Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά απέναντι από το χωριό Πλατάνα: Ρίψεις νερού [video]

Ρίψεις νερού πραγματοποιεί αεροσκάφος στη φωτιά που αναζωπυρώθηκε. Φωτογραφία HELLAS JOURNAL




Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβέστες στην Εύβοια. Νωρίς το απόγευμα αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά απέναντι από το χωριό Πλατάνα που έχει εκκενωθεί.

Στην περιοχή, πραγματοποιούνται ρίξεις νερού, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ο φόβος των αναζωπυρώσεων είναι έκδηλος, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις αλλαγές της φοράς των ανέμων. Και αυτό, γιατί εάν ο άνεμος οδηγήσει τις φλόγες σε περιοχές που δεν έχουν καεί, η κατάσταση δυσκολεύει.

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Παραμένουμε όλοι στις θέσεις μας μέχρι να σταματήσει να καίει και το τελευταίο αποκαΐδι» υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Καρακάντζας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

Ο ίδιος σημειώνει πως «η Πυροσβεστική προσπαθεί να αντικαταστήσει το προσωπικό που έχει συμπληρώσει πάνω από 36 ώρες στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά διατηρεί την ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε συμβαίνει, κυρίως να περιχαρακωθεί η φωτιά στα εξωτερικά της σημεία για να μην κινδυνεύουν οικισμοί από πιθανή επέκταση».

Στο βασικό μέτωπο της πυρκαγιάς, η προσπάθεια που καταβάλλουν τόσο οι εναέριες όσο και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι να ελέγξουν τις εστίες που εντοπίζονται σε απόκρημνη περιοχή κοντά στα λατομεία της ΛΑΡΚΟ. Έχουν γίνει ρίψεις εκατοντάδων τόνων νερού από τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που πετούν συνέχεια πάνω από τη φωτιά, ωστόσο το μέτωπο παραμένει ενεργό καθώς πρόκειται για συμπαγή πευκόφυτη περιοχή.

Ένα άλλο σημείο που δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία οι πυροσβέστες είναι ανατολικά του χωριού Σταυρός το οποίο να θυμίσουμε έχει εκκενωθεί από τη χθεσινή μέρα. Και εκεί έχουμε σημαντικές αναζωπυρώσεις αλλά η παρουσία κυρίως των εναέριων μέσων επιτρέπει στους πυροσβέστες να αισιοδοξούν για την αντιμετώπιση του.

Εκείνο το οποίο επιδιώκουν οι επιτελείς της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αλλά και η ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος είναι μέχρι σήμερα το βράδυ να μπορέσουν να ελέγξουν όλα τα επικίνδυνα περιφερειακά μέτωπα και να οριοθετήσουν τη φωτιά. «Αντίπαλός» τους σε αυτή την προσπάθειας αποτελεί η ένταση των ανέμων που από το μεσημέρι και μετά είναι αυξημένη.

Την ίδια στιγμή τα χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς όσο του Στρατού των ΟΤΑ και της ΛΑΡΚΟ παραμένουν σε ετοιμότητα σε διάφορα σημεία για να παρέμβουν όταν κριθεί αυτό απαραίτητο. Τα βαριά αυτά χωματουργικά μηχανήματα βοήθησαν να μην φτάσουν οι φλόγες στα Ψάχνα, καθώς μέσα στη νύχτα δημιούργησαν την αντιπυρική ζώνη περιμετρικά στα πρώτα σπίτια της πόλης.

 

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ηρωική μάχη των πυροσβεστών: Κανένας εφησυχασμός, δήλωσε ο Μητσοτάκης από την Εύβοια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: