Απροκάλυπτες απειλές Ερντογάν σε Κύπρο για υδρογονάνθρακες: Είναι και δικοί μας και θα τους πάρουμε

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Κ) επιθεωρεί στρατιωτικό άγημα. Πηγή φωτογραφίας: Τουρκική Προεδρία




Αυτοί που νομίζουν ότι ο πλούτος της Κύπρου και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους θα βρουν απέναντί τους την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τ/Κ, αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμα που απέστειλε στο συνέδριο για το Κυπριακό στην Άγκυρα με τίτλο “Ο τελευταίος λόγος”.

Στο μήνυμά του ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ότι “ως Τουρκία όπως υπερασπιζόμαστε τα δικά μας συμφέροντα, με την ίδια αποφασιστικότητα υπερασπιζόμαστε και τα συμφέροντα των Τ/Κ στο νησί και την ανατολική Μεσόγειο”.

“Συνεχίζουμε τις δραστηριότητες που ξεκινήσαμε μαζί με τους Τ/Κ αδελφούς μας στην ανατολική Μεσόγειο με δύο γεωτρύπανα και δύο ερευνητικά πλοία.

Για να μπορούν αυτά τα πλοία μας να συνεχίζουν με ασφάλεια την εργασία τους ασκούν καθήκοντα οι δυνάμεις του ναυτικού και της αεροπορίας μας”, αναφέρει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι “αυτοί που νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους, όπως και σήμερα έτσι και στο μέλλον θα βρουν απέναντί τους την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τ/Κ”.

Η Αμμόχωστος θα ανοίξει για κατοίκηση λέει ο Οκτάι

Στο μεταξύ, στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος -μεταξύ άλλων- μίλησε για την Αμμόχωστο.

«Η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου θα ανοίξει για κατοίκηση με επιστροφή των περιουσιών με δίκαιο τρόπο βάσει ιστορικών στοιχείων» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

Συνεχίζουμε κανονικά το ενεργειακό πρόγραμμά μας απαντά ο Προδρόμου

Η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί και αναπτύσσει την ενεργειακή πολιτική της στη βάση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το θαλασσοτεμάχιο 7 αποτελεί μέρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που υποστήριξε ότι μέρος του θαλασσίου οικοπέδου 7 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, καλώντας ξένες χώρες και εταιρείες να μην προχωρήσουν σε έρευνες ή γεωτρήσεις εκεί, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει το πρόγραμμα της μαζί με τις εταιρείες οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί, ενώ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Απάντηση και από το υπουργείο Εξωτερικών

Η εξερεύνηση και/ή εκμετάλλευση του τεμαχίου 7, που βρίσκεται εντός της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, είναι αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους περιλαμβανομένης της Τουρκίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ)/υφαλοκρηπίδας της.

Παράλληλα υπογραμμίζεται πως “η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο”.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ

 

Η εξερεύνηση στο τεμάχιο 7 είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου απαντά το ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: