Η μεγάλη δοκιμασία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα πολλά μέτωπα που έχει μπροστά του

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) συνομιλεί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέ (Δ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΛΥΓΕΡΟΥ

Πριν βρεθεί για ολιγοήμερες διακοπές στην Κρήτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Η συνάντηση αυτή είναι προπομπός για την επικείμενη και μεγαλύτερη μέχρι τώρα δοκιμασία της κυβέρνησης: τις διαδοχικές επαφές που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με κεντρικό στόχο τη μείωση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος, για το οποίο έχει δεσμευτεί η Ελλάδα (3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022).

Μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Η γενικότερη κατάσταση της Ευρώπης, όμως, το επικείμενο Brexit, η ασταθής Ιταλία, ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην Ευρωζώνη. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός οφείλει να πείσει τους εταίρους ότι θα προχωρήσει σε συγκεκριμένα “γενναία” βήματα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

Για τον σκοπό αυτό, θα παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό, όπως το χαρακτηρίζει, πρόγραμμά του. Παράλληλα με την προώθηση της ατζέντας του, στόχος είναι να προσελκύσει επενδύσεις. Ένας ακόμα βασικός και άμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι και η νομοθετική ρύθμιση για την πλήρη άρση των capital controls. Κάτι τέτοιο απαιτεί την συγκατάθεση των θεσμών.

Εξίσου σημαντικά με το Παρίσι και το Βερολίνο, θα είναι και τα ταξίδια του πρωθυπουργού στη Χάγη και στη Νέα Υόρκη. Και τα δύο αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, στο εγχώριο πολιτικό μέτωπο πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συναντήσεις και επαφές.

Μητσοτάκης για Eldorado
Η εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε, έκλεισε με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Eldorado Τζορτζ Μπερνς. H κυβέρνηση θέλησε έτσι να τηρήσει τη δέσμευσή της ότι θα ανάψει το πράσινο φως για την επένδυση της εταιρείας στις Σκουριές.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold Χρήστος Μπαλάσκας.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Οι “κόκκινες γραμμές” της Αθήνας: Με το “Ορούτς Ρέις” θα προκαλέσουν την Ελλάδα οι Τούρκοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: