Παράνοια: Μειοψηφία ο Τζόνσον και το brexit στη Μεγάλη Βρετανία, δεν θέλουν ούτε τον Κόρμπιν

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επιτίθεται λεκτικά στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατά τη διάρκεια της σφοδρής σύγκρουσής τους στο Κοινοβούλιο Φωτογραφία: EPA / JESSICA TAYLOR




Σε οπισθοχώρηση βρίσκεται το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον παρότι εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, ενώ την ίδια ώρα οι υποστηρικτές του remain έχουν αυξηθεί στο 53%.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύει σήμερα Πέμπτη η Daily Mail. Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της Survation δείχνει ότι οι Τόρις βρίσκονται στο 27%, στην πρόθεση ψήφου, αν το ποσοστό τους είναι μειωμένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Είναι πλέον μόνο τρεις μονάδες μπροστά από τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, που παραμένουν σταθεροί στο 24%. Ακολουθούν με 22% οι ανανεωμένοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες της Τζο Σουίνσον και με 16% έπεται το Κόμμα του του Νάιτζελ Φάρατζ.

Σε ό,τι αφορά πάντως το δημοφιλέστερο πρωθυπουργό, ο Μπόρις Τζόνσον διατηρεί το μεγάλο προβάδισμά του με 41%. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση με 18%, πίσω από το 21% της Τζο Σουίνσον.

Στο ερώτημα, ωστόσο, τι θα ψήφιζαν σε ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit, το 53% τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και το 47% υπέρ της εξόδου.

Εξάλλου, το 41% των Βρετανών πολιτών διαφωνεί με την άποψη που φέρεται να διατύπωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων Τζέικομπ Ρις-Μογκ πως η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της αναστολής του κοινοβουλίου ήταν «συνταγματικό πραξικόπημα». Το 32% συμφωνεί.

Το 62% θεωρεί πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να απολογηθεί στη βασίλισσα διότι εισηγήθηκε παρανόμως να αναστείλει τη Βουλή. Το 51% των πολιτών θεωρεί πως ο Μπόρις Τζόνσον οφείλει να παραιτηθεί, έναντι ποσοστού 41%.

Το 52% συμφωνεί με τη θέση που όλο και πιο συχνά διατυπώνει ο Μπόρις Τζόνσον ότι το «κατεστημένο» θέλει να σταματήσει το Brexit, έναντι ποσοστού 28%.

Το 55% των πολιτών, εξάλλου, επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, κυρίως ψηφοφόροι των Εργατικών.

Τζον Μπέρκοου: Τοξική ατμόσφαιρα στη Βουλή

«Τοξική» χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα που επικράτησε χθες Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρόεδρος αυτής Τζον Μπέρκοου.

Στην πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας μετά από την ακύρωση της αναστολής των εργασιών του κοινοβουλίου από το Ανώτατο Δικαστήριο, η συζήτηση διεξήχθη σε τόνους τόσο υψηλούς τόνους ώστε βετεράνοι πολιτικοί, πολιτικοί σχολιαστές και ο ίδιος ο κ. Μπέρκοου σχολίασαν ότι ήταν «η χειρότερη συνεδρίαση» που μπορούν να θυμηθούν.

Σήμερα τα πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων εγκαλούν τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για «εμπρηστικό» λόγο και απουσία οποιασδήποτε ένδειξης μεταμέλειας μετά από την κατά το δικαστήριο παράνομη απόφαση για αναστολή της Βουλής.

Τα σχόλια στέκονται στην κατηγορία που εκστόμισε 15 φορές ο κ. Τζόνσον κατά του κοινοβουλίου ότι «παραδίδει» τη χώρα στις διαθέσεις της ΕΕ προσπαθώντας να αποκλείσει το no deal στο Brexit.

Τη μεγαλύτερη οργή του φιλοευρωπαϊκού μετώπου, ωστόσο, έχει προκαλέσει η αντίδραση του πρωθυπουργού στις αλλεπάλληλες συναισθηματικά φορτισμένες εκκλήσεις βουλευτριών της αντιπολίτευσης να μετριάσει τον τόνο και τη γλώσσα που χρησιμοποιεί, καθώς πολλές εξ αυτών δέχονται όλο και περισσότερες απειλές για τη ζωή τους. Απαντώντας σε μία από αυτές τις παρεμβάσεις, ο κ. Τζόνσον σχολίασε ότι δεν έχει ξανακούσει μεγαλύτερες «τρίχες».

Στη συνέχεια δε, ο κ. Τζόνσον είπε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί η μνήμη της Τζο Κοξ είναι να υλοποιηθεί το Brexit. Πρόκειται για τη βουλευτή των Εργατικών που δολοφονήθηκε μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα του 2016 από ακροδεξιό οπαδό του Brexit λόγω της ένθερμης υποστήριξής της προς την παραμονή στην ΕΕ.

Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού κορύφωσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με ορισμένους βουλευτές να δακρύζουν ή να φεύγουν από την αίθουσα λόγω της έντασης.

Με αυστηρούς χαρακτηρισμούς κατά του Μπόρις Τζόνσον αντέδρασαν αργότερα μέσω Twitter ακόμα και μετριοπαθή στελέχη της κυβέρνησής του, ενώ ο απερχόμενος επίτροπος της Βρετανίας στην ΕΕ Τζούλιαν Κινγκ σχολίασε ότι τα λόγια του πρωθυπουργού ήταν «άξεστα και επικίνδυνα».

Από την άλλη πλευρά τα μέσα ενημέρωσης και οι Συντηρητικοί πολιτικοί που τάσσονται υπέρ του Brexit υπερασπίστηκαν τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι εκφράζει την αγανάκτηση και το θυμό των πολιτών που βλέπουν συνεχείς προσπάθειες από τη Βουλή να εμποδίσει την υλοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit.

Ο κ. Μπέρκοου προανήγγειλε ότι σήμερα θα υποβληθεί και θα συζητηθεί στη Βουλή έκτακτη επερώτηση για την ποιότητα της πολιτικής συζήτησης στη χώρα. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί κατόπιν πρωτοβουλίας του αρχαιότερου και της αρχαιότερης βουλευτή, του Κεν Κλαρκ και της Χάριετ Χάρμαν αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ και ΣΚΑΪ / Θανάσης Γκαβός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: