Πιο ευάλωτες απ’ ό,τι φοβόμαστε οι ευρωπαϊκές τράπεζες: Η επίθεση του Τραμπ στον Ντράγκι

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Οι τράπεζες της ευρωζώνης ενδέχεται να είναι πολύ περισσότερο ευάλωτες σε μια κρίση σαν αυτή του 2008, απ’ ό,τι έχουν δείξει τα στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με νέα έκθεση, αναφέρει η ιστοσελίδα EUobserver.

Τα τεστ που δημοσιεύτηκαν την περασμένη χρονιά, είχαν αποκλείσει πολλές από τις πιο αδύναμες τράπεζες της Ευρώπης, αγνόησαν ωστόσο ορισμένους καίριους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μια τράπεζα σε χρεωκοπία, και χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις που δεν είχαν καμία σχέση με την οικονομική κρίση το 2008, αναφέρει σε δήλωση του το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.

Έδωσαν επίσης υπερβολικό βάρος στις απόψεις των εθνικών ρυθμιστικών αρχών, που έτειναν να ευνοούν τις χώρες τους και τα επτά άτομα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA)  που διενεργούν τα στρες τεστ, ήταν υπερβολικά λίγα για να κάνουν μια πιο ολοκληρωμένη δουλειά, πρόσθεσε το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο αρμόδιος αξιωματούχος για την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Neven Mates, δήλωσε ότι “οι Ευρωπαϊκές τράπεζες θα έπρεπε να έχουν δοκιμαστεί ξανά για σφοδρότερα οικονομικά σοκ”.

Τίτλος του κειμένου: EU banks more vulnerable to shocks than feared

Ο …ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΝΤΡΑΓΚΙ

Ήταν η Σύνοδος της Σίντρα που προκάλεσε το μεγάλο «πρόβλημα» με την ΕΚΤ, η τελευταία στην οποία συμμετείχε ο Μάριο Ντράγκι, αναφέρει η γαλλική Les Echos.

Ο ίδιος έδωσε εκεί ένα λόγο σημαντικό, εκτιμάται στο άρθρο: ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα χαλάρωσης, κάτι που προκάλεσε θεαματική αποκλιμάκωση των επιτοκίων σε όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Μια μικρή του φράση πέρασε όμως απαρατήρητη, αναφέρει το άρθρο.

Η αναφορά του στα επιτόκια συναλλαγών, κάτι που αποτελεί ταμπού για ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη:

«Τα αρνητικά επιτόκια κατέδειξαν ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ευρωζώνη, περισσότερο από όσο θα μπορούσαν να είναι για μια οικονομία όπως των ΗΠΑ», είπε και πρόσθεσε:

«Η ευρωζώνη είναι μια οικονομία σχετικά πιο ανοιχτή αναλογικά με το μέγεθός της, καθώς οι εμπορικές συναλλαγές αποτελούν περίπου το 51% του ΑΕΠ της έναντι 27% των ΗΠΑ».

Αυτό σημαίνει ότι ο αντίκτυπος των αρνητικών επιτοκίων στον πληθωρισμό και τις συνθήκες χρηματοδότησης μέσω των επιτοκίων συναλλαγών είναι πιο ισχυρή». Αυτό με λίγα σημαίνει ότι η ισοτιμίες (το σκληρό ή όχι ευρώ) αποτελεί εργαλείο νομισματικής πολιτικής, κάτι που απεύχονταν να αναφέρουν πολλοί ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες.

Ένας άνθρωπος κατάλαβε το έμμεσο νόημα των λεγομένων του Μάριο Ντράγκι: ο Ντόναλντ Τραμπ, o οποίος μέσω ενός Tweet τον κατηγόρησε ότι με “μειωμένο” ευρώ «επιτίθεται «στην αμερικανική οικονομία.

Τίτλος του κειμένου: Cette étonnante allusion de Mario Draghi au taux de change

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: O πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να μπορεί να επέμβει μέσω φόρου στην αγορά συναλλάγματος, αναφέρει η γαλλική Les Echos.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος κατηγόρησε εκ νέου την Κίνα και την Ευρώπη ότι χειραγωγούν τα νομίσματά τους για να τα αποδυναμώσουν ώστε να κερδίσουν σε ανταγωνιστικότητα έναντι των ΗΠΑ.

Μια μονομερής επέμβαση του υπουργείου Οικονομικών για το ζήτημα θα αποτελέσει «πρώτη» εδώ και 30 χρόνια και «στροφή» για τα δεδομένα των αγορών. Αποτελεί όμως μια απειλή που αρχίζει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τις αγορές, αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο.

Τίτλος του κειμένου: Donald Trump veut instaurer la « loi du talion » sur le marché des changes

Μπορεί ο Μητσοτάκης να εδραιωθεί ως πολέμιος της διαφθοράς; Δύσκολο το έργο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: