Βαριά κατηγορία του ΔΗΚΟ για την εφημερίδα “Πολίτης”: “Εκφραστικό όργανο των Τούρκων”

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στο μνημόσυνο των ηρώων της Πενταλιάς, στην εκκλησία του Αγίου Στυλιανού. Φωτογραφία ΔΗΚΟ




“Δυστυχώς για πολλοστή φορά, η εφημερίδα Πολίτης λειτουργεί σαν εκφραστικό όργανο της τουρκικής προπαγάνδας”, υποστηρίζει το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), με αφορμή δημοσίευμα εναντίον του αείρμνηστου πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο Πολίτης υποστήριξε ότι:

  • Οι ευκαιρίες που χάθηκαν για να επιστραφεί η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της μετά το 1974, δεν εξαντλούνται στις γνωστότερες χρονολογίες του 1978 με την απόρριψη από τον Σπύρο Κυπριανού του αμερικανοκαναδικού σχεδίου και του 2004 με την απόρριψη σε δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν.
    Μία χρονολογία που δεν μνημονεύεται ως χαμένη ευκαιρία είναι η λησμονημένη σήμερα πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς προς τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο στις 2 Απριλίου 2003, να επιστραφεί το Βαρώσι στους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι (ανάμεσα σε άλλα ανταλλάγματα) καλούνταν να επιτρέψουν στους Τουρκοκύπριους να διεξάγουν εμπόριο με τις ελεύθερες περιοχές.
    Δηλώνοντας ότι επιθυμεί διαπραγματεύσεις στη βάση του Σχεδίου Ανάν για συνολική λύση του Κυπριακού, ο Τάσσος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά την ίδια μέρα στην πρόταση Ντενκτάς, και 14 μήνες μετά υπέγραψε τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής που προνοούσε εν μέρει όσα ζητούσε έναν χρόνο προηγουμένως η τ/κ πλευρά.

Το ΔΗΚΟ απάντησε στην εφημερίδα και ομιλεί για δημοσίευμα-χολή. Επίσης ο Πρόεδρος του Νικόλας Παπαδόπουλος δημοσίευσε λινκ της ιστοσελίδας in.gr στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

Γενική είναι η εκτίμηση του πολιτικού κόσμου της Κύπρου ότι οι προτάσεις του Ραούφ Ντενκτάς αποτελούν ελιγμό για να αποφύγει τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, εν όψει μάλιστα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο θα συνέλθει στις 9 Απριλίου με αντικείμενο το Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε στον Ραούφ Ντενκτάς ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το Κυπριακό θα είχε νόημα αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αποδεχόταν τη διαμεσολάβηση του ΓΓ του ΟΗΕ και το σχέδιο Ανάν ως βάση της διαπραγμάτευσης.

Στην απάντηση, που δόθηκε λίγες ώρες μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την Τετάρτη, κατά την οποία συζητήθηκε η επιστολή Ντενκτάς, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος απορρίπτει την άποψη του κατοχικού ηγέτη ότι για το αδιέξοδο στη Χάγη ευθύνεται η «κοινωνικο-ψυχολογική» διάσταση του προβλήματος και ειδικότερα η βαθιά κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

«Αντιθέτως», τονίζει, «πιστεύω πως ο πραγματικός λόγος του αδιεξόδου ήταν το ότι ούτε η Τουρκία ούτε η δική σας πλευρά έχουν αποδεχθεί το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ως βάση για διαπραγμάτευση της τελικής συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος».

Στην απάντηση του ΔΗΚΟ στον Πολίτη αναφέρονται επίσης τα εξής:

Στο σημερινό τους δημοσίευμα – χολή για τον αείμνηστο Πρόεδρο, Τάσσο Παπαδόπουλο και την απόρριψη της δήθεν «πρότασης» του Ντενκτάς για το Βαρώσι, «ξεχνούν» να αναφέρουν ότι το πυροτέχνημα του Ντενκτάς για το Βαρώσι, απορρίφθηκε τότε ομόφωνα από το Εθνικό Συμβούλιο.

Στην εφημερίδα Πολίτης «ξεχνούν» επίσης ότι η πρόταση του Τάσσου Παπαδόπουλου για το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, έγινε αποδεχτή και υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά απορρίφθηκε από την τουρκική πλευρά, επειδή δεν βόλευε τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Εμείς, επιβεβαιώνουμε ταπεινά, ότι είμαστε υποχρεωμένοι από την ιστορία μας, τις θέσεις μας και το καθήκον έναντι του κυπριακού λαού, να συνεχίσουμε την πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου και να αγωνιζόμαστε για λύση βιώσιμη, λειτουργική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή.

Σε κρίσιμο σημείο για το Κυπριακό η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο, λέει ο Παπαδόπουλος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: