Αυξάνεται εντυπωσιακά το ποσοστό των Σκωτσέζων που θέλουν ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο

File photo: H πρωθυπουργός της Σκωτίας επιμένει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία το οποίο, όπως δηλώνει, είναι βέβαιο πως θα βγάλει θριαμβευτή το “ναι”.EPA/GRAHAM STUART




Με διευρυμένο ποσοστό 46% οι Σκωτσέζοι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας ενώ ταυτόχρονα επιθυμούν την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, όπως δείχνει δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα και η οποία προϊδεάζει γι’ αυτό που πολλοί προειδοποιούν: διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου στα εξ’ ων συνετέθη, μετά την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτηθέντες πώς θα ψήφιζαν σε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, το 46% των 1.019 ψηφοφόρων που ερεύνησε η εταιρεία Michael Ashcroft , δήλωσαν πως θα ψήφιζαν υπέρ της ανεξαρτησίας ενώ σε ποσοστό 43% θα ψήφιζαν κατά.

Αφαιρώντας όσους δήλωσαν «δεν ξέρω» ή «δεν θα ψηφίσω», η αναγωγή δείχνει πως το ποσοστό υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας φτάνει στο  52%, έναντι 48%.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο προβάδισμα των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας σε μια σειρά από δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά τις Ευρωεκλογές τον περασμένο Ιούνιο.

Στα ενδιαφέροντα ευρήματα της δημοσκόπησης συγκαταλέγεται το ποσοστό 62% των ψηφοφόρων 18 έως 24 ετών που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, καθώς και το ότι υπέρ της ανεξαρτησίας τάσσεται η πλειοψηφία των ψηφοφόρων άνω των 49 ετών, το 1/3  των ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος, η πλειοψηφία εκείνων που είχαν ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στις Ευρωεκλογές καθώς και το 18% εκείνων που είχαν ψηφίσει κατά της ανεξαρτησίας το 2014.

Στην περίπτωση νέου δημοψηφίσματος η ψήφος της Σκωτίας θα σηματοδοτούσε το μεγαλύτερο σοκ για το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ιρλανδίας, πριν έναν αιώνα, σχολιάζει το Reuters.

Οι Σκωτσέζοι μπορεί να απέρριψαν την ιδέα της ανεξαρτησίας με ποσοστό 55% έναντι 45% στο δημοψήφισμα του 2014, ωστόσο τα τρία χρόνια πολιτικής κρίσης στο Λονδίνο και οι διαφωνίες για το Brexit έχουν βάλει σε σοβαρή δοκιμασία του δεσμούς που κρατούν την Σκωτία ενωμένη με το Η. Βασίλειο.

Πηγή: Reuters

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: