Στη δημοσιότητα τα έγγραφα με τα λύτρα της σιωπής που έστειλαν στη φυλακή τον Κόεν

File Photo: Ο Μάικλ Κόεν, o πρώην δικηγόρος του Τραμπ, που μοίραζε τα λύτρα της σιωπής. Φωτογραφία EPA, JUSTIN LANE




Σχεδόν 900 σελίδες εγγράφων που αφορούν τα “λύτρα σιωπής” που κατέβαλε προεκλογικά ο Μάικλ Κόεν, ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σε μια ηθοποιό ερωτικών ταινιών και σε ένα μοντέλο του Playboy, δόθηκαν στη δημοσιότητα, ρίχνοντας νέο φως στην έρευνα που οδήγησε τον δικηγόρο στη φυλακή.

Οι δύο γυναίκες υποστήριζαν ότι πριν από πολλά χρόνια είχαν σεξουαλικές επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Την Τετάρτη, ο δικαστής Ουίλιαμ Πόλεϊ διέταξε να αποχαρακτηριστεί το υλικό αυτό, που είχε χρησιμοποιηθεί από τους εισαγγελείς το 2018 για να εκδοθεί ένταλμα έρευνας στο σπίτι και το γραφείο του Κόεν. Ο δικαστής έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος να παραμείνουν απόρρητα τα έγγραφα, αφού οι εισαγγελικές αρχές του διαμήνυσαν ότι η έρευνά τους είχε ολοκληρωθεί.

Ο 52χρονος Κόεν δήλωσε ένοχος τον Αύγουστο του 2018 για παραβίαση των κανόνων προεκλογικής χρηματοδότησης επειδή κατέβαλε 130.000 δολάρια στην ηθοποιό Στόρμι Ντάνιελς και 150.000 δολάρια στο μοντέλο Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, για να μην μιλήσουν ώστε να αποτραπεί ένα σκάνδαλο που ενδέχεται να έβλαπτε τον Τραμπ λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Στο ένταλμα έρευνας περιγράφεται ένα τηλεφώνημα που έγινε στις 8 Οκτωβρίου 2016, περίπου έναν μήνα πριν από τις εκλογές, με τη συμμετοχή του Τραμπ, του Κόεν και της Χόουπ Χικς, της τότε εκπροσώπου Τύπου της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου. Οι εισαγγελείς πίστευαν ότι ο στόχος αυτής της επικοινωνίας ήταν να συζητήσουν πώς θα πλήρωναν για να καταπνίξουν τα ρεπορτάζ που αναφέρονταν στη σχέση του Τραμπ με την Ντάνιελς.

Λίγα λεπτά μετά το τηλεφώνημα αυτό, ο Κόεν κάλεσε τον Ντέιβιντ Πέκερ, τον πρόεδρο της American Media Inc, που εκδίδει τη σκανδαλοθηρική ταμπλόιντ National Enquirer και θεωρείται φίλος του Τραμπ. Κατόπιν έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν εργαζόμενο στην AMI και λίγο αργότερα τηλεφώνησε ξανά στη Χικς, με την οποία συνομίλησε για δύο λεπτά. Τα τηλεφωνήματα μεταξύ του επιτελείου του Τραμπ, της AMI και της Χικς συνεχίστηκαν όλο το βράδυ.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, συζητούσαν πώς θα πλήρωναν τον Κιθ Ντέιβιντσον, τον τότε δικηγόρο της Ντάνιελς.

Στις 17 Οκτωβρίου ο Κόεν αντάλλαξε και πάλι τηλεφωνήματα και γραπτά μηνύματα επειδή φοβόταν ότι η προσπάθεια διακανονισμού θα κατέρρεε.

Ο Κόεν εκτίει ποινή φυλάκισης τριών ετών για παραβίαση των κανόνων χρηματοδότησης και άλλα οικονομικά αδικήματα, όπως φοροδιαφυγή. Τον περασμένο Νοέμβριο δήλωσε ένοχος για άλλα αδικήματα, που προέκυψαν από την έρευνα του πρώην ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. Τότε παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο όσον αφορά τις επαφές μεταξύ του Τραμπ και των Ρώσων την συγκεκριμένη περίοδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Για έναν αιρετικό σύμμαχο, όπως είναι η ισλαμική Τουρκία, η Αμερική δεν αξίζει πια να ρισκάρει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: