Ξαφνικές ελπίδες για αποφάσεις στους G7: Γεύμα Τραμπ και Μακρόν για εμπόριο και Ιράν

ΟΙ πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τις συζύγους τους στο Βιαρίτς, πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου των G7. Φωτογραφία: EPA/NEIL HALL / POOL




Ενώ όλα έδειχναν ότι στο θέρετρο του Μπιαρίτς στη Γαλλία οι G7 θα περνούσαν ένα διήμερο αδιέξοδων συζητήσεων για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα, μια πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έδειξε ότι ίσως υπάρχει πεδίο συγκλίσεων και γιατί όχι αποφάσεων.

Ο οικοδεσπότης πρόεδρος Μακρόν κάλεσε το βράδυ του Σαββάτου, λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη της συνόδου τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ένα κατ’ ιδίαν γεύμα εργασίας που διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Μετά την ολοκλήρωσή του η Γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι διαπιστώθηκαν συγκλίσεις για τα μεγάλα θέματα της G7 όπως το εμπόριο, το Ιράν και οι φωτιές στην περιοχή του Αμαζονίου.

Με αυτό το “απρογραμμάτιστο” γεύμα, ο πρόεδρος Μακρόν “δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα καλό επίπεδο σύγκλισης στους κόλπους της Ομάδας των Επτά λαμβάνοντας διασαφηνίσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ” για τα βασικά θέματα, “συμφωνίες και ασυμφωνίες”, διευκρίνισε το Ελιζέ πριν από την επίσημη έναρξη της συνόδου κορυφής στο Μπιαρίτς.

Στο τέλος του γεύματος, ο Τραμπ έγραψε το μήνυμα: “Μόλις βγήκα από το γεύμα με τον πρόεδρο της Γαλλίας @EmanuelMacrone”, λίγα λεπτά πριν διορθώσει το όνομα σε “@EmmanuelMacron”. “Υπάρχουν πολλά καλά πράγματα για τις δύο χώρες μας. Μεγάλο Σαββατοκύριακο μαζί με άλλους ηγέτες του κόσμου”, πρόσθεσε στον λογαριασμό του στο Twitter, όπου έχει περισσότερα από 60 εκατομμύρια ακόλουθους.

Ενώ οι αποκλίσεις με τις ΗΠΑ κινδυνεύουν να τορπιλίσουν οποιαδήποτε ενότητα της Ομάδας των Επτά για το εμπόριο ή το κλίμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας θέλησε να “εξηγήσει” στον ομόλογό του των ΗΠΑ τις γαλλικές και τις ευρωπαϊκές θέσεις ώστε να ‘”μειώσει την πίεση” που υφίσταται η σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες”, είπε ένας σύμβουλος.

Όσον αφορά το Ιράν, ο Τραμπ “επιβεβαίωσε ότι δεν θέλει τον πόλεμο, αλλά μια ‘συμφωνία'”, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε στον Τραμπ την επιλογή να μην εμποδίσει την Τεχεράνη “για περιορισμένη χρονική περίοδο όσον αφορά ένα μέρος του πετρελαίου της” με αντάλλαγμα την επιστροφή στη δέσμευσή της να μην εμπλουτίσει ουράνιο για πυρηνικά όπλα.

Και όσον αφορά τον Αμαζόνιο, “έχουμε σημαντικά στοιχεία σύγκλισης”, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει να “κάνει μια πολιτική κατά του Μπολσονάρου αλλά μια χρήσιμη πολιτική”.

Οι χώρες της G7 θα ανακοινώσουν σήμερα, Κυριακή, πρώτη μέρα της διήμερης συνάντησης μέτρα για να βοηθήσουν τη Βραζιλία στην αντιμετώπιση των πελώριων δασικών πυρκαγιών.

Όσο για τα γαλλικά κρασιά που ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να φορολογήσει, ο Εμανουέλ Μακρόν τού είπε ότι “δεν υπάρχει λόγος να ξεσπάσει ένας πόλεμος για το θέμα αυτό” και ότι αυτό “ουδεμία σχέση έχει με την ψηφιακή φορολογία που είναι προς το κοινό συμφέρον της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και των μεγάλων οικονομιών”.

Όλα τα παραπάνω ίσως ανατρέπουν την αρχική εικόνα που ήθελε να πραγματοποιείται μια συνάντηση χαμηλών προσδοκιών και μη αποφάσεων με ατζέντα τον Αμαζόνιο, την παγκόσμια οικονομία, τις εμπορικές διενέξεις, το Brexit, η ψηφιοποίηση και η αναπτυξιακή πολιτική.

Ανοιχτό παραμένει ωστόσο πάντα το αν από την σύνοδο κορυφής προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Προφανώς, για να μην καλλιεργήσει προσδοκίες, ο πρόεδρος Μακρόν ξεκαθάρισε πριν την έναρξη της συνόδου ότι δεν θα υπάρξει, στο τέλος των εργασιών, κοινό ανακοινωθέν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πριν αναχωρήσει για τη Γαλλία, εξέφρασε δυσαρέσκεια για την απόφαση της Γαλλίας να φορολογήσει τους αμερικανικούς ιντερνετικούς κολοσσούς.

Πριν πάρει το αεροπλάνο για το Μπιαρίτς φρόντισε να ξεκαθαρίσει πόσο ενοχλημένος είναι από τη Γαλλία και τα αντίποινα που σκέπτεται να πάρει για τα γαλλικά κρασιά. «Δεν μου αρέσει αυτό που έκανε η Γαλλία», δήλωσε με αναφορά στην γαλλική απόφαση του περασμένου μήνα για τη φορολόγηση των διαδικτυακών κολοσσών. «Δεν θέλω αυτούς τους φόρους, είναι άδικοι. Εμείς θα επιβάλουμε δασμούς στα κρασιά τους, που δεν τους έχουν ξαναδεί», πρόσθεσε απειλητικά. Με χιούμορ οι αμπελουργοί του νότου (Provence- Cote d’Azur) τον προσκαλούν με διαφήμιση, … «να δοκιμάσει το ροζέ τους». Τραμπ και Μακρόν έχουν προφανώς πολλά να συζητήσουν στην τετ-α-τετ συνάντηση, που προβλέπεται για αύριο.

Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί τη Δεύτερα με γεύμα εργασίας και συνέντευξη τύπου στις 4 ώρα Ελλάδας.

Hellas Journal με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, DW

‘Οχι στην G7 για έναν καλύτερο κόσμο, φώναξαν διαδηλωτές και κίτρινα γιλέκα στην Μπιαρίτς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: