Να σταματήσει το Ιράν τον εμπλουτισμό ουρανίου, ζητούν οι ΥΠΕΞ Γαλλίας και Γερμανίας

File Photo: Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί επισκέπτεται το πυρηνικό εργοστάσιο στην πόλη Μπουσέρ, στο νότιο Ιράν. EPA, IRANIAN PRESIDENCY OFFICE HANDOUΤ
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική εκφράζουν “βαθιά ανησυχία για το γεγονός ότι το Ιράν ακολουθεί δραστηριότητες που δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPoA)”, καλούν το Ιράν να τις “αντιστρέψει” τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου, αλλά και “όλα τα μέρη να ενεργήσουν με υπευθυνότητα για την αποδυνάμωση των συνεχιζόμενων εντάσεων όσον αφορά τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν”.

Αναλυτικά, σύμφωνα με κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και η Ύπατη Εκπρόσωπος, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) “επιβεβαίωσε τώρα ότι το Ιράν έχει αρχίσει να εμπλουτίζει το ουράνιο πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο που ορίζεται στο κοινό εκτεταμένο σχέδιο δράσης”.

“Εκφράζουμε βαθιά ανησυχία για το γεγονός ότι το Ιράν δεν εκπληρώνει αρκετές από τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης”, αναφέρουν. “Το Ιράν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να παραμείνει στο πλαίσιο της JCPoA”, καταγράφουν.

Τονίζουν δε ότι “πρέπει να δράσει αναλόγως αντιστρέφοντας αυτές τις δραστηριότητες και να επιστρέψει χωρίς καθυστέρηση στην πλήρη συμμόρφωση με την JCPoA”.

Ξεκαθαρίζουν τέλος ότι “αυτά τα ζητήματα συμμόρφωσης πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της JCPoA και πρέπει να συγκληθεί επειγόντως κοινή επιτροπή”.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ – Βέλγιο/Βρυξέλλες

Συνεχίζεται η διπλωματική κόντρα Βρετανίας-ΗΠΑ: Κανένα σχέδιο για συνομιλίες δύο ηγετών%d bloggers like this: