File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) υποδέχεται τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη (Δ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019, στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τι δεν αποφασίσθηκε μεταξύ Μητσοτάκη και Αναστασιάδη; Έμειναν στις εκκλήσεις στον Ταγίπ!

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, χθες στην Αθήνα, αναδεικνύει τη βούληση των δυο κυβερνήσεων να συντονίσουν τα βήματα τους. Να συντονιστούν για να αντιμετωπίσουν από κοινού την τουρκική επιθετικότητα και παραβατικότητα.

  • Μέσα από το κοινό ανακοινωθέν δεν προκύπτει οποιαδήποτε απόφαση αντιμετώπισης της τουρκικής προέλασης στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και για τις κινήσεις για επιβολή νέων τετελεσμένων επί του εδάφους.

Τι αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν;

  • Συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Διατύπωσαν, επίσης, την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.
  • Τι εισπράττει από τις αναφορές αυτές η κατοχική Τουρκία; Πως θα πρέπει να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες της. Πώς; Εάν και εφόσον αποδεχθεί την έκκληση που τις απευθύνουν Αθήνα και Λευκωσία. Δεν αισθάνθηκε οποιαδήποτε πίεση, οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Εύλογα κανείς μπορεί να διερωτηθεί: Τι διαφορετικό να έκαναν οι δυο ηγέτες; Να κηρύξουν πόλεμο στην Τουρκία; Στην πολιτική και τη διπλωματία δεν είναι όλα άσπρο- μαύρο. Είτε πόλεμο είτε παράδοση στον εχθρό.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν πολλά πολιτικά και διπλωματικά εργαλεία, τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει για να ασκήσει πίεση στην κατοχική Τουρκία και να προκαλέσουν κόστος. Κόστος τόσο στην Τουρκία όσο και το κατοχικό καθεστώς.

Αυτό το τελευταίο να μην το ξεχνάμε.

  • Και υπάρχει βέβαια και το πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο φαίνεται πως ακόμη ενδιαφέρει την Άγκυρα.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνουν στο κοινό ανακοινωθέν τους «την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

  • Δηλαδή, έτοιμοι για συνομιλίες ανεξαρτήτως εάν η τουρκική πλευρά συνεχίζει την προέλαση σε θάλασσα και ξηρά.
  • Είναι προφανές πως η Λευκωσία περίμενε και περιμένει πολύ περισσότερα από την Αθήνα. Δεν μπορεί, όμως, ούτε να απαιτήσει, ούτε να επιβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση πώς θα εκφράζει τη συμπαράστασή της στην Κύπρο.

Γι αυτό και οι τοποθετήσεις είναι γενικόλογες και επαναλαμβανόμενες. Ακολουθούν μια αδιέξοδη πορεία, υπό το φόβο ενδεχόμενης αντίδρασης της Τουρκίας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Σε ό,τι αφορά τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό, ελπίδα στη Λευκωσία είναι να μην αλλάξει τίποτε από τα όσα έχει διαμορφώσει και προωθήσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Πάει για ενσωμάτωση κατεχομένων ο Ερντογάν: Αλλά στην Αθήνα κάνουν ότι δεν βλέπουν…

Be the first to comment on "Τι δεν αποφασίσθηκε μεταξύ Μητσοτάκη και Αναστασιάδη; Έμειναν στις εκκλήσεις στον Ταγίπ!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*