Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι νέες απειλές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως απάντηση στο θέμα των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), οι πληροφορίες για συζήτηση της κρίσης στην ΑΟΖ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να καταστεί μέρος της διαδικασίας του Κυπριακού, οι επικείμενες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και τα ενεργειακά, ο θάνατος 44χρονου στο νοσοκομείο Λάρνακας και η καταγγελία ότι δεν έβρισκαν πνευμονολόγο, η αύξηση του αριθμού αλλοδαπών οικιακών βοηθών που εγκαταλείπουν τον εργοδότη τους, και ο απολογισμός του πρώτου μήνα λειτουργίας του ΓΕΣΥ είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες.

H εφημερίδα «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πέθανε αβοήθητος στο νοσοκομείο. Δεν έβρισκαν πνευμονολόγο», αναφέρεται σε καταγγελία ότι 44χρονος οικογενειάρχης πέθανε ενώ νοσηλευόταν για μέρες στο νοσοκομείο Λάρνακας, ενώ σημειώνει ότι ο Υπουργός Υγείας διέταξε έρευνα. Αλλού αναφέρεται σε ωμές απειλές Τούρκων για την ΑΟΖ, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλού Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι οι Ε/κ θα πάρουν απάντηση όπως πήραν και στο παρελθόν. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε «μάχες» στη Βουλή για εκποιήσεις που δεν γίνονται.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα, που τιτλοφορεί «Στο κάδρο του Κυπριακού παίζει το φυσικό αέριο», γράφει ότι η κρίση στην ΑΟΖ της Κύπρου συζητείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας να καταστεί μέρος της διαδικασίας του Κυπριακού, ενώ το προσχέδιο που αφορά τη δράση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν αναμένεται να έχει καμιά αναφορά στις μεθοδεύσεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας κρούει κώδωνα κινδύνου για τη βιωσιμότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων, καλώντας τους εργαζόμενους να αλλάξουν νοοτροπία και να προσέξουν τη συμπεριφορά τους. Αλλού γράφει ότι η επίσκεψη Οζερσάι στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου για την καταγραφή των περιουσιών έγινε σε σημείο το οποίο η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων θεωρεί πιθανό τόπο ταφής Ε/κ αγνοουμένων του 1974.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Χιλιάδες οι ‘εξαφανισμένες’», γράφει στο κύριο του θέμα ότι διογκώνεται ανεξέλεγκτα το πρόβλημα με τις παράνομες αλλοδαπές οικιακές βοηθούς που εγκαταλείπουν τον εργοδότη τους και εξαφανίζονται χωρίς να τις αναζητεί κανείς και υπολογίζεται ότι από 2745 μέχρι 8000 περνούν στην παρανομία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπάλληλος του Γραφείου Ευημερίας εισέπραττε κρατικά ενοίκια με εικονικά ενοικιαστήρια αλλοδαπών από το Γραφείο Ευημερίας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε έκθεση της Κομισιόν για την πράσινη γραμμή που καταγράφει αύξηση 264% των παράτυπων μεταναστών που πέρασαν από τα κατεχόμενα.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Αποκλιμάκωση της έντασης ο στόχος», γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι με νέες δηλώσεις, απειλές αλλά και με πρόσχημα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, επέμεινε χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να προκαλεί για την κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε επίμονες προσπάθειες επιχειρηματιών να αποκτήσουν τη διαχείριση κρατικής δασικής γης για επιχειρηματικές δραστηριότητες, παρά τις αρνητικές απόψεις των κυβερνητικών τμημάτων και του Γ. Εισαγγελέα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε 216 επιστολές εκποίησης πρώτης κατοικίας, γράφοντας για δραστική αύξηση των εκποιήσεων, ενόψει των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Πάνω από 130,000 επισκέψεις σε προσωπικούς γιατρούς σε ένα μήνα», γράφει στο κύριο της θέμα ότι από την ημερομηνία έναρξης του ΓΕΣΥ υπήρξαν 130.584 επισκέψεις σε προσωπικούς γιατρούς 30.254 σε ειδικούς γιατρούς και εκδόθηκαν 87.618 συνταγές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίζεται να απειλεί για νέα εισβολή, απαντώντας σε ερωτήματα για τις ερευνητικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού γράφει ότι Σουηδή ειδικός τροφίμων ανέφερε ότι η κατανάλωση χαλουμιού μπορεί να είναι χειρότερη από την κατανάλωση κρέατος λόγω των υψηλών επιπέδων αντιβιοτικών που δίνονται στα ζώα στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», στο κύριο θέμα της με τίτλο «`Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης`…!», γράφει ότι η Τουρκία αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ και οι κυβερνώντες περί άλλων τυρβάζουν και αντί να πουν mea culpa γιατί τα έκαναν μαντάρα, τα βάζουν με την Αριστερά. Αλλού γράφει ότι κίνδυνος- θάνατος είναι οι χειρισμοί στο Κυπριακό πίσω από κλειστές πόρτες και σε μυστικά δείπνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι απειλούν και εκβιάζουν για να αποτρέψουν μέτρα προστασίας των δανειοληπτών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καυτό καλοκαίρι για κυπριακό – Ενέργεια», γράφει ότι άλλο ένα καυτό καλοκαίρι για το Κυπριακό αλλά και τα ενεργειακά ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε, με τους βασικούς παίκτες στην σκακιέρα να έχουν πάρει θέσεις για μια ίσως τελευταία παρτίδα. Αλλού γράφει ότι το ψευδοκράτος θέλει υπό τον έλεγχό του τα Βαρώσια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο διαμηνύει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στάση της Ουάσιγκτον για το ζήτημα των S-400.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 05/07/2019

ΕΣΗΕΑ και κόμματα καταδικάζουν την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας «Athens Voice»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: