Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης, μεταξύ άλλων, με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις διαφωνίες μεταξύ Δημάρχων, με τις εξελίξεις σε σχέση με την κατάρρευση της Thomas Cook και με τα τεκταινόμενα γύρω από το ΓεΣΥ και την Παιδεία.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Τι συζήτησαν (σε καλό κλίμα) Μητσοτάκης και Ερντογάν» γράφει ότι σαράντα-πέντε λεπτά κράτησε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη η οποία διεξήχθη σύμφωνα με τις δύο πλευρές σε καλό κλίμα και κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο άνδρες τα είπαν για Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, μετανάστευση. Αλλού γράφει ότι επικρατεί αισιοδοξία στην κυβερνητική πλευρά ότι οι επαφές μεταξύ ΟΑΥ από τη μια και γιατρών με νοσηλευτήρια από την άλλη θα έχουν αίσια κατάληξη. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι οι ΗΠΑ τονίζουν ότι μια είναι η λύση του Κυπριακού, η Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία και διαφωνούν με τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας για τα Βαρώσια.

«Το Κυπριακό στη σκιά των προσφυγικών ροών» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας «Πολίτης» που αναφέρεται επίσης στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και γράφει ότι επικεντρώθηκαν στο προσφυγικό και στις μεταξύ τους σχέσεις, ενώ όσον αφορά το Κυπριακό αρκέστηκαν στο να επαναλάβουν τις πάγιες τοποθετήσεις τους. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας λέει ναι στο διάλογο αλλά ζητά γραπτώς τις θέσεις της ΟΕΛΜΕΚ. Σε άλλο θέμα ο «Π» και η κοινότητα Λιοπετρίου τοποθετήθηκε θετικά χθες βράδυ στο ενδεχόμενο συνένωσης με Αγία Νάπα και Σωτήρα και ότι στα άκρα είναι οι σχέσεις των δημάρχων Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας.

Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Στήνουν παιχνίδια εντυπώσεων» γράφει ότι η Τουρκία προσπαθεί μέσα από παιχνίδια εντυπώσεων να φορτώσει την ευθύνη της μη επανέναρξης των συνομιλιών στην ελληνοκυπριακή πλευρά και παράλληλα να προωθήσει τη θέση της για αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων. Αλλού γράφει ότι δυσκολεύει την συνεννόηση το Υπουργείο Παιδείας και ότι κάλεσε σε διάλογο ΠΟΕΔ – ΟΕΛΜΕΚ αλλά απέρριψε τις θέσεις τους. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει για νέα σύννεφα μετά την πτώχευση της θυγατρικής της Thomas Cook στη Γερμανία.

«Μιλά με όλους ο Γκουτέρες και αποφασίζει», τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η «Χαραυγή», η οποία γράφει ότι σε τηλεφωνική επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό βρίσκεται η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων που θα έχει μαζί τους ο κ. Γκουτέρες. Αλλού γράφει για κωλυσιεργία ξενοδόχων για τη συλλογική σύμβαση με αφορμή την πτώχευση της Thomas Cook. Σε άλλο θέμα, η «Χ» γράφει ότι συγκεντρώνονται απόψε στις 0630 έξω από το αεροδρόμιο Λευκωσίας οι Αμμοχωστιανοί σε ειρηνική εκδήλωση.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ένα νέο είδος τοπικής αρχής» γράφει ότι ο Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε πως οι μεταρρυθμίσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται στα τελικά στάδια, αλλά ότι ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των δημάρχων. Αλλού γράφει ότι οι επιβάτες της Thomas Cook, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στην Κύπρο άρχισαν επιτέλους να επιστρέφουν στις χώρες τους και ότι επτά πτήσεις αναχώρησαν χθες ως μέρος των προσπαθειών επαναπατρισμού του ΗΒ. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει ότι μια 46χρονη Βρετανίδα η οποία υπέφερε από έκζεμα σοβαρής μορφής ισχυρίζεται ότι αλοιφή από γάλα γαϊδουριού που δημιουργήθηκε στο ΤΕΠΑΚ την έχει θεραπεύσει.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 26/09/2019

Ο ΑΝΤ1 κέρδισε τη “μάχη” της ενημέρωσης την Τρίτη: Δεύτερο το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: