Θα ξεπλύνει την ντροπή των S-400 ο Τραμπ: Η μεγάλη ώρα για την Αμερική είναι τώρα…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά τους οπαδούς του στο Λεευκό Οίκο. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Στην Ουάσιγκτον άρχισαν να μετρούν ανάποδα καθώς πολλές πληροφορίες συγκλίνουν ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δείχνει αποφασισμένη να ξεπλύνει την ντροπή της απόφασης του Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει και να παραλάβει το σύστημα S-400.

Οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα αποτελέσει κόλαφο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον αναξιόπιστο και απρόβλεπτο πρόεδρό της.

Αρκετοί άνθρωποι αρχίζουν και τους «λυπούνται» τους Αμερικανούς και ανάμεσα σε όλους αυτούς εντοπίζω σημαντικούς ξένους διπλωμάτες.

  • Και το καταθέτω ειλικρινά, διότι αν και αφελείς σε ότι αφορά την συμπεριφορά τους έναντι των γνήσιων συμμάχων τους, επιτρέπουν σε χώρες όπως η Τουρκία να τους χορεύουν στο ταψί. Πρόκειται περί «ανάρμοστης» συμπεριφοράς…

Αναφέρομαι, βεβαίως, στην πολυσυζητημένη υπόθεση της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400 από τους Τούρκους και την αποτυχημένη προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να πείσουν τον Ταγίπ Ερντογάν να την ακυρώσει. Πρόκειται για το απόλυτο ρεζίλεμα της υπερδύναμης.

Ο Μενέντεζ πόνεσε τον Ερντογάν: Οι ύβρεις του Τούρκου προέδρου εναντίον του γερουσιαστή

Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν, και με συντηρητικούς υπολογισμούς το πρώτο δεκαπενθήμερο τούτου του μήνα θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα και θα γνωρίζουμε αν θα ξαναζήσουμε το δράμα του περυσινού καλοκαιριού, όταν μέσα στη νύχτα ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κτυπούσε αλύπητα την τουρκική οικονομία για χάρη ενός Πάστορα, του Άντριου Μπράνσον.

  • Πρόσφατα ο τελευταίος, μιλώντας σε Επιτροπή του Κογκρέσου κατέγραψε με πολύ μελανά χρώματα το μέλλον των Χριστιανών στην Τουρκία.

Κατά τα άλλα, πριν συλληφθεί, φυλακιστεί και βασανιστεί με εντολή του Ταγίπ Ερντογάν, ως «τρομοκράτης» και πράκτορας του Ιμάμη Γκιουλέν και των Κούρδων, ήταν και αυτός ένας προπαγανδιστής για την ισλαμική χώρα, η οποία υποτίθεται ότι σεβόταν τους μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Δεν τους σεβάστηκε ποτέ, και Αμερικανοί πολίτες, όπως ο Πάστορας Μπράνσον εξυπηρέτησαν πολλαπλώς την κατοχική δύναμη στο ζήτημα αυτό της ανεξιθρησκείας. Τώρα, και αυτός και ειδικά οι κυβερνητικοί γραφειοκράτες ξαφνικά είδαν το …φως!

Ο Πρόεδρος Τραμπ παρεκτράπηκε στην Οσάκα της Ιαπωνίας τον περασμένο μήνα και δικαιολογημένα αρκετοί άνθρωποι στην Ουάσιγκτον, που ασχολούνται με την εξωτερική και αμυντική πολιτική και στρατηγική, αναρωτήθηκαν τι στο καλό του συμβαίνει; Αναρωτήθηκαν ακόμα και για τη διανοητική του ικανότητα…

Διότι επιτιθέμενος εναντίον του Μπάρακ Ομπάμα για την τουρκική απόφαση να αγοράσει το ρωσικό υπερόπλο, έδωσε την ευκαιρία σε πραγματικούς συμμάχους της Αμερικής στο ΝΑΤΟ, και όχι μόνο, να αναρωτηθούν αν πρέπει και αυτοί να καταφύγουν στη Μόσχα για να τους δώσει σημασία ο Αμερικανός Πρόεδρος. Και δεν απλοποιώ τα πράγματα, τα περιγράφω ως έχουν.

  • Όταν, λοιπόν, ο κ. Τραμπ παράδιδε «καθαρό και αμόλυντο» τον αυταρχικό Ερντογάν στη διεθνή κοινότητα, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον …Ομπάμα, αποκαλυπτόταν ότι η δική του κυβέρνηση είχε απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας για να της παραχωρήσει μαζί με τους Patriot και την απόρρητη τεχνολογία τους. Πληροφορηθήκαμε και κάτι άλλο: ότι η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση, δεν μοιράζεται ούτε για ένα πιστόλι την τεχνολογία της. Δεν έδωσε τεχνολογία ούτε στους πιο πιστούς συμμάχους της: Το Ισραήλ και τη Βρετανία. Άρα όσα είπε στην Οσάκα ο αξιότιμος κύριος Τραμπ, απλά δεν ήταν η αλήθεια. Το ανάποδο συνέβη.

Η σκληρή στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, αλλά και του Κογκρέσου για τους S-400, η οποία παρεμπιπτόντως είναι και η ορθή, θα έπρεπε να μας προδιαθέτει για την τελική σύγκρουση, Όμως, όλοι οι αναλυτές εκφράζουν τον λογικό φόβο ότι για δικούς του προσωπικούς λόγους ο κ. Τραμπ, θα μπορούσε να αποδεχθεί την παρουσία των S-400 στο τουρκικό έδαφος. Εάν το πράξει θα αντιμετωπίσει κατακραυγή μέσα στη χώρα και θα στείλει το απόλυτα λανθασμένο μήνυμα στους συμμάχους της Αμερικής, ιδιαίτερα στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Ήπιες κυρώσεις ΗΠΑ σε Άγκυρα για S-400 εκτιμά η Ρωσία: Η Τουρκία εταίρος-κλειδί στο ΝΑΤΟ

  • Σύμφωνα με πληροφορίες «βράζουν» στην κυριολεξία οι γραφειοκράτες του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι ίδιοι γραφειοκράτες που υποστήριζαν με πάθος και δικαιολογούσαν όλες τις αλητείες της Τουρκίας. Η Ελλάδα και η Κύπρος πλήρωσαν αυτή την άθλια συμπεριφορά.

Η στάση, λοιπόν, των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ είναι το κλειδί. Με βάση τις τόσες αρνητικές ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου ο κάθε καλόπιστος αναλυτής μπορεί να υποθέσει ότι θα ακολουθήσουν οι παραιτήσεις τους εάν ο Τραμπ δεν σεβαστεί τους νόμους του αμερικανικού κράτους. Αυτή σίγουρα είναι μία καλή πρόβλεψη, διότι δεν τους έχω «κόψει» για Καραγκιόζηδες…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Σύμφωνα με πρακτορείο Bloomberg, που στα θέματα της Τουρκίας αποδεικνύεται απόλυτα αξιόπιστο, μετέδωσε ότι από μέρα σε μέρα θα ανακοινωθούν οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Είναι μία καλή εξέλιξη αν αποδειχθεί αληθινό το δημοσίευμα. Κάποιος πρέπει τέλος πάντων να σώσει την αξιοπρέπεια της Αμερικής…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Το άνοιγμα Τραμπ και Πενς στον Μητσοτάκη και η νέα πολιτική μετά την παραλαβή των S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: