Ποιο είναι το στοίχημα Μητσοτάκη: Μα οι εξωκοινοβουλευτικοί τεχνοκράτες υφυπουργοί…

File Photo: Υπουργοί της νέας Κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη φωτογραφίζονται μετά την ορκωμοσία ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, Αθήνα Τρίτη 9 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Ο κύκλος της κυβέρνησης Τσίπρα έκλεισε και μόλις έχει ανοίξει ο κύκλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εάν δεν προκύψει κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στον ορίζοντα, ο κύκλος αυτός θα είναι τετραετής και η επιμήκυνση ή το κλείσιμό του θα κριθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές. Προς το παρόν, είναι πολύ νωρίς για κρίσεις.

Οι πρώτες κινήσεις του νέου πρωθυπουργού δείχνουν πως ξεκίνησε τη θητεία του, έχοντας ξεκάθαρα κάποια πράγματα στο μυαλό του και ταυτοχρόνως έχοντας κάνει μία σχετική προετοιμασία.

  • Όποια γνώμη κι αν έχει κανείς για τις πρώτες κινήσεις, οφείλει να συμφωνήσει πως το σωστό είναι ένας νέος πρωθυπουργός να αφεθεί να κυβερνήσει, με τον τρόπο που αυτός θεωρεί αποτελεσματικότερο. Γι’ αυτό και θεωρώ αδόκιμη τη σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κριτική επί διαδικαστικών και οργανωτικών θεμάτων. Όπως συμβαίνει με όλες τις κυβερνήσεις, αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτικές που ασκούν, το έργο που παράγουν. Δεν είναι εάν η ΕΥΠ ή η ΕΡΤ θα υπάγονται απ’ ευθείας στον πρωθυπουργό ή σε υπουργούς.

Αναφορικά με τη δομή και τον χαρακτήρα του κυβερνητικού σχήματος αυτό που αξίζει να σχολιασθεί ως καινοτομία είναι το πάντρεμα υπουργών που κατά κανόνα είναι παραδοσιακοί πολιτικοί της ΝΔ με έναν σχετικά μεγάλο αριθμό υφυπουργών, οι οποίοι κατά κανόνα είναι τεχνοκράτες που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, συχνά από πολυεθνικές. Σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις υπήρχαν κάποια τέτοια πρόσωπα, αλλά εδώ δεν πρόκειται για “κερασάκια στην τούρτα”, αλλά σχεδόν για τη δομή της ίδια της “τούρτας”.

  • Ο Μητσοτάκης, μάλιστα, φρόντισε οι υφυπουργοί να έχουν εκ των προτέρων καθορισμένες αρμοδιότητες, δοσμένες από τον ίδιον. Με τον τρόπο αυτό απέφυγε τις γνωστές τριβές μεταξύ υπουργού και υφυπουργών στο ίδιο υπουργείο για το ποιες αρμοδιότητες θα δώσει ο πρώτος στους δεύτερους. Τριβές, οι οποίες προκαλούσαν αναπόφευκτα όχι μόνο αρνητικό κλίμα, αλλά και δυσλειτουργίες.

Πολλούς ξένισε το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός υφυπουργοποίησε τόσους πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς. Προσωπικά, θα προτιμούσα να υπήρχε ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή, επειδή μόνο έτσι η νομοθετική εξουσία θα πάψει να είναι θεραπαινίδα της εκτελεστικής.

Σήμερα ο κάθε βουλευτής είναι περισσότερο υποψήφιος προς υπουργοποίηση παρά βουλευτής. Το γεγονός αυτό τον ακυρώνει σε σημαντικό βαθμό και σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο και σε ό,τι αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Όταν είσαι υποψήφιος προς υπουργοποίηση ψηφίζεις με κλειστά μάτια όποια νομοσχέδια σου φέρνει η κυβέρνηση και βεβαίως δεν της ασκείς κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός. 

Ο χειρότερος εχθρός είναι η κατάχρηση: Ποιοι σκότωσαν το πανεπιστημιακό άσυλο;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: