Τα ρέστα του Ερντογάν στο Καστελλόριζο; Στην Αθήνα δεν ελπίζουν πολλά από την Αμερική

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ομιλεί σε Τούρκους διπλωμάτες. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία
Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΛΥΓΕΡΟΥ

Ο τραχύς δρόμος των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν αναμένεται να γίνει σύντομα πιο βατός. Μάλλον το αντίθετο.

Εκτός από τα τουρκικά γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ, η δημοσιοποιημένη απόφαση της Άγκυρας να στείλει το “Ουρούτς Ρέϊς” για σεισμικές έρευνες πιθανότατα και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελλόριζου, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ελληνοτουρκική κρίση, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτή να μετεξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο με ανυπολόγιστες συνέπειες.

  • Σε περίπτωση που ο Ερντογάν υλοποιήσει τον σχεδιασμό για σεισμικές έρευνες στην περιοχή νότια του Καστελλόριζου, η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να απαντήσει. Όσο και αν η ελληνική κυβέρνηση απεύχεται μία τέτοια εξέλιξη, προετοιμάζεται γι’ αυτήν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, εν αναμονή των τουρκικών κινήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, έχουν ήδη ληφθεί προληπτικά μέτρα και στο διπλωματικό και στο στρατιωτικό επίπεδο.

Η Αθήνα έχει φροντίσει να γνωστοποιήσει τις κόκκινες γραμμές, ώστε η Άγκυρα να γνωρίζει τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που δεν περιοριστεί σε παράτυπες NAVTEX για ανύπαρκτες ασκήσεις και σε προπαγανδιστικούς χάρτες, αλλά προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, αναμένεται να πυκνώσει η παρουσία ελληνικών πολεμικών σκαφών στην επίμαχη περιοχή.

Σε αντίθεση με την Κύπρο, η Ελλάδα διαθέτει ένοπλες δυνάμεις με αποτρεπτική ισχύ. «Είμαστε ψύχραιμοι, αλλά δεν χωράει ασάφεια σε ό,τι έχει να κάνει με παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας», μας είπε υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως είναι γνωστό, οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλει ότι θα προβούν μετά τις 15 Αυγούστου σε σεισμικές έρευνες και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (ΑΟΖ δεν έχουμε ανακηρύξει). Η εκτίμηση που υπάρχει σε διπλωματικούς κύκλους, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Λευκωσία, είναι ότι η ώρα της αλήθειας, όποια και αν είναι αυτή, θα έρθει τον Σεπτέμβρη και πιθανότερο τον Οκτώβρη.

  • Παρ’ ότι η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο-κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται ακόμα σε μεταβατική φάση. Ο κύβος δεν έχει ριφθεί, με αποτέλεσμα, οι Αμερικανοί να είναι ακόμα αμφίθυμοι όσον αφορά τον βαθμό της παρέμβασής τους στην πιθανή περίπτωση που ο Ερντογάν τελικά επιλέξει να τραβήξει το σκοινί και να προκαλέσει κρίση.

Μικρό καλάθι για Ουάσινγκτον

Αυτός είναι ο λόγος που στην Αθήνα δεν ελπίζουν σ’ αυτή τουλάχιστον τη φάση πολλά από την αμερικανική πλευρά. Ούτε βέβαια από την ΕΕ, η οποία, ως συνήθως, θα αντιδράσει καθυστερημένα και η αντίδρασή της θα περιοριστεί σε ανακοινώσεις, όχι σε πράξεις.

Στο υπουργείο Εξωτερικών αξιολογούν και συσχετίζουν το γεγονός ότι η αντίθεση ΗΠΑ-Τουρκίας όσον αφορά τη ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία, δεν εμπόδισε τις δύο χώρες να καταλήξουν σε μία συμφωνία, η οποία δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τους Κούρδους.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Η μεγάλη δοκιμασία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα πολλά μέτωπα που έχει μπροστά του

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal