Σάλος στην Τουρκία από μαθήματα μίσους και φανατισμού σε παιδική κατασκήνωση [video]

Ο Γκάρο Παϊλάν, μέλος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας, με μέλη του κόμματος στο Ντιγιάρμπακιρ. Φωτογραφία via Twitter, @iskenderoglu21




Εξηγήσεις από την κυβέρνηση και διεξαγωγή έρευνας ζήτησε βουλευτής του τουρκικού κοινοβουλίου, ύστερα από τον σάλο που έχει προκαλέσει στην Τουρκία βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και στο οποίο εμφανίζεται μια γυναίκα να προτρέπει παιδιά σε καλοκαιρινή κατασκήνωση να φωνάξουν «θάνατος στους Εβραίους».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Jewish Chronicle, το βίντεο που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα, αφού ξεπέρασε τις 400.000 προβολές,   δείχνει τη γυναίκα να προτρέπει μια ομάδα κοριτσιών, φωνάζοντάς τους την λέξη yahudiye — «για τους Εβραίους», στα τουρκικά-  και τα κορίτσια να σηκώνουν τη γροθιά τους και να απαντούν, επίσης φωνάζοντας, «θάνατος».

Η ομάδα των κοριτσιών – καθισμένη σε υπαίθριο χώρο με δένδρα – ενθαρρύνεται να φωνάξει «η Παλαιστίνη θα ελευθερωθεί».

Στην Τουρκία, οι πράξεις μίσους αντιμετωπίζονται ως εγκληματικές ενέργειες  από το 2014 όταν σχετική διάταξη εντάχθηκε στον τουρκικό ποινικό κώδικα.

Πάντως, τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία έναντι οποιουδήποτε εμπλέκεται στην υπόθεση.

Δεν είναι σαφές πού και πότε βιντεοσκοπήθηκε το γεγονός, αλλά οι ιαχές και τα συνθήματα παραπέμπουν σε κείνα που ακούγονται συνήθως σε συγκεντρώσεις του Ατζμεντί, μιας μουσουλμανικής φονταμενταλιστικής οργάνωσης που εδρεύει στην ανατολική Τουρκία.

Τα μέλη της οργάνωσης πιστεύουν ότι τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να «καθαρίσουν» την Παλαιστίνη από τον εβραϊκό πληθυσμό.

Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ έγραψε πως το βίντεο αποτελεί «σκάνδαλο», ενώ ο Γκάρο Παϊλάν, μέλος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας, δήλωσε πως πρόκειται για πειστήριο παιδικής κακοποίησης.

Τόνισε μάλιστα πως τα παιδιά στο βίντεο είναι εμφανές ότι έχουν πέσει θύματα  εκμετάλλευσης και παροτρύνονται να προβούν σε έγκλημα μίσους.

Ο Παϊάν, ο πρώτος Τούρκος βουλευτής αρμενικής καταγωγής στην ιστορία της Τουρκίας, κατέθεσε ερώτηση στο Κοινοβούλιο ζητώντας από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να απαντήσουν πού τραβήχτηκε το βίντεο και να εξηγήσουν κατά πόσον οι αρχές έχουν αναλάβει κάποια δράση.

Σε tweet του ο Παϊάν έγραψε πως μηνύσει τόσο την υπεύθυνη της κατασκήνωσης όσο και την οργάνωση για την οποία αυτή δουλεύει.

«Η ρητορική του μίσους ανοίγει το δρόμο στα εγκλήματα μίσους» γράφει χαρακτηριστικά.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε κανέναν σχολιασμό.

Πηγή: THE JC

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: