Η Πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, η μόλυνση και οι φόβοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου

File Photo: O Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλάει σε εκδήλωση. AΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Andrea Bonetti




Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί να κατηγορηθεί για πολλά ενδεχομένως, αλλά δεν μπορεί να μην του αναγνωριστεί το γεγονός ότι πάντα μιλάει καθαρά, πολλές φορές ωμά έστω και με το δικό του ιδιότυπο χιούμορ.

Ως άτυπος ηγέτης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, στον βαθμό που υπάρχει τέτοια στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει καθαρές απόψεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ που μάλλον δεν συμβαδίζουν απόλυτα με τις επιδιώξεις της ηγεσίας και του Αλέξη Τσίπρα.

Είναι περισσότερο επιφυλακτικός και δεν κρύβει την ανησυχία του για την σχεδιαζόμενη μετάλλαξη ορισμένων από τα χαρακτηριστικά που είχε έως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά όμως είναι και ρεαλιστής γνωρίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δύσκολα θα έχει ελπίδες να επιστρέψει στην εξουσία αν μείνει ως έχει σήμερα.

Στη συνέντευξή του που παραχώρησε στον ιστότοπο tvxs.gr και στη δημοσιογράφο Νικόλ Λειβαδάρη απάντησε χωρίς περιστροφές.

«Φοβάστε την «πασοκοποίηση»; Τι είναι η «πασοκοποίηση;», ρωτήθηκε.

Και απάντησε: «Πασοκοποίηση για μένα αλλά και τη διεθνή βιβλιογραφία όσο την ξέρω με τον όρο pasokification, είναι η μετάλλαξη ενός κόμματος από κόμμα της ευρύτερης Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, σε κόμμα της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης. Αυτή η μετακόμιση σήμαινε εκτός των άλλων και εγκατάλειψη των κοινωνικών της εκπροσωπήσεων και αναζήτηση νέων στο πάνω μισό της κοινωνικής πυραμίδας. Τα εγκαταλελειμμένα κοινωνικά στρώματα αναζητούν συνήθως άλλες πολιτικές εκπροσωπήσεις με συνέπεια την εκλογική συντριβή των κομμάτων που εγκατέλειψαν. Αυτό εξηγεί εξ άλλου την εκλογική και πολιτική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη. Στο ερώτημα σας να φοβάμαι να μην μολυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την πασοκοποίηση» σας απαντώ ότι θα ήμουν αφελής ή ανιστόρητος αν δεν ανησυχούσα, πόσο μάλλον όταν στις μέρες μας την έχουν πέσει μονοί-διπλοί στο ΣΥΡΙΖΑ για γίνει μέρος της «κανονικότητας» ενός συναινετικού δικομματισμού. Τους φόβους μου βέβαια τους διασκεδάζουν η πολιτική βούληση τόσο της ηγεσίας, όσο και της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.»

Παράλληλα, σε μια επόμενη ερώτηση για την εκλογή προέδρου από τη βάση απάντησε στέλνοντας καθαρά μηνύματα προς την ηγεσία:

«Όχι. Νομίζω ότι το πρόβλημα που πραγματικά αντιμετωπίζουν τα σημερινά κόμματα δεν λύνεται με το να ψηφίζουν περισσότεροι άνθρωποι για τον πρόεδρο αλλά με το να συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων αλλά και στην υλοποίηση τους. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Η δημοκρατία δεν έχει ανάγκη κινήσεων εντυπωσιασμού.»

HJ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: