Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το θέμα της αγοράς των ρωσικών πυραύλων, οι ολονύκτιες διαβουλεύσεις χθες τις Βρυξέλλες για την νέα ηγεσία της ΕΕ, η αποφασιστικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη για την επιτυχία του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και η επιτυχής χειρουργική επέμβαση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ύστερα από υποκεφαλικό κάταγμα στον δεξιό μηρό, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Τελικά, ήταν λόγια;» γράφει ότι στην συνάντηση που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλτ Τραμπ, τον έπεισε για τους λόγους που προχώρησε στην αγορά των ρωσικών πυραύλων κι έτσι ο πλανητάρχης για να μη χάσει ένα ισχυρό σύμμαχο και μια μεγάλη οικονομική αγορά, άλλαξε στάση. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, η εκτίμηση ψήφου είναι 35,4% με 40,4% για την Νέα Δημοκρατία και 26,5% με 31,5% για το κυβερνών κόμμα. Βάσει της έρευνας σε όλα τα σενάρια για την συγκρότηση της επόμενης βουλής, η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας έθεσε στην ΕΕ το θέμα μέτρων που πρέπει να ληφθούν σε βάρος της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στην Αν. Μεσόγειο και Αιγαίο.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Βέτο Ανατολικοευρωπαίων λόγω μεταναστευτικού» γράφει ότι απόντος του Προέδρου της Κύπρου, ολονύκτιες διαβουλεύσεις χθες στις Βρυξέλλες για τον επόμενο Πρόεδρο της Κομισιόν. Επιμένει ο Μακρόν στην απόρριψη του Βέμπερ ενώ Ουγγαρία, Τσεχία και Πολωνία άναψαν κόκκινο στον Ολλανδό σοσιαλδημοκράτη Τίμερμανς. Αλλού γράφει ότι μετά την εξαγγελθείσα πρόθεση του Υπουργού Εσωτερικών να προτείνει αλλαγές στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής λόγω της αύξησης των προσφύγων που εισέρχονται στα εδάφη που ελέγχει η Δημοκρατία μέσω των κατεχομένων, ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων επανέρχεται για το θέμα της προμήθειας καυσίμων από τα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επιτυχής ήταν η χειρουργική επέμβαση στον μηρό του Προέδρου ενώ θα είναι «τουλάχιστον τρεις εβδομάδες απών».

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Αποφασισμένος για το ΓεΣΥ» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσιάζεται αποφασισμένος για την εφαρμογή μέχρι τέλους και την απόλυτη επιτυχία του Γενικού Σχεδίου Υγείας με βάση την νομοθεσία, με στόχο μέχρι την 1η Ιουνίου του 2020 να λειτουργεί ένα πλήρες σύστημα με ελάχιστα προβλήματα. Αλλού γράφει ότι κατολισθήσεις βράχων προκαλούνται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών Πέγειας στο σημείο όπου έχουν ανεγερθεί έξι επαύλεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε περίπου 350 ανέρχονται οι αθλητές που θα καταταγούν στην Εθνική Φρουρά με την 2019 ΕΣΣΟ, αρχής γενομένης από σήμερα, οι οποίοι επηρεάζονται από τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας που τίθεται σήμερα σε εφαρμογή με στόχο την μείωση της φυγοστρατίας.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ο Ξενοδόχος δεν λογαριάζει κανέναν» γράφει ότι ακριβώς τα αντίθετα από όσα προνοεί το δικαστικό διάταγμα κατεδάφισης που φέρεται να εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου σε σχέση με το ξενοδοχείο που ανεγείρεται παράνομα στην Αγία Νάπα, γίνονται επί του εδάφους. Αντί να κατεδαφίζεται η παράνομη οικοδομή, συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες. Αλλού αναφέρεται στην Καρόλα Ράκετε, «την τολμηρή καπετάνισσα που έσπασε τον αποκλεισμό που έχει κηρύξει ο επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας και Υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, μεταφέροντας με το σκάφος της 40 διασωθέντες μετανάστες». Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην Γερμασόγεια, κυβερνητικές επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες και υποσχέσεις για τον παραλιακό πεζόδρομο έμειναν στα λόγια.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/07/2019

Το δελτίο του ALPHA πρώτο σε τηλεθέαση το Σάββατο: Στη δεύτερη θέση ο ΣΚΑΙ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: