Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι ισχυρισμοί του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πρότεινε λύση δύο κρατών και η άμεση διάψευση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, καθώς και η συνάντηση των δύο ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κυριαρχούν σήμερα στον Τύπο.

Προβάλλονται επίσης το θέμα των ψηλών ενοικίων, η κηδεία του Δήμαρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού, θέματα ΓεΣΥ, το θέμα με τις μουσικές σχολές στην Ελλάδα καθώς και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Βάζει φωτιές ο Τσαβούσογλου» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέει ‘ναι’ στην άτυπη πενταμερή αλλά μας προϊδεάζει ότι αν γίνει δεν θα πάνε για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία αλλά για να γίνουν γνωστές οι θέσεις όλων. Σε άλλο θέμα η» Α» γράφει ότι φοιτητές, μη αντέχοντας τα ψηλά ενοίκια των 500-600 ευρώ, ενοικιάζουν στα κατεχόμενα. Αλλού δημοσιεύει ρεπορτάζ για την κηδεία του δημάρχου της Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Κάποιος δε μας λέει την αλήθεια για δύο κράτη» κάτω από τον οποίο δημοσιεύει δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος “εκθέτει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις μυστικές συζητήσεις”. Αλλού αναφέρει ότι πάνω από 1.200 γιατροί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί στο Γενικό Σχέδιο Υγείας. Γράφει επίσης ότι το ΔΗΚΟ θα είναι ο ρυθμιστής για την έκβαση των αναπομπών επί των νόμων για τις εκποιήσεις.

“Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Ραντεβού με ανοίγματα» και γράφει ότι πρώτο βήμα για την πενταμερή διάσκεψη είναι η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, ενώ αναφέρει ότι παράθυρο για χειρονομίες στα ενεργειακά από τον Πρόεδρο. Αλλού αναφέρει ότι η έγκριση του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών αποτελεί προαπαιτούμενο για την υλοποίηση συμφωνίας αγοραπωλησίας τ/κ γης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο νέο κύμα καύσωνα που περιμένει την Ευρώπη και σημειώνει ότι σε ψηλά επίπεδα βρίσκεται ο υδράργυρος και στην Κύπρο.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Παρασκήνιο για διευκόλυνση των τραπεζών» αναφέρεται σε έντονο παρασκήνιο σε εξέλιξη μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για τις αναπομπές που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Γράφει επίσης σε άλλο θέμα ότι η κυβέρνηση και η Αρχιεπισκοπή είναι συνένοχοι για το πολιτιστικό έγκλημα στη Γεροσκήπου, της θυσίας ενός αρχαίου μνημείου διεθνούς σημασίας για ανέγερση πύργων και ξενοδοχείου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι παραμένουν ξεκρέμαστοι οι υποψήφιοι για τις μουσικές σχολές.

Η αγγλόγλωση ‘Cyprus Mail” με τίτλο «Ο Τσαβούσογλου λέει ψέματα για τα περί δύο κρατών» αναφέρεται σε δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου ότι ο Πρόεδρος δεν εισηγήθηκε λύση δύο κρατών, όπως υποστηρίζει ο κ. Τσαβούσογλου. Δημοσιεύει αλλού ρεπορτάζ γα την κηδεία του Αλέξη Γαλανού, ο οποίος τάφηκε μαζί με ένα βαζάκι που περιείχε άμμο από παραλία της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Γράφει σε άλλο θέμα ότι στη Γεροσκήπου θα κατασκευαστούν 14 κυματοθραύστες.


ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 23/07/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: