Διαφωνία για Ιράν στο G7: Ανάγκασε τον Μακρόν σε αναδίπλωση ο Τραμπ, στο Μπιαρίτς ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Το Ιράν διχάζει τους ηγέτες της G7, με τον Εμανουέλ Μακρον να εμφανίζεται “πιεσμένος” από τον Ντόναλντ Τραμπ.EPA/JEFF J MITCHELL / POOL
Κανείς δεν περίμενε πως οι συνομιλίες της G7 θα ήταν “περίπατος”. Και τα πρώτα “σύννεφα” φάνηκαν σήμερα το απόγευμα όταν ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εμφανίστηκε να “παίρνει πίσω” δήλωσή του για την κοινή στάση της G7 έναντι του Ιράν και την εξουσιοδότησή του ίδιου για συνομιλίες με την Τεχεράνη.  Ήταν αποτέλεσμα της αδιαλλαξίας του προέδρου Τραμπ που, ωστόσο, είδε σε λίγη ώρα να προσγειώνεται στο Μπιαρίτς το αεροσκάφος με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν…

Ο Γάλλος πρόεδρος  δήλωσε ότι δεν έλαβε επίσημη εντολή από τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά να μεταφέρει μηνύματα στο Ιράν, αλλά ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με την Τεχεράνη μέσα στις επόμενες εβδομάδες με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης έπειτα από δήλωση του προέδρου Τραμπ ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει ο ίδιος κανέναν για να μεταφέρει κάποιο μήνυμα στις ιρανικές αρχές.

“Είχαμε χθες μια συζήτηση για το Ιράν που μας επέτρεψε να καταλήξουμε σε δύο κοινές κατευθύνσεις: κανένα μέλος της G7 δεν θέλει να αποκτήσει το Ιράν πυρηνική βόμβα και όλα τα μέλη της Ομάδας είναι βαθιά δεσμευμένα ως προς τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή”, είπε ο Μακρόν και πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έλαβαν πρωτοβουλίες για το Ιράν.

“Αλλά δεν υπάρχει κάποια επίσημη εντολή που να δόθηκε από την G7 επομένως υπάρχουν πρωτοβουλίες που θα συνεχίσουν να λαμβάνονται για να επιτύχουμε αυτούς τους δύο στόχους”.

Νωρίτερα, ωστόσο, πηγή της γαλλικής Προεδρίας είχε δηλώσει ότι  οι ηγέτες της Ομάδας των 7 συμφώνησαν να συνομιλήσει ο Μακρόν με το Ιράν και να του μεταφέρει μηνύματα από τη σύνοδο.

Αλλά και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος είχε πει νωρίτερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI ότι η G7 έχει συμφωνήσει στην ανάληψη κοινής δράσης σε σχέση με το Ιράν.

Η γαλλική προεδρία μάλιστα προέβη σε ανακοίνωση ότι οι ηγέτες της Ομάδας συμφώνησαν να προχωρήσει ο Μακρόν σε συνομιλίες με το Ιράν και να του μεταφέρει μηνύματα από τη σύνοδο μετά τις συνομιλίες που είχαν οι ηγέτες της G7 για το Ιράν χθες το απόγευμα.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη του τις γαλλικές προσπάθειες διαμεσολάβησης στο Ιράν δηλώνοντας χαρούμενος που ο Μακρόν θέλει να προσεγγίσει την Τεχεράνη για να αποκλιμακώσει την ένταση, αλλά ότι ο ίδιος θα συνεχίσει με τις δικές του πρωτοβουλίες.

Ο Τραμπ, ο οποίος ακολουθεί μια πολιτική ύψιστης πίεσης στο Ιράν, αναδιπλώθηκε. Ερωτηθείς αν υπέγραψε κάποια ανακοίνωση για να μεταφέρει ο Μακρόν στο Ιράν εκ μέρους της Ομάδας, ο Τραμπ απάντησε: “Δεν το συζήτησα αυτό, όχι, δεν το συζήτησα” και πρόσθεσε ότι ο Μακρόν και ο Άμπε είναι ελεύθεροι να συνομιλήσουν με το Ιράν.

“Θα κάνουμε τις δικές μας κινήσεις, αλλά ξέρετε, δεν μπορώ να εμποδίσω τους ανθρώπους από το να συνομιλούν. Αν θέλουν να συνομιλούν, μπορούν”.

Η άφιξη του Ιρανού ΥΠΕΞ

Λίγη ώρα αργότερα, ιρανικό κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Μπιαρίτς μεταφέροντας τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ  ο οποίος, σύμφωνα με πηγή της γαλλικής Προεδρία αμέσως ενεπλάκη σε συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Το αεροσκάφος που προσγειώθηκε αιφνιδίως στο Μπιαρίτς, μεταφέροντας τον Ιρανό ΥΠΕΞ. Φωτογραφία:EPA/JULIEN DE ROSA

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Russia Today, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε στη Γαλλία ύστερα από πρόσκληση του Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος φιλοδοξεί να επαναφέρει στη ζωή τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά Ιράν. Ο Ζαρίφ, πάντως δεν σκοπεύει να συναντηθεί με την αμερικανική αντιπροσωπία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τεχεράνης.

Η συμφωνία του 2015 κατέρρευσε όταν οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς τον περασμένο Μάιο, αφήνοντας τους Ευρωπαίους εταίρους τους να αγωνίζονται για την διατήρηση των εμπορικών σχέσεων με την Τεχεράνη. Η Ουάσιγκτον δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη θέση τους με τους συνεχείς γύρους κυρώσεων αλλά και με την στρατιωτική ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ να φουντώνει στον Περσικό Κόλπο.

“Ο Ζαρίφ θα μεταφέρει την απάντηση της ιρανικής ηγεσίας στην πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η οποία έχει στόχο τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά της Τεχεράνης”, δήλωσε υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.

“Ο Ζαρίφ ήρθε την Παρασκευή στο Παρίσι με ιρανικές προτάσεις που προφανώς θα πρέπει να βελτιωθούν. Χθες έγιναν αρκετές συζητήσεις ανάμεσα στους ηγέτες της Ομάδας και είναι σημαντικό τώρα να ενημερωθεί ο Ζαρίφ ώστε να συνεχίσει να μειώνεται το χάσμα…σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούσαμε να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και να δημιουργήσουμε χώρο για τις διαπραγματεύσεις”, πρόσθεσε η πηγή.Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έθεσε ως προτεραιότητα της διάσκεψης της G7 την επανέναρξη του διαλόγου με την Τεχεράνη. Είχε ήδη συναντηθεί με τον Ζαρίφ την Παρασκευή ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί.

Όμως, παρότι αρχικά έγινε γνωστό ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να αναθέσουν στον Μακρόν να επιδώσει κοινή δήλωση στο Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα ότι “δεν συζήτησε αυτό το θέμα”…

Έτσι, λίγη ώρα αργότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν, εμφανίστηκε να ανασκευάζει τις δηλώσεις του, εμμένοντας ωστόσο στην ανάγκη του διαλόγου.

Ερωτηθείς σχετικά με την έλευση του Ζαρίφ στην Μπιαρίτς, ο Τραμπ απάντησε: “Κανένα σχόλιο”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Russia Today, Reuters

Ξαφνικές ελπίδες για αποφάσεις στους G7: Γεύμα Τραμπ και Μακρόν για εμπόριο και Ιράν

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required