Μνημείο προς τιμή του Τζέιμς Ζαμπέλη στα Χανιά: Ο μόνος Ελληνοαυστραλός στη Μάχη της Κρήτης

Τιμή απέδωσε ο Δήμος Χανίων στον οπλίτη Τζέιμς Ζαμπέλης, με καταγωγή από τη Λευκάδα, που ήταν ο μοναδικός Αυστραλός στρατιώτης, ο οποίος υπηρέτησε και σκοτώθηκε κατά τη Μάχη της Κρήτης, τον Μάιο του 1941, Χανιά, Κρήτη, Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019. Φωτογραφία: haniotika-nea.gr




Τον οπλίτη Τζέιμς Ζαμπέλη, με καταγωγή από τη Λευκάδα, τιμά ο Δήμος Χανίων, καθώς υπήρξε ο μοναδικός Αυστραλός στρατιώτης, ο οποίος υπηρέτησε και σκοτώθηκε κατά τη Μάχη της Κρήτης, τον Μάιο του 1941.

Στα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης επιγραφής στη μνήμη του Ελληνοαυστραλού -η οποία πραγματοποιήθηκε στο χωριό Μουρνιές όπου και έχασε τη ζωή του ο Ζαμπέλης μετά από αεροπορική επιδρομή στις 24 Μαΐου 1941- ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας υποδέχτηκε τον πρόεδρο του Συντονιστικού Συμβουλίου Μνήμης Μάχης Κρήτης της Μελβούρνης, Αντώνη Τσουρδαλάκη.

  • Ο δήμαρχος τόνισε πως τιμώνται όλοι όσοι έδωσαν τη ζωή τους στην εν λόγω μάχη και παρέθεσε τα ονόματα: «Πρόκειται για τον οπλίτη, Τζέιμς Ζαμπέλη, τον λοχία, Τζον Βίνσεντ, τον πολυβολητή, Άνγκους Κέννεντι, τον πολυβολητή, Ρίτσαρντ Μίτσελ και τον πολυβολητή, Σίντνεϊ Μίτσελ». Η μαρμάρινη επιγραφή τοποθετήθηκε σε συνεργασία με το Συντονιστικό Συμβούλιο Μνήμης Μάχης της Κρήτης Μελβούρνης και τη συμβολή της οικογένειας Ζαμπέλη.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Τζίμ Κλέιβεν, ιστορικό και συγγραφέα με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης, ο Τζέιμς Ζαμπέλης ήταν γιος Ελλήνων μεταναστών από τη Λευκάδα συμμετείχε στην άμυνα της Βόρειας Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια με την υποχώρηση και την απόβαση στην Κρήτη βρέθηκε στο νησί οπότε και συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης. Στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων, παρευρέθηκαν ομογενείς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, του ανταποκριτή Μ. Λαμπαθάκη

Επίσκεψη στη Σουηδία θα πραγματοποιήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: