Υψηλή θερμοκρασία και ποιότητα νερού “πονοκέφαλος” για τους διοργανωτές του Τόκιο 2020

File Photo: Η θερμότητα έχει γίνει «πονοκέφαλος» για τους διοργανωτές του Τόκιο 2020. EPA, FRANCK ROBICHON




Η υψηλή θερμοκρασία και η ποιότητα του νερού, είναι δύο βασικά ζητήματα για τα οποία διαμαρτύρονται οι κολυμβητές ανοικτής θάλασσας, εν΄ όψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενηθούν το καλοκαίρι του 2020 στο Τόκιο. Μάλιστα, οι διοργανωτές, υποσχέθηκαν να επανεξετάσουν την κατάσταση, προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

  • Η δοκιμαστική διοργάνωση για την απόσταση των πέντε χιλιομέτρων ανοικτής θάλασσας, άρχισε στις επτά το πρωί κι ενώ η θερμοκρασία ήταν ήδη στους 30 βαθμούς! Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε ο Τυνήσιος Ολυμπιονίκης (σ.σ. στο Λονδίνο το 2012) στα 10 χιλιόμετρα, Ουσάμα Μελουλί: «Είναι ο πιο… ζεστός αγώνας στον οποίο έχω συμμετάσχει. Αισθανόμουν καλά στα πρώτα δύο χιλιόμετρα, αλλά στην συνέχεια… έβραζα».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της «οικοδέσποινας» πρωταθλήτριας, Γιούμι Κίντα: «Η θερμοκρασία ήταν πολύ υψηλή και ανησύχησα πραγματικά. Το νερό ήταν βρώμικο και δεν υπήρχε καλή ορατότητα».

Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τους κανονισμούς της Fina, οι αθλητές δεν μπορούν να αγωνιστούν εάν η θερμοκρασία του νερού υπερβαίνει τους 31 βαθμούς.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Fina, Κορνέλ Μαρκουλέσκου, υποσχέθηκε την δημιουργία μίας ομάδας εργασίας, η οποία σε συνεργασία με τους διοργανωτές του Τόκιο 2020, θα αναλάβουν την παρακολούθηση της ποιότητας και της θερμοκρασίας του νερού κατά την προετοιμασία των Αγώνων.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, οι αγώνες ν΄ αρχίσουν μεταξύ 05:00 και 06:30, δεδομένου πως όλα θα εξαρτηθούν από την θερμοκρασία του νερού εκείνες τις ημέρες.

  • Η θερμότητα έχει γίνει «πονοκέφαλος» για τους διοργανωτές του Τόκιο 2020, οι οποίοι έχουν ήδη προχωρήσει στην μετάθεση -σε πολύ πρωϊνές ώρες- έναρξης αρκετών αγωνισμάτων, όπως ο Μαραθώνιος, προκειμένου να μετριάσουν τις επιπτώσεις της θερμοκρασίας του καλοκαιριού στην Ιαπωνία.

Τον Οκτώβριο του 2017, διαπιστώθηκε μετά από δοκιμές, πως στην περιοχή υπάρχουν αυξημένα επίπεδα βακτηρίων e-coli (σ.σ. πάνω από 20 φορές υψηλότερα από τα διεθνή πρότυπα), δημιουργώντας αμφιβολίες για την υγεία των αθλητών και όχι μόνον. Την εποχή εκείνη, η οργανωτική επιτροπή θεώρησε «υπεύθυνες» τις παρατεταμένες καλοκαιρινές βροχές. Εναν χρόνο αργότερα, οι διοργανωτές δήλωσαν ότι με τις υποθαλάσσιες «οθόνες» που χρησιμοποίησαν για να φιλτράρουν το νερό είχαν μειώσει τον ρυθμό των βακτηρίων στην περιοχή, η οποία θα φιλοξενήσει και το τρίαθλο.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί στην περιοχή Οντάϊμπα, στον κόλπο του Τόκιο, κοντά στην διάσημη «γέφυρα του ουράνιου τόξου», απ΄ όπου εάν ο ουρανός είναι καθαρός, διακρίνεται και το όρος Φούτζι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατέρρευσε τμήμα κερκίδας στο γήπεδο της AZ Άλκμααρ: Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: