Με καθυστέρηση η τριμερής Ερντογάν-Πούτιν-Ροχανί: Συρία, Ιντλίμπ και ειρήνευση στο μενού

FILE PHOTO: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Κ), ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Δ) και ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί (Α) πριν την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου, Άγκυρα, Τουρκία, Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019. EPA, MURAT CETINMUHURDAR, TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE HANDOUT




Με καθυστέρηση κάποιων ωρών ξεκίνησε η τριμερής Σύνοδος Τουρκίας Ρωσίας και Ιράν στην Άγκυρα σήμερα Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, ενώ προηγήθηκε διμερής συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Ιρανό ομόλογό του και ακολούθησε διμερής συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος έφτασε στην Άγκυρα με καθυστέρηση.

  • Είμαστε σε μια περίοδο που πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες για την διασφάλιση ειρήνης στη Συρία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος πριν από την έναρξη της τριμερούς, ενώ ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί είπε ότι δεν προχώρησε όπως περίμεναν η συμφωνία για το Ίντλιμπ. Όσο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε ότι η σταθερότητα στη Συρία αυξήθηκε με τις κοινές προσπάθειες των τριών χωρών.

Στην δήλωσή του πριν την έναρξη της τριμερούς, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σημαντικές επιτυχίες, προσθέτοντας ότι οι τρεις χώρες ενίσχυσαν τη συνεργασία τους.

  • “Είμαστε σε πλήρη συμφωνία για την διατήρησης της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής κυριαρχίας της Συρίας, τη διατήρηση των συμφωνιών επί του εδάφους και την εξεύρεση βιώσιμης και πολιτικής λύσης για τις διαμάχες”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τη σύνοδο της Άγκυρας θα δοθεί νέα πνοή στην διαδικασία Αστάνα.

Όπως είπε, “η πλατφόρμα Αστάνα είναι μια μοναδική ευκαιρία για την παραγωγή λύσεων και συγκεκριμένων βημάτων ώστε να σβήσει η φωτιά στη Συρία”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία πρέπει να αναλάβουμε μεγαλύτερες ευθύνες για την διασφάλιση της ειρήνης στη Συρία”. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα συζητήσουν την κατάσταση επί του εδάφους και ιδιαίτερα την Ιντλίμπ, τις εξελίξεις ανατολικά του Ευφράτη, την πολιτική διαδικασία και το πρόβλημα των προσφύγων της Συρίας.

  • Από την πλευρά του ο Ιρανός Πρόεδρος είπε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ξανά σταθερότητα στη Συρία και πρέπει να λυθεί η κρίση στη χώρα διά της πολιτικής οδού. Ωστόσο ο Χασάν Ροχανί ανέφερε ότι δεν προχώρησε όπως αναμενόταν η συμφωνία της Ιντλίμπ. Για τις ΗΠΑ είπε ότι η παρουσία του στρατού τους στη Συρία δεν είναι νόμιμη και πως πρέπει οι αμερικανικές δυνάμεις να αναχωρήσουν από την περιοχή το συντομότερο.

Στη συνέχεια ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε μεγάλη χαρά για τη συμμετοχή του στη σύνοδο της Άγκυρας, προσθέτοντας ότι η διαδικασία Αστάνα είναι ο μηχανισμός που έχει συμβάλει περισσότερο στην διαδικασία επίλυσης στη Συρία. “Η σταθερότητα στη Συρία αυξήθηκε με τις κοινές μας προσπάθειες”, ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ

Τι μπορούμε να περιμένουμε από τη νέα συνάντηση Ερντογάν, Πούτιν, Ρουχανί στην Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: