Το τρίγωνο Τραμπ, Ισραήλ και Ιράν: Η αθέατη όψη της στρατηγικής των νεοσυντηρητικών

Το Ισραήλ τιμά την 11η Σεπτεμβρίου. Photo via Twitter, @DavidRoet, υπουργείο Εξωτερικών




Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Η ρητορική των νεοσυντηρητικών της κυβέρνησης Μπους για εκδημοκρατισμό και “αναμόρφωση” της Μέσης Ανατολής ήταν η βιτρίνα της αμερικανικής στρατηγικής για άμεσο έλεγχο της περιοχής που παράγει το φθηνότερο και περισσότερο πετρέλαιο στον πλανήτη.

Αλλά και η βιτρίνα για εξυπηρέτηση της στρατηγικής του Ισραήλ, η σημερινή εκδοχή της οποίας είναι αυτά που συμβαίνουν στο τρίγωνο Τραμπ-Ισραήλ-Ιράν.

  • Υπό την καθοδήγηση των νεοσυντηρητικών, οι Αμερικανοί επεδίωξαν μέσω της λεγόμενης “αναμόρφωσης” της Μέσης Ανατολής να αποκτήσουν τέτοια ερείσματα, που να τους εξασφαλίσουν στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι μελλοντικών ανταγωνιστών: έναντι της συμμάχου Ευρώπης, αλλά και έναντι της ανερχόμενης Κίνας, η οποία έχει ζωτική ανάγκη από ενέργεια για να στηρίξει την ιλιγγιώδη οικονομική ανάπτυξή της.

Η Ρωσία έχει τους δικούς της ενεργειακούς πόρους και από αυτή την άποψη είναι ανεξάρτητη. Η Ουάσινγκτον ήθελε τότε να αποτραπεί η πολιτική χειραφέτηση της ΕΕ από την αμερικανική κηδεμονία. Στόχος της ήταν, επίσης, να παρεμποδισθεί η οικονομική ανάκαμψη και η πολιτική-στρατιωτική ενδυνάμωση της Ρωσίας, καθώς και η άνδρωση της Κίνας, ώστε να μην είναι μελλοντικά σε θέση να αμφισβητήσουν την αμερικανική ηγεμονία.

Οι στόχοι αυτοί ουσιαστικά ήταν κοινά αποδεκτοί στην Ουάσινγκτον. Οι μετριοπαθείς (εκφραστής τους ο τότε υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ) επεδίωκαν την υλοποίηση αυτών των στόχων μέσω πολιτικών-διπλωματικών χειρισμών. Αντιθέτως, οι νεοσυντηρητικοί (εκφραστές τους ο τότε αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι και ο τότε υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ) την επεδίωκαν με την ανατροπή των γεωπολιτικών ισορροπιών μέσω της προβολής ισχύος.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Η Ευρώπη, και κατ’ επέκταση η Ελλάδα, δεν έχουν στρατηγική απέναντι στον Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: