Για έναν αιρετικό σύμμαχο, όπως είναι η ισλαμική Τουρκία, η Αμερική δεν αξίζει πια να ρισκάρει

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου, στον Λευκό Οίκο. EPA, JIM LO SCALZO




To κύριο άρθρο του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg με τίτλο «Turkey has abandoned the West. Good Riddance» αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις της Τουρκίας και της Δύσης.

Επισημαίνει ότι για έναν όλο και περισσότερο αιρετικό σύμμαχο δεν αξίζει πια κανείς να ρισκάρει. Και σημειώνει:

Τα τελευταία χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος έχει στραφεί κατά των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, με την αμερικανική εξωτερική πολιτική να συνιστά υπομονή.

Οι βολές του Erdogan, που γίνονταν κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, θεωρούνταν ένα μικρό πλεονέκτημα, ασφαλώς όχι αρκετό για να εγκαταλείψει η Δύση την Τουρκία. Όμως, ήρθε η ώρα για την παραδοχή ενός μεγαλύτερου πλεονεκτήματος: η Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, εγκατέλειψε τη Δύση. Πλέον οι ενέργειες του Erdogan συνάδουν με την ρητορική του με αποκορύφωμα την απόφασή του να αγοράσει τους ρωσικούς S-400.

Ταυτόχρονα κλιμάκωσε την ένταση με ην Ευρώπη αποστέλλοντας διερευνητικά πλοία για εξόρυξη φυσικού αερίου σε ύδατα που αξιώνει η Κύπρος. Πρόκειται για σκόπιμες προκλήσεις, εκτιμούν οι συντάκτες. Αν και η Τουρκία θα μπορούσε να είχε προτιμήσει αντίστοιχα νατοϊκά οπλικά συστήματα, έκρινε ότι τα συμφέροντά της σε θέματα ασφάλειας εξυπηρετούνται καλύτερα από μία συμμαχία με τη Ρωσία και ότι ο Trump θα του επιτρέψει να αλλάξει πλευρά.

Επίσης, θεωρεί ότι η Ευρώπη δεν θα επιδείξει πυγμή να επιβάλει κυρώσεις. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια στις κυρώσεις που έλαβε η ΕΕ κατά της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε αυστηρότερες εις βάρος των τουρκικών εταιρειών που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, πρέπει να προχωρήσουν περαιτέρω, πέραν του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Έχουν στη διάθεσή τους ευρύ φάσμα κυρώσεων όπως πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων υψηλών αξιωματούχων, διακοπή δανεισμού προς την Τουρκία και ολοκληρωτική αποκοπή της από το αμερικανικό οικονομικό σύστημα. Και το δημοσίευμα καταλήγει: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Erdogan έκανε την επιλογή του σε αυτή την αντιπαράθεση. Η Δύση πρέπει να πιστέψει τις δηλώσεις του και να προχωρήσει χωρίς αυτόν.

Απειλές Ερντογάν προς ΗΠΑ μέσω ΝΑΤΟ για τα F-35: Στη… “διάσωση” η Ρωσία με μαχητικά Su-35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: