Κινήσεις απελπισίας για τουρκική οικονομία: Η κεντρική τράπεζα μειώνει βασικό επιτόκιο σε 16,5%

File Photo: Ο νέο-διορισθείς διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Μουράτ Ουϊσάλ παρακολουθεί την πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, Άγκυρα, Τουρκία. EPA, STR
Στη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 325 μονάδες βάσης στο 16,5% προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας σε γενικές γραμμές τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, στη δεύτερη σημαντική χαλάρωση της πολιτικής της μέσα σε δύο μήνες, καθώς θέλει να τονώσει την οικονομία που έχει πληγεί από την ύφεση.

  • Η τράπεζα μείωσε το επιτόκιο repos μίας εβδομάδας από το 19,75%. Το επιτόκιο βρισκόταν στο 24% τον Ιούλιο, όταν η τράπεζα προχώρησε σε μείωση κατά 425 μονάδες βάσης, στην πρώτη αλλαγή πολιτικής μετά την κρίση του περασμένου έτους, που βύθισε σε ύφεση τη μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής.

Η ενδιάμεση πρόβλεψη των οικονομολόγων ήταν για μείωση κατά 250 μονάδες βάσης, σύμφωνα με έρευνα του Reuters αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, πριν από την απόφαση, οι traders ανέμεναν μείωση μεταξύ 300 και 400 μονάδων βάσης.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Κύκνειο άσμα του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ: Νέα μέτρα στήριξης παρά τις αντιδράσεις

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal