Δράμα: Το 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους σήκωσε αυλαία παρουσία της Λίνας Μενδώνη

Photo via Titter




Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ (15/9) στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου η τελετή έναρξης του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, που μετρά σχεδόν τρεις δεκαετίες στο «τιμόνι» του φεστιβάλ, άνοιξε τη βραδιά κηρύσσοντας την έναρξη της διοργάνωσης μαζί με τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Δημήτρη Καραμπατζάκη.

Καλωσορίζοντας τη νέα υπουργό, ο κ. Παπαδόπουλος έθεσε τα τρία φλέγοντα ζητήματα για το θεσμό: την υπογραφή νέας προγραμματικής συμφωνίας, το αναπτυξιακό σχέδιο και την επείγουσα ανάγκη μεταστέγασης του Φεστιβάλ στην Καπναποθήκη -μια μεταστέγαση η οποία θα δώσει και το «πράσινο φως» στην λειτουργία του τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Όπως θύμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αντ. Παπαδόπουλος στην κ. Μενδώνη «ήσασταν εσείς που, με τη μεσολάβηση του τότε δημάρχου Μαργαρίτη Τζίμα, το 2000 μας οδηγήσατε στη λύση της Καπναποθήκης. Όμως ακόμα, το σχέδιο αυτό δεν έχει υλοποιηθεί».

Παίρνοντας το λόγο η κ. Μενδώνη είπε πως «το ΥΠΠΟΑ οφείλει να είναι δίπλα σας ως αρωγός σε κάθε προσπάθεια του Φεστιβάλ” διαβεβαίωσε ότι είναι γνώστης των άμεσων προβλημάτων του και κατέληξε λέγοντας πως το Φεστιβάλ “να αποκτήσει νέα πνοή σε νέο χώρο”.

Η υπουργός είπε πως το Φεστιβάλ γεννήθηκε από το πάθος μιας νεανικής παρέας Δραμινών που πριν από τέσσερις δεκαετίες δημιούργησαν την Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας. Και κάπως έτσι, μια πόλη εκτός των μεγάλων πολιτιστικών προορισμών, «το 1995, μετά την διεθνοποίησή του Φεστιβάλ, έκανε το μεγάλο άλμα προς την εξωστρέφεια. Σήμερα ο σύγχρονος πολιτισμός ανθίζει στο Φεστιβάλ Δράμας, έναν ζωντανό οργανισμό που οφείλει να αφουγκραστεί τα μηνύματα των καιρών».

Η κ. Μενδώνη έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Βασίλη Κεκάτο, τον πρώτο Έλληνα σκηνοθέτη που απέσπασε Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών πριν από λίγους μήνες και ο οποίος συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ, αλλά και στον Τάκη Σπυριδάκη, που έφυγε από κοντά μας, θυμίζοντας πως τιμήθηκε στη Δράμα για την ταινία του «Βέρα Κρουζ». Η τελετή έναρξης άλλωστε ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του.

Την χαρά της για τη φετινή συνεργασία Φεστιβάλ Δράμας και Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου εξέφρασε και η διευθύντρια του Ινστιτούτου Άννα Μοντάβιο.

Η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση των κριτικών επιτροπών του ελληνικού και του διεθνούς Τμήματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Έφυγε από τη ζωή στα 61 του χρόνια ο ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης μετά από πολύχρονη ασθένεια

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: