Σήμερα Κυριακή ψηφίζουμε, αύριο ο νικητής στο Προεδρικό για εντολή ή για διερευνητική

File Photo: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Α) συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Δ), στην Ολομέλεια της Βουλής ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Ρεπορτάζ Hellas Journal

Παρά την αισιοδοξία που προσπαθούσαν να εκφράσουν όλες τις τελευταίες ημέρες τα κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που σε μεγάλο βαθμό πήρε επάνω του το προεκλογικό παιχνίδι, όλα δείχνουν πως η Ελλάδα θα αλλάξει πολιτική σελίδα σήμερα.

Δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών αλλά και το σύνολο των δημοσκοπήσεων, όλων των εταιρειών που δεν αμφισβητούν την καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Από εκεί και πέρα, αυτό που δεν είναι ακόμη γνωστό είναι το ενδεχόμενο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τις τελευταίες ημέρες πάντως τα περισσότερα από τα «σενάρια» των δημοσκοπήσεων ήθελαν τη Νέα Δημοκρατία να έχει αυτοδυναμία από 151 έως και 165 βουλευτές ανάλογα με το αποτέλεσμα και τα κόμματα που θα εισέλθουν στη Βουλή.

Όπως όλως δείχνουν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή. Επιπροσθέτως, ακόμη τρία κόμματα διεκδικούν με αξιώσεις το ίδιο προνόμιο:

  • Η Χρυσή Αυγή που παρότι έχει χάσει πολύ μεγάλο μέρος της εκλογικής της δύναμης δείχνει να στέκεται πάνω από το 3%.
  • Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη βρίσκονται στην κόψη. Άλλες δημοσκοπήσεις τους φέρνουν μέσα και άλλες οριακά έξω. Αλλά σε κάθε περίπτωση το όποιο αποτέλεσμα μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους και άρα είναι επισφαλές.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της Κυριακής και έως τις 9 η Singular Logic εκτιμά ότι θα έχει τελική εικόνα για το αποτέλεσμα. Φυσικά, όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, εφόσον κάποιο αποτέλεσμα είναι οριακό θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να υπάρξει ασφαλέστερη εικόνα.

Σε ουζερί στο Λαύριο συνέφαγε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δημοσιογράφους

Στις 12 τα μεσάνυχτα όλα θα έχουν τελειώσει. Την επομένη το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου είτε να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (σε περίπτωση αυτοδυναμίας) είτε τριήμερη διερευνητική εντολή προκειμένου να επιχειρήσει να συγκροτήσει κυβερνητική πλειοψηφία συνεργασίας.

Εάν λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ακολούθως θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να παραλάβει από τον απερχόμενο πρωθυπουργό.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται, όπως έχει δηλώσει ήδη ο κ. Μητσοτάκης, η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, αφού προηγουμένως θα πρέπει να έχουν υπογραφεί τα σχετικά προεδρικά διατάγματα αλλαγής της δομής διαφόρων υπουργείων. Η ορκωμοσία θα γίνει την Τρίτη.

Η νέα Βουλή θα συνέλθει στις 17 Ιουλίου και στις πρώτες συνεδριάσεις θα εκλεγούν τα όργανα.

Από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου όλα θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει το νομοθετικό έργο της νέας περιόδου.

Αντίθετα, σε περίπτωση διερευνητικής εντολής υπάρχει και το ενδεχόμενο μη συμφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι διαδοχικά θα κληθούν στο προεδρικό Μέγαρο οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ και του τρίτου κόμματος (πιθανότατα) του ΚΙΝΑΛ προκειμένου να αναλάβουν και αυτοί με τη σειρά τους -εφόσον το επιθυμούν- την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Σε περίπτωση αποτυχίας όλων, ενδέχεται να γίνει μια τελευταία προσπάθεια από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης σε διαφορετική περίπτωση θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τον Αύγουστο με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Το τελευταίο σενάριο πάντως μοιάζει εξαιρετικά αδύναμο καθώς θεωρείται πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο -εφόσον χρειαστεί- θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας.

Στο Παγκράτι το καθιερωμένο γεύμα Μητσοτάκη με τους πολιτικούς συντάκτες της ΝΔ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: