Ντοκουμέντο του Open πάνω από το φλεγόμενο πλοίο: Πως έζησαν το συμβάν στο Olympic Champion

Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο OLYMPIC CHAMPION επιστρέφει στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας μετά από το ξέσπασμα φωτιάς στο γκαράζ του πλοίου Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019. Από το πλοίο αποβιβάσθηκαν με ασφάλεια όλοι οι επιβάτες. ΑΠΕ ΜΠΕ, STR, Δήμος Απόστολος




Βίντεο ντοκουμέντο με τις ώρες αγωνίας που έζησαν 613 άτομα με το πλοίο Olympic Champion, μεσοπέλαγα εκατοντάδες άνθρωποι φέρνει στη δημοσιότητα το Open TV.

Η φωτιά ξέσπασε στο γκαράζ του πλοίου όπου βρίσκονταν αρκετές νταλίκες, πολλές εκ των οποίων με εφλεκτο υλικό.

Στο βίντεο από το κατάστρωμα φάινονται καρέ – καρέ οι μαύροι καπνοί που έχουν γεμίσει την ατμόσφαιρα. «Όλος ο κόσμος άρχισε να φωνάζει. Μετά μας έβγαλαν επάνω στο κατάστρωμα όπου και συγκεντρωθήκαμε όλοι» λέει στο Open TV επιβάτης του πλοίου.

«Μόλις φύγαμε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας το καράβι πήρε φωτιά. Ντουμάνιασε από την αριστερή πλευρά» προσθέτει άλλος επιβάτης. «Ήμουν ο τελευταίος που βγήκε στο κατάστρωμα. Το πήρα λίγο αψήφιστα» συμπληρώνει άλλος επιβάτης. Το πρώτο ρυμουλκό έφτασε στο σημείο όπου βρισκόταν το πλοίο κάνοντας αναγνώριση της κατάστασης. «Είναι ένα το σημείο όπου έχει ξεσπάσει η φωτιά αλλά βγαίνει μπρος πίσω, είναι ανεμιστήρες» ακούγεται να λέει ένας από τους επιβαίνοντες στο ρυμουλκό.

Το κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας δίνει εντολή για άμεση επιστροφή στην Ηγουμενίτσα. Εν τέλει το φλεγόμενο πλοίο λίγο πριν τις οκτώμιση το πρωί του Σαββάτου φτάνει στο λιμάνι. Μόλις ρίχνει άγκυρα ξεκινάει η επιχείρηση άμεσης επέμβασης των επιβατών την ώρα που το πυροσβεστικό πλοιάριο ρίχνει τόνους νερού στα αμπάρια του πλοίου.

Από τη φωτιά τραυματίστηκαν πέντε άτομα, δύο με εγκαύματα στα κάτω άκρα, δύο με αναπνευστικά προβλήματα και ένα ακόμα στη μέση. Όλοι μεταφέρθηκαν στο πλησιέστερο νοσοκομείο και αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες εξήλθαν ενώ ο ένας παραμένει για νοσηλεία.

Το άτομο που παραμένει για νοσηλεία είναι ένας άνδρας Κουρδικής καταγωγής ο οποίος κρυβόταν μέσα σε ένα φορτηγό προκειμένου να μεταβεί παράνομα στην Ιταλία. Σημειώνεται πως πολλές νταλίκες υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές. Σύμφωνα με το λιμενικό η φωτιά ξεκίνησε από φορτηγό – ψυγείο και επεκτάθηκε σε διπλανές νταλίκες.

Μέσα στο πλοίο υπήρχαν 94 φορτηγά και 195 ΙΧ. Έντεκα φορτηγά υπέστησαν ζημιές, μικρές και μεγάλες ενώ ένα από αυτά παραμένει στο γκαράζ του πλοίου και πιθανολογείται ότι είναι αυτό από το οποίο ξεκίνησε η φωτιά.

Έτσι ξεκίνησε η φωτιά στο Olympic Champion

‘Ενα από τα σημεία που εξέτασαν οι άνδρες του λιμενικού ήταν εάν την ώρα που ξέσπασε η φωτιά βρισκόταν στα γκαράζ του πλοίου κάποιος οδηγός. Μέχρι τώρα δεν προκύπτει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Open TV Άρη Κουτσιούκη ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε ήταν αυτό με τον τραυματία Κουρδικής καταγωγής και αυτό διότι παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας κάποιοι συνεχίζουν να προσπαθούν να φύγουν με κάθε τρόπο από τη χώρα μας.

Τέλος με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας οι επιβάτες τις επόμενες ώρες με άλλα πλοία θα μεταφερθούν στον προορισμό τους.

Σημειώνεται πως τις στιγμές της πυρόσβεσης αλλά και του καθαρισμού του πλοίου Olympic Champion από σκάφη της Πυροσβεστικής, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, κατέγραψε η ομάδα του UpDrones.

Μέσα στο πλοίο υπήρχαν 94 φορτηγά και 195 ΙΧ. Έντεκα φορτηγά υπέστησαν ζημιές, μικρές και μεγάλες ενώ ένα από αυτά παραμένει στο γκαράζ του πλοίου και πιθανολογείται ότι είναι αυτό από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Εντολή άμεσης επιστροφής

Αρκετές νταλίκες που βρίσκονταν στο γκαράζ περιείχαν εύφλεκτο φορτίο. Ορισμένες απ’ αυτές καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ αρκετά εμπορεύματα έπαθαν μεγάλη ζημία.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δίνει εντολή άμεσης επιστροφής στην Ηγουμενίτσα. Στις 8.20 το Olympic Champion έδεσε στο λιμάνι, ενώ ξεκίνησε επιχείρηση εκκένωσης αλλά και κατάσβεσης της φωτιάς από πλοιάριο της πυροσβεστικής.

Παρότι η επιχείρηση ήταν δύσκολη, οι πυροσβέστες έθεσαν τη φωτιά υπό πλήρη έλεγχο.

Εντυπωσιακά είναι και τα πλάνα που κατέγραψε drone πάνω από το πλοίο.

Πληροφορίες από OPEN TV, ΕΘΝΟΣ

Τέλος καλό όλα καλά για τους επιβάτες του Olympic Champion: Προωθούνται στους προορισμούς τους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: