Ρωσία και Συρία πίσω από την επίθεση κατά της τουρκικής αποστολής; Η Άγκυρα δείχνει Μόσχα

Κάτοικοι μεταφέρουν τραυμτίες στην Ιντιλίμπ. Φωτογραφία via Twitter, @anadoluagency




Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν θέσεις κοντά στην τουρκική φάλαγγα, η οποία είχε ακινητοποιηθεί σε αυτοκινητόδρομο στη βορειοδυτική Συρία αφού είχε περάσει νωρίτερα σήμερα μέσα στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο, το οποίο έχει την έδρα του στη Βρετανία, ανακοίνωσε πως σκοτώθηκε ένας μαχητής οργάνωσης που υποστηρίζεται από την Τουρκία και συνόδευε τη φάλαγγα, ενώ άλλοι τραυματίσθηκαν.

  • Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται από τη Ρωσία και τη Συρία όχι μακριά από την τουρκική φάλαγγα ώστε να την εμποδίσουν να συνεχίσει τον δρόμο της.

Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν πως η φάλαγγα εισήλθε σήμερα στο έδαφος της Συρίας μεταφέροντας πυρομαχικά για να βοηθήσει τους αντάρτες στην πόλη Χαν Σεϊχούν, οι οποίοι μάχονται εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων. Τα συριακά μμε έκαναν λόγο για μια «κατάφωρα επιθετική ενέργεια» εκ μέρους της Άγκυρας, από την οποία δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο.

Αναταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε σήμερα το πρωί μια φάλαγγα περίπου 50 στρατιωτικών οχημάτων, μεταξύ των οποίων τεθωρακισμένα, οχήματα μεταφοράς στρατιωτών και τουλάχιστον πέντε άρματα μάχης, να κατευθύνονται προς τη Μααρέτ αλ-Νομάτ, μια πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. βόρεια της Χαν Σεϊχούν, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ.

Η φάλαγγα αυτή φθάνει στην περιοχή την επομένη της εισόδου των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ μέσα στην πόλη Χαν Σεϊχούν, για πρώτη φορά από το 2014.

Η πλήρης ανάκτηση της πόλης αυτής από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις θα τους επέτρεπε να περικυκλώσουν το βόρειο τμήμα της γειτονικής επαρχίας Χάμα, που βρίσκεται κι αυτή στα χέρια τζιχαντιστών και μερικών μερικών ανταρτικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από την Άγκυρα. Εκεί βρίσκονται επίσης τουρκικά παρατηρητήρια.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για μια ρωσική επιδρομή εναντίον μικρού φορτηγού που ανήκε στις ανταρτικές οργανώσεις και προηγούνταν της τουρκικής φάλαγγας για να επιθεωρεί τον δρόμο στις παρυφές της Μααρέτ αλ-Νομάν.

Από τον βομβαρδισμό αυτόν σκοτώθηκε ένας αντάρτης της ανταρτικής οργάνωσης Φαϊλάκ αλ-Σαμ που συμμετέχει στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο που υποστηρίζεται από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, η φάλαγγα υποχρεώθηκε να σταματήσει για ένα χρονικό διάστημα, πριν συνεχίσει τον δρόμο της.

Η Άγκυρα καταδικάζει «δριμύτατα» την επίθεση που δέχθηκε η στρατιωτική φάλαγγά της στη βορειοδυτική Συρία

Μια τουρκική στρατιωτική φάλαγγα δέχθηκε σήμερα επίθεση ενώ κατευθυνόταν προς ένα από τα παρατηρητήριά της στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας πως από την αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν τρεις άμαχοι και 12 άλλοι τραυματίσθηκαν.

Το υπουργείο ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε πως η επίθεση αυτή ήταν μια παραβίαση των συμφωνιών και της συνεργασίας με τη Ρωσία, τον ισχυρότερο σύμμαχο του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Πρόσθεσε πως η Ρωσία είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τη φάλαγγα.

«Καταδικάζουμε δριμύτατα αυτή την επίθεση, που έρχεται σε αντίφαση με τις υφιστάμενες συμφωνίες, τη συνεργασία και τον διάλογο με τη Ρωσία», αναφέρεται στη δήλωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Η Δαμασκός καταγγέλλει ότι τουρκική στρατιωτική φάλαγγα εισήλθε στην επαρχία Ιντλίμπ για να βοηθήσει τους αντάρτες που δρουν εκεί

Η Δαμασκός κατήγγειλε σήμερα την αποστολή από την Τουρκία στρατιωτικής φάλαγγας «φορτωμένης με πυρομαχικά» στο νότιο τμήμα της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, την επομένη της εισόδου φιλοκυβερνητικών στρατευμάτων στην πόλη-κλειδί Χαν Σεϊχούν.

«Τουρκικά οχήματα φορτωμένα με πυρομαχικά (…) κατευθύνονται προς τη Χαν Σεϊχούν για να βοηθήσουν τους τρομοκράτες (…), γεγονός που επιβεβαιώνει άλλη μια φορά την υποστήριξη που προσφέρεται από το τουρκικό καθεστώς στις τρομοκρατικές οργανώσεις», υπογράμμισε πηγή στο συριακό υπουργείο Εξωτερικών, την οποία επικαλείται το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Αυτή η «επιθετική» κίνηση δεν θα επηρεάσει «την αποφασιστικότητα του Συριακού Αραβικού Στρατού να εξακολουθήσει να κυνηγά τα υπολείμματα των τρομοκρατών» στην πόλη αυτή της επαρχίας Ιντλίμπ ή αλλού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, από την πλευρά του, έκανε λόγο για ρωσικές και συριακές επιδρομές όχι μακριά από τη φάλαγγα για να εμποδισθεί να συνεχίσει τον δρόμο της.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις μπήκαν στη Χαν Σεϊχούν, πόλη-κλειδί στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, σφοδρές συγκρούσεις σε εξέλιξη

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μπήκαν χθες Κυριακή στη Χαν Σεϊχούν, πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας πάνω σε αυτοκινητόδρομο στρατηγικής σημασίας, όπου εκτυλίσσονται σφοδρές μάχες με τζιχαντιστές και αντάρτες, ανέφερε μια ΜΚΟ.

Τις προηγούμενες ημέρες δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, απέσπασαν από τους τζιχαντιστές και τους αντάρτες διάφορα χωριά δυτικά της Χαν Σεϊχούν.

Από την πόλη διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Δαμασκό με τη μητρόπολη του Χαλεπιού (βόρεια), αστικά κέντρα που βρίσκονται αμφότερα υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος εισήλθαν στη Χαν Σεϊχούν για πρώτη φορά αφότου είχαν χάσει τον έλεγχό της το 2014», ανέφερε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας της Ιντλίμπ και τομείς των γειτονικών επαρχιών της Χάμας, του Χαλεπιού και της Λαττάκειας συνεχίζουν να τελούν εκτός του ελέγχου του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Στην περιοχή της Ιντλίμπ, όπου κυριαρχεί η τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας του δικτύου της Αλ Κάιντα) και είναι επίσης παρούσες κάποιες οργανώσεις ανταρτών, γίνονται από τα τέλη του Απριλίου σχεδόν καθημερινά βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις του καθεστώτος και της συμμάχου του Ρωσίας.

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος προέλασαν σε συνοικίες στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης και κατέλαβαν πολλά κτίρια, όμως οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται», είπε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν χθες.

Τουλάχιστον 59 αντάρτες και τζιχαντιστές και 28 στελέχη των δυνάμεων του καθεστώτος σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες από το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με την οργάνωσή του.

Τζιχαντιστές και αντάρτες προβάλλουν «σθεναρή αντίσταση» στις δυνάμεις του καθεστώτος χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων «βομβιστές καμικάζι» για να τις απωθήσουν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

Σήμερα σχεδόν έρημη καθώς οι κάτοικοί της την έχουν στη πλειονότητά της εγκαταλείψει, η Χαν Σεϊχούν είχε πληθυσμό περίπου 100.000 ανθρώπων πριν αρχίσει η κλιμάκωση, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένους από άλλες περιοχές, ιδίως από τη γειτονική επαρχία Χάμα.

Από τα τέλη Απριλίου, τουλάχιστον 1.400 τζιχαντιστές και αντάρτες και 1.200 μαχητές των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί στην Ιντλίμπ, κατά τη ΜΚΟ. Επιπλέον, έχουν σκοτωθεί 860 άμαχοι στους βομβαρδισμούς.

Πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, που τονίζει πως φοβάται νέα ανθρωπιστική «καταστροφή».

Στην περιοχή της Ιντλίμπ είχε συμφωνηθεί να δημιουργηθεί «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» τον Σεπτέμβριο του 2018 από την Τουρκία, προστάτιδα δύναμη ορισμένων οργανώσεων ανταρτών, και τη Ρωσία. Η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε παρά μόνον εν μέρει, αφού οι τζιχαντιστές απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο να αποσυρθούν.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους, ενώ μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Στην πορεία των ετών, το καθεστώς της Δαμασκού κατάφερε να ανακτήσει περί το 60% της επικράτειας, με την υποστήριξη των συμμάχων του, κυρίως της Ρωσίας, του Ιράν και της λιβανέζικης σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-DPA-AFP
Βηρυτός, Lebanon, Aγκυρα, Turkey
Δαμασκός, Syrian Arab Republic

Η αεροπορία του Άσαντ κτύπησε τουρκική αποστολή που μετέφερε όπλα σε τρομοκράτες στη Συρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: