Περίεργες αντιλήψεις ρωσικής εφημερίδας: Δικαιολογημένη η τουρκική εισβολή στην Κύπρο

File Photo: Τα μνήματα των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Ρωσική εφημερίδα επιχειρεί να αναλύσει τη στρατηγική της Τουρκίας, κάνοντας ιστορική αναδρομή από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι την εισβολή στην Κύπρο, την οποία χαρακτηρίζει δικαιολογημένη (!) και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εφημερίδα «Moskovsky Komsomolets» εκτιμά ότι η Τουρκία έχει αδικηθεί από τη Δύση σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες έχουν την εύνοιά της.

  • Η Τουρκία, ένα από τα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ, επίσημα ως Τουρκική Δημοκρατία από το 1923, σχεδιάστηκε από τον ιδρυτή και τον πρώτο πρόεδρό της, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ως αδέσμευτο κράτος με το σύνθημα «Ειρήνη στο εσωτερικό, Ειρήνη σε όλον τον κόσμο!», γράφει η ρωσική εφημερίδα.

Και συνεχίζει: Οι εδαφικές αξιώσεις που προέβαλε η Σοβιετική Ένωση αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σχετικά με τα Στενά, τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια, ανάγκασαν την Τουρκία το 1952 να επιλέξει τον διεθνή χώρο της δυτικής πλευράς, την ένωση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

  • Η Τουρκία χρειάστηκε τη Δύση μερικές δεκαετίες, όταν σήκωνε το βάρος της αντιπαράθεσης με τη Σοβιετική Ένωση.
  • Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ, τουλάχιστον δημόσια, έδιναν την ψευδαίσθηση της «μεγάλης συνεργασίας».

Η Τουρκία καταβάλλει τακτικά «εισφορές μέλους» στο ταμείο του ΝΑΤΟ και αναγκάστηκε να δεχθεί στο έδαφός της ξένα στρατεύματα αλλά και να στείλει τον στρατό της στο εξωτερικό.

Το πρόβλημα της Τουρκίας με Κύπρο και Έλληνες

Ωστόσο, το πρώτο πρόβλημα ξεκίνησε όταν η Τουρκία προσπάθησε να υπερασπισθεί τον εαυτό της για να μην θιγούν τα εθνικά της συμφέροντα.

  • Έτσι, η κρίση της Κύπρου του 1974, κατά την οποία η Τουρκία έστειλε στρατό στο νησί για την προστασία του τοπικού πληθυσμού, αποτέλεσε την πρώτη έκπληξη.
  • Έχοντας «απόλυτο δίκαιο στις ενέργειές της», η Τουρκία αποφάσισε να μην συμβαδίσει με το ΝΑΤΟ και τη Δύση, αλλά επέλεξε το «μοντέλο εταίρος» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς καμία υποστήριξη.

Αντίθετα, η Δύση, με όλη τη «συλλογικότητά της», πήρε την πλευρά του πραγματικού επιτιθέμενου, του άλλου μέρους του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων.

Η απομονωμένη «ΤΔΒΚ»

Από τότε και μέχρι σήμερα, η Τουρκία δεν κατάφερε να συμψηφίσει την Κυπριακή Κρίση, ούτε να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση για την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)».

Παρότι έχει διακηρύξει την ανεξαρτησία της εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, η διεθνής απομόνωση συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Αλλά, φυσικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα με το ΝΑΤΟ άρχισε στην Τουρκία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και το τέλος του «ψυχρού πολέμου».

Αποδείχθηκε ένα ακόμη γεγονός: Για το ΝΑΤΟ η Τουρκία ήταν εργαλείο για τη Σοβιετική ένωση. Αλλά με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, διαπιστώθηκε ότι εξέλειψε η «κομμουνιστική απειλή» και από τότε κανένας εταίρος της Δύσης δεν ενδιαφέρθηκε για τα τουρκικά συμφέροντα.

Το Μεγάλο Κουρδιστάν

Αυτό έγινε εμφανές κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνόησαν εντελώς της εκκλήσεις της Τουρκίας για τους Κούρδους του Ιράκ.

Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία Κουρδικής Αυτονομίας στο Ιράκ, και φήμες για το «Μεγάλο Κουρδιστάν», που σύμφωνα με τους δυτικούς ιδεολόγους θα πρέπει να περιέχει τους Κούρδους του Ιράκ, της Συρίας, του Ιράν και της Τουρκίας, κυρίως όμως της τελευταίας.

  • Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ σε περίπτωση εξωτερικής απειλής, οι Τούρκοι το αντιλήφθηκαν στο τέλος του 2015, κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «κρίσης του αεροπλάνου» με τη Ρωσία. (Την κατάρριψη από την Τουρκία ενός ρωσικού μαχητικού Su-24 στη Συρία).
  • Τότε, το ΝΑΤΟ επιδεικτικά αποσύρθηκε από τη ρωσο-τουρκική διένεξη, καλώντας τους Τούρκους να τα βρουν μόνοι τους με τη Ρωσία.

«Όπως όλοι θυμόμαστε», σημειώνει το δημοσίευμα, «στο τέλος η Τουρκία ζήτησε “συγγνώμη” και κατέβαλε αποζημιώσεις προς τη Ρωσία για την κατάρριψη και η σύγκρουση…τελείωσε».

Η Δύση αρνείται παράδοση σύγχρονων όπλων στην Τουρκία

Σύμφωνα πάντα με την «Moskovsky Komsomolets», οι Τούρκοι συνειδητοποίησαν εδώ και πολύ καιρό ότι δεν μπορούν να προμηθευτούν από τη Δύση σύγχρονα οπλικά συστήματα. Ιδιαίτερα, μετά την κρίση στην Κύπρο το 1974, τέθηκε από τις ΗΠΑ εμπάργκο όπλων.

  • Άλλωστε, εδώ και μια δεκαετία η Τουρκία προσπάθησε να αποκτήσει τους αμερικανικούς Patriot, αλλά οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την παράδοση του αμερικανικού συστήματος αεράμυνας. Αυτό έστρεψε την Τουρκία στη Ρωσία και το 2017 υπογράφηκε συμφωνία για τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400.
  • Το σύστημα των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 δεν πρόκειται να παραμείνει σε κούτες μέσα σε σκονισμένες αποθήκες, όπως πιστεύουν ορισμένοι δυτικοί διανοητές, αλλά θα τεθούν σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2020.

Οι Τούρκοι πιλότοι στις αρχές του καλοκαιριού του τρέχοντος έτους εκδιώχθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τερματίζοντας το πρόγραμμα για τη χρήση των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Αυτό ήταν ακόμη ένα πλήγμα από τη Δύση.

Η Δύση υποστηρίζει την Ελλάδα και όχι την Τουρκία…

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ από τη μία πλευρά και της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την άλλη, για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή.

  • Και η εφημερίδα σημειώνει: «Το ερώτημα είναι: Ποια πλευρά υποστηρίζει η Δύση και το ΝΑΤΟ; Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι μέλη του ΝΑΤΟ, η Δύση βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας».

«Το σήμα εστάλη για άλλη μια φορά στην Τουρκία: Τα εθνικά της συμφέροντα δεν εξασφαλίζονται στη Δύση, όχι απλώς δεν λαμβάνονται υπόψη, αλλά και ανοικτά παραβιάζονται…», καταλήγει η «Moskovsky Komsomolets».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΔΩ

Πηγή: philenews / in.gr

Καύσωνας στο μυαλό του Οζερσάι: Αμφισβητεί την Κυπριακή Δημοκρατία και θέλει να διώξει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: