Πολιτική κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ επειδή η Κομισιόν είπε για το τέλος των μνημονίων

File Photo: Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) με τον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Δ) στο Μέγαρο Μαξίμου, σε παλαιότερο στιγμιότυπο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Η Κομισιόν με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από το τέλος των προγραμμάτων στήριξης προς την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε επικοινωνιακή σημαία τις αναφορές, υποστηρίζοντας ότι έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια και οδήσε την οικονομία σε ανάκαμψη. Η κυβέρνηση απάντησε.

Πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ανακοίνωση της Κομισιόν ανέφεραν πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ας αφήσει τους πανηγυρισμούς, που προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων των Ελλήνων.

Οι «προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», γονάτισαν τη μεσαία τάξη, φόρτωσαν μέτρα λιτότητας δισεκατομμυρίων ευρώ όλους τους Έλληνες και υποθήκευσαν τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα στους δανειστές».

Δεν προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «ακόμη και μετά την αποδοκιμασία των πολιτών στην κάλπη, ο ΣΥΡΙΖΑ δε διδάχθηκε τίποτα. Αφού επικαλείται ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του υπενθυμίζουμε ότι στην 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας αναφέρεται επί λέξη ότι:

«Ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και δε διασφαλίζεται η συνοχή ορισμένων μέτρων με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους.. υπάρχει κίνδυνος οι περισσότερες από τις 15 συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα μέσα του 2019 να μην ολοκληρωθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».

Τέλος, υπογράμμιζαν ότι «αυτή είναι η κατάσταση που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και να προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Εμείς, με σχέδιο και σοβαρότητα αποκαθιστούμε κάθε μέρα την αξιοπιστία της χώρας για να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη».

Μάλιστα με ανακοίνωσή της γνωστοποίησαν τις κυβερνητικές δράσεις το επόμενο διάστημα για την οικονομία.

Τι λέει η Κομισιόν

Στο εκτενές ανακοινωθέν της η Κομισιόν καταγράφει την πρόοδο που επήλθε με το πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί, προειδοποιεί, όμως, ότι μόνο με τη συνέχιση της ίδιας «τακτικής» θα μπορέσει η Ελλάδα να δει την οικονομία της να βελτιώνεται.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η οικονομική ανάπτυξη φαίνεται από τους οικονομικούς δείκτες. Αν και η ανεργία παραμένει «απαράδεκτα υψηλή», όπως παραδέχεται η Κομισιόν, είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης έχει μειωθεί τόσο πολύ. Ένα σημάδι ότι τα πράγματα βελτιώνονται στη χώρα. «Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τότε που η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το οικονομικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Το τριετές πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας υιοθέτησε μια συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων και βαθιά ριζωμένων διαρθρωτικών προβλημάτων που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της Ελλάδας και στην απώλεια της πρόσβασης της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Συνολικά, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας παρείχαν δάνεια ύψους 61,9 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα την εφαρμογή από τις ελληνικές Αρχές ενός ολοκληρωμένου πακέτου μεταρρυθμίσεων», συνεχίζει η Κομισιόν.

«Όλες μαζί οι μεταρρυθμίσεις αυτές έθεσαν τα θεμέλια για την οικονομική ανάκαμψη, θέτοντας σε εφαρμογή τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συνεχή ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την υγιή δημόσια οικονομία.

Οι δείκτες επιβεβαιώνουν ότι, ενώ οι απομένει ακόμη δουλειά, οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί αποφέρουν απτά οφέλη. Για παράδειγμα, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε 17,6% τον Απρίλιο του 2019».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προσβάλλουν τους πολίτες οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ για την Κομισιόν, λένε πηγές της ΝΔ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: