Δρακόντια μέτρα ασφαλείας στη Γαλλία για την σύνοδο G7: Επί ποδός 13.200 στελέχη

File Photo: O Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Christophe Castaner (Κ) κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G7. 20 Αυγούστου 2019. ΕPA, CAROLINE BLUMBERG




Συνολικά 13.200 αστυνομικοί και χωροφύλακες, με τη στήριξη και στρατιωτικών δυνάμεων, θα κινητοποιηθούν για να εγγυηθούν την ασφάλεια της συνόδου κορυφής της G7 που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο στο Μπιαρίτς, στη νοτιοδυτική Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

“Δεν θα ανεχθούμε καμία εκτροπή. Αν συμβούν (επεισόδια), θα απαντήσουμε”, είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το Μπιαρίτς, την πόλη όπου θα βρεθούν από τις 24 μέχρι τις 26 Αυγούστου οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η G7 είναι δυνητικός στόχος “τριών μεγάλων απειλών”, κάνοντας λόγο αρχικά για “βίαια πρόσωπα” τα οποία ο ίδιος “δεν συγχέει με τους ειρηνικούς διαδηλωτές. Αναφερόμενος στην “αντισύνοδο” που θα φιλοξενηθεί στο Ιρούν της βόρειας Ισπανίας και το Ανταΐ της νότιας Γαλλίας, από την άλλη πλευρά των συνόρων, ο Καστανέρ είπε ότι “θα πρέπει να διεξαχθεί ελεύθερα” και “δεν τίθεται θέμα να εμποδιστεί η μη βίαιη έκφραση απόψεων”.

Ως δεύτερη απειλή ο Καστανέρ ανέφερε την τρομοκρατία, δεδομένου ότι “μια διεθνής σύνοδος μπορεί να αποτελέσει στόχο”, όπως εξήγησε. Τόνισε όμως ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος “συγκεκριμένος συναγερμός”. Επικαλέστηκε τέλος την “κυβερνοαπειλή”, δηλαδή μια πιθανή επίθεση μέσω του διαδικτύου.

Ο Γάλλος υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει “άριστη συνεργασία” με την Ισπανία, η οποία θα κινητοποιήσει δικές της δυνάμεις από την άλλη πλευρά των συνόρων, χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσες.

Εκτός από τις δυνάμεις ασφαλείας, στο Μπιαρίτς θα βρεθούν επίσης 400 πυροσβέστες και 13 κινητές ομάδες διασωστών.

Με στοιχεία ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ο Σαλβίνι δηλώνει έτοιμος να σώσει την κυβέρνηση “για λίγο” ώστε να περάσει ο προϋπολογισμός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: