Ο Υπ.Εθ.Α στο Ναύσταθμο: Πρώτο κλειδί για την ισχύ του Π.Ν., νέες τορπίλες για τα Παπανικολής 214

File Photo Ο υπουργός Εθνικής ’Aμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Χθες Πέμπτη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μετέβη στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και στο Αρχηγείο Στόλου, εκεί δηλαδή που χτυπούσε πάντα η επιχειρησιακή καρδιά του Πολεμικού Ναυτικού.

  • Εκεί που το αίμα, ο ιδρώτας και το σφίξιμο των δοντιών αντανακλούν τις προσπάθειες που κάνουν τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων για να διατηρήσουν το αξιόμαχο του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με ανώτατους Αξιωματικούς κατά την πλήρη και ρεαλιστική ενημέρωση που έγινε στον υπουργό, στην οποία δεν έκρυψε το παραμικρό η ηγεσία του Στόλου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν σταμάτησε να κρατά σημειώσεις από τα όσα άκουγε, τα οποία μπορεί να μην είναι πρωτοφανή, ούτε καινούρια για τον ίδιο, αλλά οι πληροφορίες λένε πως θα έχει πολλά να συζητήσει ακόμη και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Θα επαναλάβουμε πως μια από τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για την κυβέρνηση σ’ ότι έχει να κάνει με την άμυνα της χώρας, είναι η επαύξηση της αμυντικής ισχύος πρωτίστως του Πολεμικού Ναυτικού.

Ωστόσο οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού ξεκαθαρίζουν ότι η απόκτηση νέων πλοίων δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζονται χρόνια για να φανεί η νέα ισχύς και αυτός είναι ο λόγος που πιέζουν όλα τα ανώτατα στελέχη, ώστε να προλάβει το Πολεμικό Ναυτικό τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

  • Προτεραιότητα οι νέες τορπίλες βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214 «Παπανικολής»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο Αρχηγείο Στόλου συνηγόρησε πως ένας εκ των πρώτων σταθμών για την επαύξηση της αποτρεπτικής ισχύος πρέπει να είναι οι πολύ απαραίτητες τορπίλες βαρέως τύπου για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού τύπου 214.

Ανάμεσα από τις προτάσεις που έχουν βρεθεί στην Διεύθυνση Εξοπλισμών του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η Γερμανική.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως πρόκειται για την πιο δελεαστική πρόταση που υπάρχει με παραχώρηση συσσωρευτών (μπαταριών), τις αναβαθμίσεις που πρόκειται να υποστούν ως Follow on Support οι τορπίλες και φυσικά ένας ικανοποιητικός αριθμός τορπιλών (περισσότερες των 30 λένε πληροφορίες) κι όλα αυτά σε μια ιδιαίτερη λογική τιμή, της τάξης περίπου των 100.000.000 ευρώ.

Ωστόσο πρέπει να βρεθεί η λύση λόγω του πολύπαθου Νόμου περί προμηθειών, ώστε να ξεπεραστούν ορισμένες αγκυλώσεις και διαδικασίες.

Πάντως δεν απορρίπτεται καμία εκ των προτάσεων για προμήθεια τορπιλών ούτε από την Γαλλία, ούτε από την Ιταλία, αλλά το βάρος φαίνεται να γέρνει προς την Γερμανία λόγω της πολύ δελεαστικής πρότασης (η οποία περιλαμβάνει κι άλλα στοιχεία πολύ απαραίτητα για τα Ghost Sub του Πολεμικού Ναυτικού) και επιπλέον πρόκειται για μια τορπίλη πιστοποιημένη ως οπλικό σύστημα σε σχέση με άλλες που βρίσκονται κι αυτές ως πρόταση από άλλη χώρα

  • Η προσπάθεια των πληρωμάτων το προηγούμενο διάστημα ήταν τιτάνια κι έχουμε πλοία

Πάντως ανάμεσα στις αλήθειες, ίσως η πιο σημαντική είναι αυτή του ανθρώπινου δυναμικού. Τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων του στόλου φάνηκε όλο το προηγούμενο διάστημα όταν κατάφεραν να διεκπεραιώσουν έναν άθλο ο οποίος μάλιστα απετέλεσε και απάντηση στις Τουρκικές ασκήσεις «Γαλάζια Πατρίδα» και «Θαλασσόλυκος».

Η απάντηση αυτή ήταν πως πάνω από εξήντα μονάδες του πολεμικού στόλου κατά την άσκηση «Καταιγίδα» στις αρχές του Ιούνη ήταν εκεί έξω, στο Αιγαίο.

  • Οι δώδεκα φρεγάτες ήταν όλες εν πλω, οι έντεκα στο Αρχιπέλαγος ασκούνταν μαζί με τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία και μια αποσπασμένη στην Unifil στον Λίβανο.

Τα ταχέα σκάφη, η υπερσύγχρονη αιχμή του δόρατος, οι πυραυλάκατοι μαζί με τις Κανονιοφόρους (που έχουν κι αυτές τα χρονάκια τους και τις ώρες πλόων) ήταν και είναι 365 ημέρες δίπλα σε κάθε Τουρκικό σκάφος που ξεμυτίζει στο Αιγαίο.

Αυτά είναι τα πλοία για τα οποία ο Α’ ΓΕΝ πριν από περίπου έναν χρόνο είχε κάνει λόγο με γλαφυρό τρόπο, αναφέροντας πως:

Κάθε βράδυ που κάποιο πλοίο της Τουρκίας βγαίνει στο Αιγαίο, δίπλα του έχει πάντα ένα Ελληνικό πολεμικό πλοίο να το παρακολουθεί κατά πόδας. Κάθε βράδυ έχουμε πόλεμο είχε πει τότε ο Αρχηγός, προσπαθώντας να δώσει σε όλους να καταλάβουν το τι περνούν τα πληρώματα που φρουρούν τις θαλάσσιες Θερμοπύλες.

  • Το φιλότιμο των πληρωμάτων έχει όριο

Μπορεί πάντως το μεγαλύτερο ποσοστό των πλοίων του στόλου να είναι αξιόμαχα και αξιοπλόϊμα, δεν παύουν να είναι πολλών ετών και οι συζητήσεις που γίνονται σε ανώτατο επίπεδο επιβάλλουν να τελειώνουν και να φανεί ότι υπάρχει η τόλμη και θα μπουν επιτέλους οι υπογραφές για την πρόσκτηση νέων πλοίων.

Αν αυτά θα είναι Γαλλικά τα πλοία – που οι συζητήσεις είναι πιο προχωρημένες απ’ όλες τις υπόλοιπες εταιρίες- αν θα είναι Γερμανικά ή Αμερικανικά, κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να γνωρίζει με σιγουριά.

  • Το μόνο σίγουρο είναι πως από την επιτροπή εξοπλισμών του Πολεμικού Ναυτικού έχουν ξεκαθαρίσει πως αυτό που απαιτείται πλέον για τις σύγχρονες προκλήσεις που ανοίγονται για το ΠΝ, είναι ο έλεγχος περιοχής κάτι που θα δώσει άλλη πορεία στις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

Πάντως το μήνυμα του Νίκου Παναγιωτόπουλου που μπορεί κανείς να κρατήσει είναι ότι έχει πάρει απόφαση να θέσει εξ αρχής τις κόκκινες γραμμές προς την γειτονική χώρα λέγοντας:

  • «Για να είναι άρτια και επομένως αποτελεσματική, πανίσχυρη και τρομακτική για τον εχθρό – η απειλή που πρέπει να νιώθουν και οι απέναντι, όχι μόνο η απειλή που νιώθουμε εμείς – σε μια τέτοια Μονάδα πρέπει να λειτουργούν όλα τα συστήματα και όχι απλά να είναι αξιόπλοη ή ταχύτατη. Προς αυτό το σκοπό εργαζόμαστε, είναι πάρα πολλά τα ζητήματα που μας έχουν τεθεί, θα το κάνουμε μαζί σας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Οι επισκέψεις και οι προτάσεις για εξοπλισμούς πολλές: Τα χρήματα αναζητούνται ακόμα….

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: