Μητσοτάκης σε Αναστασιάδη: Η Ελλάδα πάντα στο πλευρό της Κύπρου και της κυριαρχίας της [video]

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο παρακάθεται στη συνέχεια σε διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Κύπρου Ελλάδας, Λευκωσία 29 Ιουλίου 2019.ΓΤΠ, ΣΤ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία.

Όπως τόνισε, συζητήθηκαν οι τρόποι οργανωμένης αντίδρασης, όχι μόνο μέσα από την άριστη συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας αφού, όπως είπε, το θέμα φορά την ίδια την ΕΕ, και όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους αλλά και την ίδια την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, ώστε να διαφοροποιήσει τις πηγές στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οργάνων, η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την ελληνική στήριξη και η όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα να λαμβάνει ανάλογες αντιδράσεις, πάντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Νωρίτερα, στη διάρκεια της συνάντηση που είχαν στο προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, και οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στους ισχυρούς δεσμούς και στο κοινό μέτωπο εναντίον των τουρκικών προκλήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι προσβλέπει πως η επίσκεψή του στην Κύπρο θα είναι ουσιαστική και θα θέσει στο τραπέζι “τα ανοικτά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε και να βάλει το νερό στο αυλάκι μιας καινούργιας και προσωπικής πια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών”.

Παράλληλα είπε ότι όταν η Ελλάδα είναι ισχυρή, είναι ισχυρή και η Κύπρος και είναι ισχυρός και ο Ελληνισμός παντού.

Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξήρε το γεγονός ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού, θεώρησε ως πρώτιστη προτεραιότητα την επίσκεψη στην Κύπρο, κάτι που συμβολίζει όχι μόνο τους στενούς δεσμούς αλλά το ιδιαίτερο, προσωπικό ενδιαφέρον για την Κύπρο. «Μια κληρονομιά από τον πατέρα σας, τον αγαπημένο μου φίλο και αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη», είπε.

  • Διαβεβαίωσε πως η «διαχρονική μας φιλία αλλά και οι στενοί δεσμοί θα συνεχίσουν για το καλό και του Κυπριακού αλλά και του ελλαδικού Ελληνισμού ευρύτερα, για το καλό των δύο χωρών».
  • Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι δύο χώρες έχουν «προκλήσεις που από κοινού θα αντιμετωπίσουμε και όχι μόνο από κοινού αλλά και με τους εταίρους μας και με τους γείτονές μας, έχουμε αναπτύξει ξεκινώντας από την Κυβέρνηση Σαμαρά την πρώτη τριμερή με την Αίγυπτο και εν συνεχεία βεβαίως, αναπτύχθηκε ένα ισχυρότατο πλαίσιο δεσμών με τις γειτονικές χώρες, πάντα μέσα στα πλαίσια της ειρήνης και της σταθερότητας και της ευημερίας των λαών».

Ευχήθηκε «από τα βάθη της καρδιάς μου επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνετε, κάτι που δεν έχω αμφιβολία, γνωρίζοντας σας ότι θα το επιτύχετε», είπε.

Απαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, λέγοντας ότι για τον ίδιο είναι μεγάλη χαρά και τιμή που το πρώτο του επίσημο ταξίδι ως πρωθυπουργός της Ελλάδας το κάνει στην Κύπρο, «συνεχίζοντας μια σταθερή παράδοση που ήθελε πάντοτε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επισκέπτεται την Κύπρο στο πρώτο επίσημο ταξίδι του».

  • Όμως, είπε, «το ταξίδι αυτό δεν είναι μόνο συμβολικό, είναι καταρχήν ουσιαστικό γιατί όπως αναφέρετε, Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν πάντα ενωμένες και με αρραγές μέτωπο σημαντικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή και θα τις αντιμετωπίσουμε με σιγουριά, με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά τελικά ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας. Και θα πρέπει να γνωρίζετε, και το ξέρετε εξάλλου, μας συνδέει βαθιά προσωπική φιλία ότι σε αυτόν τον αγώνα τον οποίο δίνετε, έχετε την στήριξη ολόκληρου του ελληνικού λαού».
  • Προσβλέπω, είπε, «αυτή η επίσκεψή μου να είναι μια ουσιαστική επίσκεψη εργασίας η οποία θα θέσει στο τραπέζι τα ανοικτά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε και να βάλουμε το νερό στο αυλάκι μιας καινούργιας και προσωπικής πια συνεργασίας μεταξύ εμού και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έτσι ώστε να μπορέσουμε να αγωνιστούμε ώστε να προάγουμε την ευημερία και των δύο λαών».

Ευχαρίστησε και πάλι τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη θερμή υποδοχή και του ευχήθηκε καλή δύναμη και περαστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε σιγουριά απευθυνόμενος στον Πρόεδρο ότι «πολύ σύντομα θα απαλλαγείτε και από το δεκανίκι αυτό».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η λέξη δεκανίκι είναι συμβολική και είπε «χωρίς την Ελλάδα, που είναι το δεκανίκι των αδυνάμων, το δεκανίκι του τραυματία…»

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, είπε ότι «γνωρίζετε κ. Πρόεδρε ότι όταν η Ελλάδα είναι ισχυρή, είναι ισχυρή και η Κύπρος και είναι ισχυρός και ο Ελληνισμός παντού στον κόσμο, και στην πατρίδα μας ο Ελληνικός λαός επέλεξε να αλλάξει σελίδα και να κάνει μια καινούργια αρχή, δίνοντάς μας μια ισχυρή εντολή να αλλάξουμε τη χώρα και έχω την πρόθεση αυτήν την εντολή του ελληνικού λαού να την τιμήσω».

Συζήτηση ενεργειών Κύπρου – Ελλάδας για αποτροπή περαιτέρω όξυνσης της κατάστασης με την Τουρκία, δηλώνει ο Πρόεδρος

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο δίνει την ευκαιρία οι δυο χώρες από κοινού να προβληματιστούν για τις πλέον πρόσφορες μεθόδους για αποτροπή περαιτέρω όξυνσης της κατάστασης με την Τουρκία, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλούσε κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης αντιπροσωπειών από την Ελλάδα και την Κύπρο στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

  • Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι νιώθει «ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι ευρισκόμεθα προ κρίσιμων εξελίξεων, στις 9 Αυγούστου θα έχουμε τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί, έτσι βλέπω η εδώ παρουσία σας, και ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε και να δούμε πώς από κοινού μέσα από τη λογική της επικράτησης της ειρήνης, του διαλόγου αλλά και του διεθνούς δικαίου, μπορούμε να συντονιστούμε μέσω από διμερείς, πολυμερείς, αξιοποιώντας την Ευρώπη , αξιοποιώντας τους συμμάχους μας γενικότερα».

Γι’αυτό, είπε, «νιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω γιατί τούτες τις ώρες μας δίνεται η ευκαιρία, από κοινού να προβληματιστούμε, ποιά είναι τα πλέον πρόσφορα, οι πλέον πρόσφοροι μέθοδοι προκειμένου να επιτύχουμε και την αποτροπή περαιτέρω όξυνσης της κατάστασης, αποκλιμάκωσης αλλά την ίδια ώρα το πιο σημαντικό πώς δημιουργούνται οι συνθήκες που να μας επιτρέψουν να έχουμε ένα δημιουργικό διάλογο με μια κατάληξη που να είναι προς όφελος του συνόλου των Κυπρίων».

Οι κοινές δηλώσεις
«Κοινή θέση με τον πρωθυπουργό είναι πως η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης τους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου»: το μήνυμα αυτό έστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

  • Ταυτοχρόνως, ο κ. Αναστασιάδης περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της αποδεκτής, για την Κυπριακή Δημοκρατία, λύσης στο Κυπριακό: Λύση στη βάση των αρχών της Ε.Ε., των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και του κατοχικού στρατού.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε τη βούληση της Λευκωσίας για λύση που δεν θα έχει νικητές και ηττημένους, που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των νομίμων πολιτών, χωρίς υπερπρονόμια της μιας Κοινότητας εις βάρος της άλλης.

Την έντονη συγκίνησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το γεγονός ότι το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός είναι στην Κύπρο.

Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός, μετά την συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και υπογράμμισε πως σε ενδεχόμενη λύση θα πρέπει να τελειώσει ο αναχρονιστικός θεσμός των εγγυήσεων. Εξέφρασε την ικανοποίησή του και τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ενόψει της συνάντησης του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί.

Η Κύπρος θα έχει τη συμπαράσταση της Ελλάδα και της ΕΕ σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των προκλήσεων για τα ενεργειακά θέματα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ν. Αναστασιάδη.

Τόνισε πως τάσσεται υπέρ των τριμερών σχημάτων που έχουν υλοποιηθεί στην περιοχή, σημειώνοντας πως είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά και συνεχίστηκαν και από την επόμενη.

Η Ελλάδα αξίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των πιστωτών της και σε αυτή την προσπάθεια η χώρα χρειάζεται αρωγό την Κύπρο, επισήμανε. Αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνησή του και εξήρε τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που είχε αναλάβει για έξοδο από την κρίση ο Κύπριος Πρόεδρος.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Στην Κύπρο ο πρωθυπουργός με φόντο την τουρκική προκλητικότητα: Συνάντηση με Αναστασιάδη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: