Υπέρ του διαλόγου για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τάχθηκε ο πρόεδρος της χώρας

File Photo: Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί. EPA, PRESIDENT OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY, NO SALES




Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί υπεραμύνθηκε σήμερα, Δευτέρα, της επιλογής του διαλόγου προκειμένου να επιλυθεί η κρίση γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα απαντώντας στις επικρίσεις της σκληροπυρηνικής πτέρυγας του καθεστώτος μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ στη Γαλλία.

«Νομίζω πως οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία προς όφελος των εθνικών συμφερόντων», ανέφερε ο πρόεδρος Ροχανί σε ομιλία που αναμεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

«Αν ξέρω ότι πηγαίνω σε μια συνάντηση που μπορεί να οδηγήσει στην ευημερία στη χώρα μου και να διευθετήσει τα προβλήματα των ανθρώπων, δεν διστάζω», πρόσθεσε.

* «Το ουσιώδες είναι το εθνικό συμφέρον», επέμεινε υπό τις επευφημίες του πλήθους, στη διάρκεια μιας εκδήλωσης για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης σε αγροτικές περιοχές.

Η ιρανική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με επικρίσεις μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ζαρίφ, ο οποίος προσκλήθηκε χθες, Κυριακή, στο Μπιαρίτς από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7).

Ο Ζαρίφ συνάντησε τον Μακρόν και τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν καθώς και εκπροσώπους δύο άλλων ευρωπαϊκών χωρών –της Γερμανίας και της Βρετανίας– που έχουν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015.

Η συμφωνία αυτή καταγγέλθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που επανέφεραν τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

* Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ακολουθεί μια πολιτική άσκησης μέγιστης πίεσης στην Τεχεράνη, που ανταπαντά αποδεσμευόμενη σταδιακά από τους περιορισμούς του πυρηνικού προγράμματός της που προέβλεπε η συμφωνία του 2015.

Σήμερα, η υπερ-συντηρητική εφημερίδα Kayhan χαρακτήρισε «μη συνετό» το ταξίδι του Ζαρίφ στη Γαλλία.

Η Kayhan έκρινε πως το γεγονός ότι πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του αξιωματούχου αυτού στη Γαλλία μέσα σε μερικές ημέρες στέλνει «ένα μήνυμα αδυναμίας και απελπισίας».

«Αυτά τα μη συνετά διαβήματα αναλήφθηκαν με τη φαντασιακή οπτική ενός ανοίγματος, αλλά δεν θα δώσουν άλλο αποτέλεσμα παρά περισσότερη θρασύτητα και πίεση» εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Στην εφημερίδα των μεταρρυθμιστών Etemad, η επίσκεψη του Ζαρίφ χαρακτηρίζεται, αντίθετα, «η πιο ελπιδοφόρα στιγμή» για το Ιράν μετά τη μονομερή αποχώρηση, πριν από 15 μήνες, της Ουάσινγκτον από την πυρηνική συμφωνία.

«Δεδομένων των προσπαθειών που καταβλήθηκαν από τον (Εμανουέλ) Μακρόν τους τελευταίους μήνες, μπορεί κάποιος να ελπίζει πως οι απαντήσεις του (Ντόναλντ) Τραμπ στις ιδέες του Μακρόν ήταν ο κύριος λόγος της μετάβασης του Ζαρίφ (…) στο Μπιαρίτς», γράφει η εφημερίδα.

Η αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στο Ιράν και στις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσε φόβους για μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, με μυστηριώδεις επιθέσεις σε πλοία στη στρατηγική περιοχή του Κόλπου, καταρρίψεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών και συλλήψεις δεξαμενόπλοιων.

* Υπεραμυνόμενος του διαλόγου, ο πρόεδρος Ροχανί είπε πως τάσσεται υπέρ της ταυτόχρονης χρήσης ισχυρής δύναμης.

«Αν συλλάβουν ένα σκάφος μας οπουδήποτε διαπραγματευόμαστε και μπορούμε επίσης να συλλάβουμε το σκάφος τους για νόμιμους λόγους», είπε.

Αναφερόταν σε ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο που συνελήφθη ανοικτά του Γιβραλτάρ και το οποίο αφέθηκε ελεύθερο στο συνέχεια από τις βρετανικές αρχές, και στη σύλληψη από το Ιράν στις 19 Ιουλίου, 15 ημέρες μετά, ενός δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία, το οποίο εξακολουθεί να κρατείται στον Κόλπο.

* «Μπορούμε να εργαστούμε και με τα δυο χέρια το χέρι της δύναμης και το χέρι της διπλωματίας», σημείωσε.

«Οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη στρατιωτική δύναμή μας και τη δύναμη ασφαλείας μας, την οικονομική και πολιτιστική δύναμή μας και την πολιτική δύναμή μας. Οφείλουμε να διαπραγματευθούμε. Οφείλουμε να βρίσκουμε λύσεις. Οφείλουμε να ελαχιστοποιούμε τα προβλήματα».

«Ακόμη κι αν οι πιθανότητες επιτυχίας είναι 10%, οφείλουμε να προσπαθήσουμε και να μην διστάσουμε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η Τεχεράνη ανάπτυξε αντιτορπιλικό για την ασφάλεια των ιρανικών πλοίων στον Κόλπο του Άντεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: