File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έλαβε μέρος σε διευρυμένες συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και με αντιπροσωπείες των δυο χωρών, Αθήνα 10 Σεπτεμβρίου 2019. ΓΤΠ, ΧΡ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

Η Αθήνα θεωρεί πως με το να υποβαθμίζει τις τουρκικές προκλήσεις θα τις… εξαφανίσει!

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαρχής έδειξε πως δεν θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με το Κυπριακό. Έχει «άλλες προτεραιότητες», όπως έχει πολλές φορές αφεθεί να εννοηθεί από της ανάληψης της εξουσίας από τον ίδιον και εντεύθεν.

  • Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο του ταξίδι στην Κύπρο προτίμησε να μιλήσει για τον ΕΝΦΙΑ παρά να επικεντρωθεί στο εθνικό θέμα. Σαφώς και επέλεξε ακροατήριο, κι αυτό ήταν η κοινή γνώμη στην Ελλάδα και με ατζέντα που θα μετρήσει στο κομματικό χρηματιστήριο.

Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα, συνάντηση των Μητσοτάκη και Αναστασιάδη. Συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Διατύπωσαν, επίσης, την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.

  • Τι εισπράττει από τις αναφορές αυτές η κατοχική Τουρκία; Πως θα πρέπει να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες της. Πώς; Εάν και εφόσον αποδεχθεί την έκκληση που τις απευθύνουν Αθήνα και Λευκωσία. Δεν αισθάνθηκε οποιαδήποτε πίεση, οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Στην ίδια σύσκεψη, όπως συναφώς αναφέρουν οι πληροφορίες, αναφέρθηκε από ελλαδικής πλευράς πως οι τουρκικές παραβιάσεις και οι αερομαχίες στο Αιγαίο είναι περισσότερες παρά ποτέ και τούτο ανησυχεί ιδιαίτερα την Αθήνα. Το ενδεχόμενο να υπάρξει ατύχημα είναι αυξημένο παρά ποτέ.

Την περασμένη Παρασκευή, η Τουρκία εξέδωσε Navtex για «ωκεανογραφικές και κλιματολογικές έρευνες» το σκάφος Bilim 2 σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοδυτικά του Καστελόριζου αλλά και μεταξύ του Καστελόριζου – Ρόδου – Καρπάθου. Σύμφωνα με τον συνάδελφο, Νίκο Μελέτη, η επιλογή των σημείων που θα πραγματοποιήσει την έρευνά του το Bilim 2 ταυτίζεται ουσιαστικά με τη διεκδίκηση της Τουρκίας για «Γαλάζια Πατρίδα» που υφαρπάζει όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου, αφήνοντας μόνο τα χωρικά ύδατα των νησιών (δηλαδή τα 6 ν.μ.)

Όλα αυτά φαίνεται ότι συνιστούν… λεπτομέρειες για την νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία θεωρεί πως με το να υποβαθμίζει τις τουρκικές προκλήσεις θα τις… εξαφανίσει. Όσο επιδεικνύει αδιαφορία, παθητικότητα τόσο θα αυξάνονται οι τουρκικές επεκτατικές ενέργειες.

  • Αυτό ακριβώς επιδιώκει η Άγκυρα: Να προχωρεί χωρίς αντιδράσεις, ανενόχλητη. Αυτό, όμως, προφανώς θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθεί ένα τουρκικό γεωτρύπανο ή ερευνητικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος. Και τότε είτε θα αντιδράσει η Αθήνα είτε θα αφήσει την Τουρκία να προελάσει.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επειδή πολλά ακούγονται και για το Κυπριακό, να υπενθυμίσουμε πως είναι κεκτημένο πλέον η πρόταση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την Ασφάλεια και δεν τους παίρνει να την αρχειοθετήσουν για να ξεχαστεί.

Τα ύπουλα σχέδια Ερντογαν για Κύπρο: “Μην μας μπλέξετε” είπε η Αθήνα στον Αναστασιάδη…

Be the first to comment on "Η Αθήνα θεωρεί πως με το να υποβαθμίζει τις τουρκικές προκλήσεις θα τις… εξαφανίσει!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*