Μάχη για δύο διαφοροποιήσεις στο ψήφισμα του ΣΑ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ δίνει η Λευκωσία

File Photo ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Συνεχίστηκαν χθες οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του ψηφίσματος που αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με αναφορές στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.

Διπλωματική πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι δεν ήταν ακόμα σίγουρο αν θα κατέληγαν σε συμφωνία ώστε να εγκριθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Σώματος, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο λήγει στις 31 του τρέχοντος μηνός.

  • Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ καταβάλλει προσπάθειες για να διαφοροποιηθούν δύο συγκεκριμένες αναφορές, αλλά και για να υπάρξουν βελτιώσεις στο λεκτικό του σχεδίου ψηφίσματος. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αν και από ορισμένα μόνιμα μέλη του ΣΑ εξακολουθεί να παρέχεται η «παραδοσιακή στήριξη» στις κυπριακές θέσεις, εντούτοις διαπιστώνονται «σοβαρές δυσκολίες». Την ίδια στιγμή, και παρά την πολιτική τους στο θέμα των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να επιδιώκουν σ’ αυτή τη φάση «ακραίες αλλαγές» για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Όσον αφορά στο θέμα της δημιουργίας «μηχανισμών» (π.χ. για ανταλλαγή πληροφοριών και επίλυση προβλημάτων αποφυγής εντάσεων), που εισήγαγε στις τελευταίες εκθέσεις του ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς Οργανισμού, κρίνεται ως σημαντικός «μοχλός πίεσης» προς την ελληνοκυπριακή πλευρά επειδή δεν αφορά μόνο μηχανισμούς για στρατιωτικά θέματα. Επιδιώκεται η επέκταση των μηχανισμών και σε άλλους τομείς, όπως σε πολιτικό, οδηγώντας σε αναβάθμιση δομών του κατοχικού καθεστώτος. Η Κυπριακή Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ προβάλλει ως αντεπιχείρημα τον ρόλο και τη λειτουργία των τεχνικών επιτροπών.

  • Τόσο μέσα από τις αναφορές για τη δημιουργία μηχανισμών, όσο και σε άλλα σημεία του βρετανικού σχεδίου ψηφίσματος, επιχειρείται η περαιτέρω διασύνδεση της αποστολής και λειτουργίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τις πολιτικές διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, θέτοντας σταδιακά «χρονικό ορίζοντα» για το μέλλον της Δύναμης. Βασικά, όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, το ΣΑ ζητά από τις πλευρές να γίνουν κάποια πράγματα τα οποία θα πρέπει να αλλάξουν τα δεδομένα.

Ακόμα και μόνιμα μέλη του ΣΑ που στηρίζουν τις κυπριακές θέσεις θεωρούν ότι αφού θα εγκριθεί η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες, τα άλλα ζητήματα εκλαμβάνονται ως «υποδεέστερα», αποτυπώνοντας έτσι και τη «σταδιακή μετεξέλιξη» του πλαισίου σε σχέση με ΟΥΝΦΙΚΥΠ και Κυπριακό.

Στο σχέδιο ψηφίσματος, τα μέλη του ΣΑ επαναβεβαιώνουν τη στήριξή τους στον ΓΓ και στην προσπάθεια της Τζέιν Χολ Λουτ για να επιτευχθεί συμφωνία στους «όρους αναφοράς» και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Επίσης, ζητούν από τον Αντόνιο Γκουτέρες να υποβάλει έκθεση για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του στις 15 Νοεμβρίου. Ακόμα δεν είναι γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί η νέα επίσκεψη της κ. Λουτ στην Κύπρο και αν τελικά θα παραστεί στη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, στις 9 Αυγούστου.

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος- Πανίκος Παναγιώτου, Νέα Υόρκη

Μόνος και … έρημος ο Πορθητής: Αποχώρησαν πλέον όλες οι διεθνείς εταιρίες υποστήριξης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: