Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία επιχειρεί αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Αμμόχωστο [video]

File Photo: Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. EPA, MARKUS HEINE




Μέσα από την καταγραφή των περιουσιών που γίνεται στην περίκλειστη Αμμόχωστο, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, επιχειρείται η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της πόλης, δήλωσε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

  • Ο κ. Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε, ότι ο κ. Τσαβούσολγου, επειδή γνωρίζει πολύ καλά τα ισχυρά ψηφίσματα που υπάρχουν για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, προβαίνει σε πάρα πολύ προσεκτικές αναφορές.
  • Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε, ότι όσες μελέτες κι αν γίνουν από πλευράς Τουρκίας ή του ψευδοκράτους κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αμμοχώστου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως είναι σημαντικό ότι τα Ηνωμένα Έθνη, μέσω του εκπροσώπου τους, Στεφάν Ντουζουρίκ, έκανε συγκεκριμένη αναφορά στο ψήφισμα 550 κι ότι παρακολουθούν στενά το θέμα. Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία, θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της Αμμοχώστου, σημείωσε ότι η απόφαση έχει ληφθεί κατά τη συνάντηση του Προέδρου με τα μέλη της δημοτικής ομάδας της πόλης, ωστόσο, θα ανακοινωθεί την κατάλληλη ώρα.

  • Σε σχέση με την αναφορά ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν ενημερώθηκαν «επίσημα» για τις ενέργειες στην Αμμόχωστο, ο υπουργός Εξωτερικών, εκτίμησε ότι αυτό που εννοεί ο κ. Ντούζαρικ, είναι από πλευράς της Τουρκίας. Κάτι, που όπως είπε, σίγουρα θα συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, σε συνάντηση του κ. Τσαβούσογλου με τον Γ.Γ του ΟΗΕ. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε ότι το θέμα της Αμμοχώστου θα κυριαρχήσει στη Νέα Υόρκη.

Αναφορικά με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι ο κ. Τσαβούσογλου, είπε δημόσια, ότι η Τουρκία, δεν επιθυμεί συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Το δεύτερο που είπε ο κ. Τσαβούσολγου, πρόσθεσε, ο υπουργός Εξωτερικών, είναι να περιληφθούν κι άλλες μορφές λύσης στους όρους αναφοράς.

  • Ο κ. Χριστοδουλίδης. χαρακτήρισε αυτές τις δυο θέσεις του Τούρκου ομολόγου του, ως ιδιαίτερα σημαντικές σ’ ότι έχει να κάνει με την επανέναρξη των συνομιλιών. Ο ίδιος, είπε, πως η δική μας η πλευρά, έχει ξεκάθαρη θέση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά, εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, που δεν είναι άλλη από την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και στη βάση των όρων αναφοράς της 9ης Αυγούστου, όπου υπήρχε συναντίληψη των δυο πλευρών, όπως είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε επίσης ότι ο κ. Τσαβούσολγου θα κληθεί την ερχόμενη βδομάδα όλα αυτά να τα ξεκαθαρίσει ενώπιον του Γ.Γ του ΟΗΕ για το ποιος είναι ο επιδιωκόμενος στόχος της Τουρκίας.

Δείτε το βίντεο:

 

ΠΗΓΗ: sigmalive.com

Η Κύπρος καταγγέλλει τις νέες τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών της δικαιωμάτων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: