Ο Τζόνσον απασφάλισε: Κλείνει τη Βουλή, αψηφεί το νόμο, επιμένει σε brexit στις 31 Οκτωβρίου

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ζητήσει αναβολή από τις Βρυξέλλες για το Brexit. EPA, NEIL HALL EPA-EFE, NEIL HALL




Παρά την αναμενόμενη ψήφιση και τυπικά το βράδυ της Δευτέρας του νόμου που υποχρεώνει να ζητήσει παράταση στις διαπραγματεύσεις για το brexit έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει αποφασισμένος κινούμενος πλέον στα όρια της νομιμότητας.

Χωρίς να έχει τυπικά την πλειοψηφία του Βρετανικού Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας αψηφά ακόμη και το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει με ποινή φυλάκισης και επιμένει «brexit στις 31 Οκτωβρίου».

Σε δηλώσεις του πρωί της Δευτέρας ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι επιθυμεί μια συμφωνία για το Brexit στις 18 Οκτωβρίου και ότι δεν πτοείται από τις απόπειρες του Κοινοβουλίου να παρεμποδιστεί μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

«Δεν με πτοεί τίποτα από όσα μπορούν να λάβουν χώρα στο Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Τζόνσον. «Νομίζω ότι αυτό που θέλουν οι Βρετανοί είναι να φέρουμε εις πέρας μια συμφωνία και να προχωρήσουμε και να αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου».

Μιλώντας έχοντας δίπλα του τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ, ο Τζόνσον δήλωσε ότι κομίζει ιδέες προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα του λεγόμενου backstop, όπως ονομάζεται το δίκτυ ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα, αλλά ότι σήμερα δεν αναμένεται σημαντική πρόοδος σε αυτό.

«Έχω ένα μήνυμα που θέλω να σου μεταφέρω σήμερα, Λίο, ότι θέλω να βρω μια συμφωνία, θέλω να πετύχω μια συμφωνία», δήλωσε ο Τζόνσον. «Όπως εσύ, έχω εξετάσει προσεκτικά την περίπτωση μη συμφωνίας, έχω αξιολογήσει τις επιπτώσεις για τη χώρα μας και για τη δική σας».

«Και ναι, φυσικά, μπορούμε να τα καταφέρουμε, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε σίγουρα να τα βγάλει πέρα αλλά να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτή η έκβαση θα ήταν μια αποτυχία πολιτικής ικανότητας για την οποία θα ήμασταν όλοι υπεύθυνοι», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Άρα, για χάρη των επιχειρήσεων, των αγροτών και των εκατομμυρίων ανθρώπων που βασίζονται σε εμάς να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας και τη δημιουργικότητα μας για να το πετύχουμε αυτό, θέλω να ξέρετε ότι προτιμώ κατηγορηματικά να βρούμε μια συμφωνία».

Κλείνει το κοινοβούλιο

Παράλληλα όμως, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η λειτουργία του βρετανικού Κοινοβουλίου θα ανασταλεί σήμερα από τη λήξη των εργασιών και για πέντε εβδομάδες έως τις 14 Οκτωβρίου.

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί νομοσχέδιο που θα αποτρέπει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία, αναγκάζοντας τον Τζόνσον να ζητήσει αναβολή της εξόδου, αλλά ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει παράταση της προθεσμίας.

Ο πρωθυπουργός δεν θα εγκρίνει άλλες άσκοπες καθυστερήσεις στο Brexit, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, και οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών που θα ζητήσει αργότερα σήμερα ο Τζόνσον προκειμένου να επιλυθεί το θέμα.

Αγνοεί τις αυστηρές προειδοποιήσεις

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει από το Λονδίνο η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ Ειρήνη Ρακιτζή, τρεις ξεχωριστές συστάσεις να μην αθετήσει τον νόμο που ψήφισε το κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα για το Brexit, έλαβε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η Ένωση Δικηγόρων Ποινικού Δικαίου καταδίκασε πιθανά σχέδια της κυβέρνησης να αγνοήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, που αποκλείει μία έξοδο χωρίς συμφωνία και ζητά νέα παράταση στην αποχώρηση, ενώ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ προέβη σε μία ασυνήθιστη σύσταση προς τον πρωθυπουργό.

Η πρόεδρος της Δικηγορικής Ένωσης Κάρολιν Γκούντγουιν δήλωσε ότι «μέσα ή έξω από την ΕΕ, μία κυβέρνηση που υπερασπίζεται την κυριαρχία του νόμου, ενεργεί κατά τα συμφέροντα του λαού, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου. Οποιαδήποτε κυβέρνηση, που αψηφά την κυριαρχία του νόμου και αναζητά την παραβίασή του, υπονομεύει όλο το δικαστικό σύστημα και ανοίγει την πόρτα στην οχλοκρατία και σύντομα στην αναρχία». Η ίδια αναρωτήθηκε πώς μία κυβέρνηση μπορεί να δεσμεύεται να πατάξει την εγκληματικότητα, όταν η ίδια απειλεί να παραβιάσει το νόμο.

Με αφορμή τα σενάρια που εξετάζει η Ντάουνινγκ Στριτ για να επιτύχει την έξοδο της χώρας στις 31 Οκτωβρίου, αψηφώντας την απόφαση του κοινοβουλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ – το όνομα του οποίου ακούστηκε ως ένα από αυτά υπουργών που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της παραίτησης της υπουργού Εργασίας ‘Αμπερ Ραντ – συνέστησε επίσης στον πρωθυπουργό να «υπακούσει το νόμο».

Αλλά και ο πρώην ανώτατος δικαστής λόρδος Σάμτσιον επισήμανε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για δεύτερη επιστολή προς την ΕΕ, που θα «σαμποτάρει» την αρχική επιστολή για παράταση του άρθρου 50 – την οποία είναι υποχρεωμένος να ζητήσει το Μπόρις Τζόνσον, με βάση το νομοσχέδιο που ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα το κοινοβούλιο – είναι παράνομο. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός θα επιδείκνυε καταφρόνηση της δικαστικής αρχής, εάν επιχειρούσε να αιτηθεί μία παράταση και ταυτόχρονα προσπαθούσε να ζητήσει από την ΕΕ να την απορρίψει, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί καμία καθυστέρηση στο Brexit.

Διαρροές στον βρετανικό Τύπο εμφανίζουν συζητήσεις μέσω μηνυμάτων μεταξύ βουλευτών των Τόρις, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, που προτρέπουν τον πρωθυπουργό να «παραβιάσει το νόμο και να ολοκληρώσει το Brexit» στην προβλεπόμενη ημερομηνία, ακόμη και χωρίς συμφωνία. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε συνέντευξή του, η κυβέρνηση να «δοκιμάσει τα όρια» των απαιτήσεων του νομοσχεδίου, αμφισβητώντας στο δικαστήριο την πρόβλεψη της παράτασης. Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο δεν θα παραβίαζε το νόμο, αλλά ούτε και θα συμμορφωνόταν με αυτόν. «Θα εξετάσουμε πολύ προσεχτικά, νομικά, τι απαιτεί και τι δεν απαιτεί (το νομοσχέδιο)» είπε χαρακτηριστικά.

Επιστρέφοντας από το Δουβλίνο, σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να καταθέσει μία ακόμη πρόταση στη Βουλή για τη διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, ζητώντας τη συναίνεση των βουλευτών του Σώματος, που, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει, σκοπεύουν να την καταψηφίσουν. Στο μεταξύ, μέσα στη μέρα αναμένεται το νομοσχέδιο Χίλαρι Μπεν, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο για την παράταση στο Brexit, να λάβει βασιλική έγκριση και να γίνει νόμος του κράτους.

Απαισιόδοξος ο Ιρλανδός πρωθυπουργός

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε σήμερα η κατάργηση του λεγόμενου backstop για τα ιρλανδικά σύνορα χωρίς να υπάρξει η κατάλληλη αντικατάστασή του θα σημαίνει Brexit χωρίς συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εάν δεν υπάρξουν συμφωνημένες εναλλακτικές ρυθμίσεις, το μη backstop σημαίνει μη συμφωνία για εμάς», δήλωσε ο Βαράντκαρ ενόψει των συνομιλιών με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

«Το μόνο που κάνει είναι να παρατείνει την κατάσταση για ακόμα 14 μήνες. Ακόμα 14 μήνες αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις, ακόμα 14 μήνες αβεβαιότητας για τους πολίτες βόρεια και νότια των συνόρων. Άρα δεν είναι μια επιλογή που βρίσκουμε ελκυστική», δήλωσε ο Βαράντκαρ.

Πρόσθεσε ότι δεν θα αντικαταστήσει τις νομικές εγγυήσεις για το ιρλανδικό backstop, τη συμφωνία ασφαλείας που στόχο έχει να αποτρέψει την επιστροφή των συνοριακών ελέγχων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, χωρίς μια συγκεκριμένη εναλλακτική.

«Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε και δεν θα κάνουμε, και ξέρω ότι το κατανοείτε αυτό, είναι να συμφωνήσουμε στην αντικατάσταση μιας νομικής εγγύησης με μια δέσμευση», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός. Δήλωσε επίσης ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα έφερνε χρόνια διαπραγματεύσεων.

«Κατά την άποψή μου, το θέμα του Brexit δεν θα τελειώσει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο τερματίσει την συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου ή ακόμα και 31 Ιανουαρίου», δήλωσε. «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως μια καθαρή έξοδος ή απλά το να έρθει εις πέρας αυτό. Αντ’ αυτού απλά θα πάμε σε μια νέα φάση».

Δήλωσε ότι στην περίπτωση μη συμφωνίας, η Βρετανία και η ΕΕ θα πρέπει να επιστρέψουν αρκετά γρήγορα σε διαπραγματεύσεις για να ασχοληθούν με τα δικαιώματα των πολιτών, τις οικονομικές εκκρεμότητες και τα ιρλανδικά σύνορα, όλα θέματα που είχαν περιληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης της Τερέζα Μέι.

Προειδοποίησε ότι ακόμα και να υπάρξει συμφωνία, η επίτευξη μιας μελλοντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου θα είναι «ηράκλειος» άθλος για τον Τζόνσον. Ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ακούσει πώς μπορεί να αρθεί αυτό το αδιέξοδο, αλλά και οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι δεν αναμένεται σήμερα να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: