Παρ’ ολίγον διπλωματικό επεισόδιο Ισραήλ – Ουκρανίας για το… ψωμί της κυρίας Νετανιάχου

File photo: Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, με την σύζυγό του, Σάρα. EPA, ABIR SULTAN




Οι ηγέτες του Ισραήλ και της Ουκρανίας υπερασπίστηκαν τη σύζυγο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Σάρα Νετανιάχου, που παρ’ ολίγον να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο όταν πέταξε ένα κομμάτι ψωμί που της προσφέρθηκε στην επίσημη τελετή υποδοχής του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Κίεβο.

Ο Νετανιάχου και η σύζυγός του, που πραγματοποιούν διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία, έφτασαν στην ουκρανική πρωτεύουσα τη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα. Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα, γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές, που κρατούν έναν δίσκο με ψωμί, υποδέχονται το πρωθυπουργικό ζεύγος μόλις κατεβαίνει από το αεροπλάνο.

Χαμογελώντας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κόβει ένα κομμάτι ψωμί και το τρώει. Κατόπιν κόβει ένα κομματάκι και το δίνει στη Σάρα, η οποία το κοιτάει και το… πετάει.

Το επεισόδιο αυτό προκάλεσε σάλο στην Ουκρανία, με κάποιους να εκφράζουν οργή επειδή η Σάρα Νετανιάχου επέδειξε “ασέβεια” και άλλους να ζητούν να μην πάρει δυσανάλογες διαστάσεις ένα γεγονός που οφειλόταν προφανώς σε παρεξήγηση.

Για πολλούς Ουκρανούς το ψωμί θεωρείται “ιερό”, είναι το σύμβολο της ζωής και το χρησιμοποιούν σε παραδοσιακές τελετές.

Στο Ισραήλ, τα τοπικά μμε έκαναν λόγο για “γκάφα” που εξόργισε τους Ουκρανούς οικοδεσπότες.

Ο ίδιος ο Νετανιάχου πάντως, σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Facebook, υποβάθμισε το γεγονός. “Βρίσκομαι εδώ για μια ιστορική επίσκεψη στην Ουκρανία. Αλλά είναι αμφίβολο αν αυτή η επίσκεψη θα τύχαινε τόσης προσοχής από τα μμε αν δεν υπήρχε το επεισόδιο με το ψωμί. Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου (…) είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η κυρία Νετανιάχου δεν είχε πρόθεση να επιδείξει ασέβεια στην Ουκρανία. Είπε ότι αυτά είναι ανοησίες”, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού ότι η Σάρα Νετανιάχου δεν πέταξε το ψωμί, αλλά απλώς το κομματάκι έγινε ψίχουλα στα χέρια της.

Η εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, η Γιούλια Μέντελ, είπε επίσης στο πρακτορείο Interfax Ukraine ότι η πράξη της συζύγου του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγινε “αθέλητα” και δεν συνιστά κατ’ ουδένα τρόπο έκφραση ασέβειας προς τους Ουκρανούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά τις εκλογές στο Ισραήλ θα παρουσιαστεί το σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: