Επιχείρηση απολύμανσης γύρω από την Παναγία των Παρισίων μετά την καταστροφική φωτιά

Εξωτερική άποψη της βόρειας πλευράς του καθεδρικού ναού της Notre-Dame στο Παρίσι, Γαλλία. EPA,.CHRISTOPHE PETIT TESSON




Πέντε μήνες μετά, ύστερα από τις διαμαρτυρίες των κάτοικων της περιοχής και δηλώσεων των ειδικών για την τοξικότητα του μολύβδου, ο δήμος των Παρισίων και η Πολιτεία αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δραστική απολύμανση της περιοχής γύρω από την Παναγία των Παρισίων.

Έτσι από αύριο και για τρεις μέρες, ο δήμος θα καλύψει με ένα ειδικό πήκτωμα τόσο το εσωτερικό της εκκλησίας όσο και το προαύλιο και τους γύρω δρόμους.

Απορρόφηση σε τρεις μέρες
Στόχος είναι να απορροφηθεί κάθε σωματίδιο ή μολυβδόσκονη από το πήκτωμα, το οποίο θα αφαιρεθεί μετά από τρεις μέρες.

  • Τέτοια απολύμανση θα γίνει και στα σχολεία που βρίσκονται σε ακτίνα 100 με 150 μέτρων γύρω από το ναό ενώ στο πιο κοντινό σχολείο όπου μετρήθηκαν υψηλά ποσοστά μολύβδου ο δήμος ανακατασκευάζει το προαύλιο.
  • Υπήρξαν μάλιστα και προτάσεις για ειδική απομόνωση όπως γίνεται στην αφαίρεση αμιάντου. Ωστόσο ο δήμος αρνήθηκε εξηγώντας ότι ο αμίαντος αιωρείται ενώ ο μόλυβδος κατακάθεται και έτσι το πήκτωμα είναι πιο αποτελεσματικό.

Ο μόλυβδος είναι μια ισχυρή τοξική ουσία που σε περίπτωση εισπνοής ή κατάποσης σε μορφή ατμών ή λεπτής σκόνης μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα και να είναι επιβλαβής για τον εγκέφαλο, το συκώτι, τα νεφρά, τα οστά και το νευρικό σύστημα.

ΠΗΓΗ: DW-Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Ο Ερντογάν αποψιλώνει ένα εθνικό πάρκο για ένα ορυχείο χρυσού: Οργή χιλιάδων διαδηλωτών [videos, photos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: