Μπορεί ο Μητσοτάκης να εδραιωθεί ως πολέμιος της διαφθοράς; Δύσκολο το έργο…

File Photo: Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Αν και τα πράγματα πάνε καλύτερα στην Ελλάδα κανείς δεν πιστεύει ότι η οικονομία της έχει επανέλθει πλήρως στην ομαλότητα ή εκμοντερνιστεί, αναφέρει η εφημερίδα Financial Times ((Podcast News in Focus).

Υπάρχει γενικότερα, αν και όχι έντονη, η αίσθηση ότι η οικονομία κινείται εκτός κινδύνου –πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση.

Ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει επιτεθεί μέχρι στιγμής στην προηγούμενη κυβέρνηση για την κληρονομιά που παρέλαβε –πιθανόν για να αποφύγει την αντεπίθεση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Οι πρώτες κινήσεις του κ. Μητσοτάκη αφορούν την εκπαίδευση και είναι κομμάτι μιας ευρύτερης προσπάθειας να εκμοντερνιστεί το εκπαιδευτικό σύστημα. Θ’ ακολουθήσουν κινήσεις που σχετίζονται αμεσότερα με την οικονομία, μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ο ίδιος θα ήθελε να αποσπάσει τη συναίνεση των Βρυξελλών για μεγαλύτερο περιθώρια ελιγμών στο θέμα του πλεονάσματος –και ίσως η συγκυρία στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι ευνοϊκή για κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά τα γενικότερα προβλήματα της Ελλάδας  –και οι κυβερνήσεις της ΝΔ υπήρξαν μέρος τους στο παρελθόν- είναι σημαντικό για τον κ. Μητσοτάκη να θεωρηθεί, ιδίως στο εξωτερικό, ως πολέμιος της διαφθοράς –το συγκεκριμένο έργο θα είναι δύσκολο.

Ο κ. Σταϊκούρας έχει στιβαρή εκπαίδευση, θεωρείται τεχνοκράτης, δουλεύει σκληρά και θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις από τον π/θ να επιδείξει έργο. Κι αυτό που πρέπει η Ελλάδα να πετύχει αυτή τη στιγμή είναι να αποκατασταθεί η πίστη στους διεθνείς θεσμούς, να κάνει την οικονομία της πιο ευέλικτη και ανταγωνιστική και να μειώσει την εξάρτησή της από τον τουρισμό.

Όσο για τον κ. Τσίπρα έχει εδραιωθεί ως πολιτική δύναμη και θα περιμένει την ευκαιρία να επανέλθει στην εξουσία.

Τίτλος του κειμένου: Can Greece become an economic success story?

Ο Μητσοτάκης αλλάζει τα πάντα στο Μαξίμου: Χτίζει το δικό του μηχανισμό στήριξης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: