (εννοεί τους Κούρδους). Δεν είναι μια σημαντική αντίφαση με όλες τις υποσχέσεις που κάνατε προσωπικά σε εκείνη την ομιλία τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους μπροστά στους συμμάχους σας στη Μέση Ανατολή στο Κάιρο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΜΠΕΟ: Ω, ναι, όχι, είναι θεμελιωδώς διαφορετικό. Η Τουρκία – η χώρα στην οποία εισέβαλε η Τουρκία, διεξήγαγε μια εισβολή στη Συρία, είναι ένα κυρίαρχο έθνος. Εργαστήκαμε με τους Κούρδους φίλους μας, το SDF, πάνω και κάτω από τον ποταμό Ευφράτη. Από κοινού νικήσαμε την απειλή από το χαλιφάτο του ISIS. Ήταν προς όφελος της SDF, ήταν προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και μάλιστα προς όφελος του κόσμου. Η δέσμευση που έχουμε αναλάβει να συνεργαστούμε μαζί τους, την εκπληρώσαμε πλήρως, συνεχίζουμε να την εκπληρώνουμε, ακόμη και σήμερα που είμαστε εδώ. Να εκπληρώσουμε τη δέσμευσή μας να αντιμετωπίσουμε το ISIS όχι μόνο στη βορειοανατολική Συρία, αλλά στο δυτικό Ιράκ, στις Φιλιππίνες, τη Δυτική Αφρική, σε όλο τον κόσμο. Αυτό το έθνος ανταποκρίθηκε πλήρως στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε ο Πρόεδρος Τράμπ και εγώ για να αμφισβητήσουμε τον ριζοσπαστικό ισλαμικό εξτρεμισμό οπουδήποτε και αν βρίσκεται. Μπήκαμε στις συζητήσεις με την Τουρκία αφού αποφάσισαν να κάνουν αυτή την εισβολή, ενάντια στις επιθυμίες του Προέδρου Τραμ, και επιδίωξή μας ήταν να μειώσουμε τον κίνδυνο για τους ίδιους τους ανθρώπους που είπατε ότι τους εγκαταλείψαμε κάπως.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Το γεγονός ότι οι Κούρδοι, οι οποίοι αναμφισβήτητα ήταν σύμμαχοι, αλλά το γεγονός ότι δεν είναι ένα κυρίαρχο έθνος, σημαίνει ότι μπορούν να θυσιαστούν κατ’ ουσία κατ’ αυτόν τον τρόπο; Ή τουλάχιστον η γη τους σίγουρα έχει θυσιαστεί και σίγουρα δεκάδες έχασαν τις ζωές τους – ίσως εκατοντάδες έχασαν τις ζωές τους – θυσιάστηκαν;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΜΠΕΟ: Λοιπόν, η δουλειά που κάναμε ήταν πολύ σαφής με στόχο ακριβώς το αντίθετο. Πράγματι, είμαι πολύ σίγουρος ότι σώσαμε ζωές. Το έργο που έκανε ο Αντιπρόεδρος Πενς και η ομάδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να πείσει την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει την κίνησή της, να σταματήσει αυτή την εισβολή – είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το έργο αυτό έσωσε τη ζωή, όχι μόνο τη ζωή των μαχητών του SDF, αλλά και των μειονοτήτων στην περιοχή. Αν κοιτάξετε τη δήλωση που συμφωνήθηκε, οι σύμμαχοί μας τη βλέπουν με τον ίδιο τρόπο. Έχουμε λάβει πραγματικές δεσμεύσεις από τους Τούρκους για την προστασία των εθνοτικών μειονοτήτων σε όλες τις περιφέρειες κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης αυτής της δήλωσης. Νομίζω ότι η δουλειά που κάναμε έσωσε ζωές.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Συνεπώς, η εκεχειρία μπορεί να το κάνει αυτό και όλοι προσευχόμαστε και ελπίζουμε ότι το κάνει, αλλά, όπως μόλις είπατε – όπως είπατε σαφώς και την περασμένη εβδομάδα σε μια συνέντευξη – ο Πρόεδρος Τράμπ δήλωσε ρητά στον Πρόεδρο Ερντογάν να μην κάνει αυτό σε εκείνο το τηλεφώνημα. Παρ ‘όλα αυτά, πήγε μπροστά και το έκανε, και οι ζωές χάθηκαν ως αποτέλεσμα (της εισβολής). Η τιμωρία αυτού των – οικονομικών κυρώσεων που θα αντέξουν, πέντε, δέκα ημέρες – τι θα δικαιολογούσε τώρα μια στρατιωτική απάντηση από τις ΗΠΑ, έχοντας κατά νου, βέβαια, και έχουμε δει μια κατάσταση -όπως είπατε- με την επίθεση του Ιράν στη Σαουδική Αραβία;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΜΠΕΟ: Συγνώμη, μια στρατιωτική απάντηση σε τι ενέργεια;

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα δικαιολογούσε μια στρατιωτική αντίδραση στην περιοχή από τις Η.Π.Α. σήμερα όταν κατασχέθηκε η γη ενός συμμάχου και σκοτώθηκαν οι ζωές των συμμάχων μας, αν όχι σε ένα κυρίαρχο κράτος;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΜΠΕΟ: Ναι, κοίταξε. Ποτέ δεν βγαίνω μπροστά από την απόφαση του Προέδρου για το αν θα πάρει την τρομερή δέσμευση να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική δύναμη της Αμερικής για να προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα. Αλλά ο κόσμος πρέπει να ξέρει: Το έχουμε κάνει πριν. Κάναμε βομβαρδισμούς στη Συρία όταν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα. Το κάναμε για να υποστηρίξουμε τον θεμελιώδη κανόνα ότι τα χημικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η προηγούμενη κυβέρνηση αρνήθηκε να εφαρμόσει αυτόν τον βασικό, αξιοπρεπή κανόνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το κάναμε και ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό. Όταν βλέπουμε να κινδυνεύουν τα  αμερικανικά συμφέροντα ή τα θεμελιώδη πρότυπα σε όλο τον κόσμο που πρέπει να επιβληθούν, θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε. Πρότεινα τις οικονομικές κυρώσεις που έχουμε χρησιμοποιήσει – σίγουρα θα τις χρησιμοποιήσουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε και τις διπλωματικές μας εξουσίες. Αυτές είναι οι προτιμήσεις μας. Προτιμούμε την ειρήνη στον πόλεμο. Αλλά σε περίπτωση που απαιτείται κινητική δράση ή στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος Trump είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Τουρκία είναι φυσικά μέλος του ΝΑΤΟ. Παίρνουν πολλά επιπλέον μυστικά για αυτό το λόγο. Υπάρχουν επίσης περίπου 40 ή 50 πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που στεγάζονται στην Τουρκία. Πόσο εμπιστεύεστε προσωπικά τον Πρόεδρο Ερντογάν;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΜΠΕΟ: Ποτέ δεν μιλάω για εμπιστοσύνη. Πάντα μιλάω για να διασφαλίσω ότι εργαζόμαστε στενά, ότι χρησιμοποιούμε τις διπλωματικές μας δεξιότητες, ότι επαληθεύουμε τα πάντα. Πρέπει να ξέρετε: Έχουμε πολλούς εταίρους του ΝΑΤΟ που κάνουν πράγματα που δεν συμφωνούν με αυτό που η Αμερική επιθυμεί να κάνουμε. Είμαστε εταίροι σε μια συμμαχία του ΝΑΤΟ. Δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε πάντα. Κοιτάξτε, έχετε δει τους εταίρους του ΝΑΤΟ να υιοθετούν μια πολύ διαφορετική προσέγγιση σχετικά με την JCPOA, την πυρηνική συμφωνία του Ιράν. Νομίζουμε ότι είναι τρομερό. Τρεις από τους πιο κοντινούς φίλους μας επέλεξαν ένα διαφορετικό μονοπάτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σπάσουμε μια σχέση ή θα σκίσουμε τα πάντα. Εργαζόμαστε με αυτούς, χρησιμοποιούμε τη διπλωματία, χρησιμοποιούμε τις δεξιότητες που έχουμε, χρησιμοποιούμε την αμερικανική εξουσία για να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε τα αποτελέσματα που είναι προς το συμφέρον της Αμερικής, ενώ εργαζόμαστε με αυτούς τους σημαντικούς συμμάχους σε όλες τις άλλες σφαίρες όπου έχουμε πραγματικά, αληθινά, σημαντικά αλληλοεπικαλυπτόμενα συμφέροντα.

“Πλήρως προετοιμασμένος” ο Τραμπ για στρατιωτική δράση ενάντια στην Τουρκία αν χρειαστεί λέει ο Πομπέο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: