Ο Τζόνσον κάνει την… Πυθία, ενώ άρχισαν τα στοιχήματα για παραίτησή του: Χάος με το brexit

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. EPA, NEIL HALL




Με τη λογική θα πετύχω μια συμφωνία, αλλά μπορεί και να μην πετύχω τελικά κινείται ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ενώ έχουν αρχίσει ήδη οι προβλέψεις για την παραίτησή του.

Μιλώντας σήμερα Τρίτη στους μαθητές ενός σχολείου, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα καταφέρει να πετύχει συμφωνία με την ΕΕ και να έχει ένα συντεταγμένο στις 31 Οκτωβρίου.

“Θα φτάσουμε σε μια συμφωνία, εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να πετύχουμε μια συμφωνία”, είπε. “Βρισκόμουν στην Ιρλανδία χθες για να μιλήσω στους Ιρλανδούς φίλους μας για το πώς θα το κάνουμε. Και θα πάμε στις Βρυξέλλες και θα συζητήσουμε με μερικές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες”, πρόσθεσε.

Αλλά το αμέσως επόμενο λεπτό, συμπλήρωσε,αναιρώντας ουσιαστικά τα ίδια του τα λεγόμενα:

“Υπάρχει ένας τρόπος να πετύχουμε μια συμφωνία αλλά θα χρειαστεί πολλή σκληρή δουλειά. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία”, συνέχισε. “Εάν είναι απολύτως αναγκαίο, θα αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία”.

Κάτι σαν τον γνωστό χρησμό της Πυθίας που είπε το περίφημο Ήξεις, αφήξεις ου, εν πολέμω θνήξεις». Ο χρησμός ήταν μια έξυπνη απάτη, γιατί με την πρώτη μορφή, με το κόμμα πριν το «ου», σήμαινε: «Θα πας, θα γυρίσεις, δεν θα σκοτωθείς στον πόλεμο».

Αντίθετα, στη δεύτερη μορφή, με το κόμμα μετά το «ου», σήμαινε: «Θα πας, δεν θα γυρίσεις, θα σκοτωθείς στον πόλεμο».

Καθώς ο χρησμός δεν γραπτός, το νόημα που έβγαινε ήταν υποκειμενικό και μπορούσε να ερμηνευτεί και με τους δύο τρόπους. Από αυτό μας έμεινε η παροιμιακή έκφραση που συνδέεται με την ασάφεια.

Οι προβλέψεις για παραίτηση

Την ίδια ώρα έχουν αρχίσει να διατυπώνονται προβλέψεις που θέλουν τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτείται τελικά μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει ο ίδιος.

Ο γνωστός οίκος αξιολογήσεων JPMorgan υποστηρίζει στην ανάλυσή του ότι υπάρχουν τρία εναλλακτικά σενάρια: είτε να επιτευχθεί νέα συμφωνία με την Ε.Ε., είτε να παραιτηθεί είτε να υπαναχωρήσει από τη θέση του.

Από αυτές, πιθανότερη κατά την ίδια ανάλυση είναι η παραίτηση για να επιτρέψει σε κάποιον άλλο να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναβολή του Brexit.

Δηλαδή, μια τρύπα στο νερό.

Περιορισμένες εναλλακτικές για τον Μπόρις Τζόνσον βλέπει και η Julius Baer, η οποία αναθεώρησε πτωτικά στο 10% τις πιθανότητες η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς μια συμφωνία και θεωρεί ότι οι πιθανότητες να καθυστερήσει η διαδικασία είναι στο 75% .

Hellas Journal με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: