Ζοάο Φέλιξ, ο πιο συναρπαστικός παίκτης μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο αξίας… 120 εκ. ευρώ!

File Photo: Portugal’s player Joao Felix attends a training session during the stage of the Portuguese National Team preparation for the Final Phase of the UEFA Nations League, in Oeiras, Portugal. EPA, TIAGO PETINGA




Ο Ζοάο Φέλιξ είναι αυτήν την στιγμή, ο έφηβος που… γλυκοκοιτάζουν όλες οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης και σε ηλικία 19 ετών, κοστίζει 120 εκατομμύρια ευρώ.

  • Ο Πορτογάλος επιθετικός, έκανε το ντεμπούτο του με τη Μπενφίκα στην αρχή της σεζόν και έχει σκοράρει 15 τέρματα ενώ μοίρασε και εννέα ασίστ στην πορεία των «αετών» προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Τον Απρίλιο στο Europa League, ο Φέλιξ σημείωσε χατ-τρικ απέναντι στη Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και έγινε ο νεότερος παίκτης της Μπενφίκα, και ο νεότερος Πορτογάλος ποδοσφαιριστής που σημειώνει τρία τέρματα στην Ευρώπη αλλά και ο νεότερος παίκτης που τα κατάφερε στο Europa League.

Η εντυπωσιακή του απόδοση έφερε και την κλήση του στην εθνική ομάδα της Πορτογαλίας για τους τελικούς του Uefa Nations League και σε μερικές εβδομάδες μπορεί να τον παρακολουθούμε πλάι στον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Όπως είναι φυσιολογικό έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων της Premier League με τις Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτι να δίνουν μάχη για την απόκτησή του.

  • «Ο Μπερνάρντο Σίλβα είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο πρώην προπονητής της Σουόνσι, Κάρλος Καρβαχάλ στο BBC Sport και συνέχισε: «Αλλά στα 19 του, δεν έδειχνε το ταλέντο που δείχνει αυτή τη στιγμή ο Φέλιξ. Φανταστείτε λοιπόν για τι είδους παίκτη μιλάμε».

Ο Φέλιξ άρχισε τη σταδιοδρομία του με την ομάδα νέων της Πόρτο από την οποία αποδεσμεύτηκε το 2015, επειδή ήταν «πολύ άδύνατος».

  • Μετακόμισε στη Μπενφίκα και στα 16 έγνε ο νεότερος παίκτης της δεύτερης ομάδας καθώς έκανε το ντεμπούτο του τον Σεπτέμβρη του 2016.
  • Αλλά η σεζόν 2018-19 ήταν αυτή που τον ανέδειξε και τον Νοέμβριο υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τους «αετούς της Λισσαβώνας» μέχρι το 2023, που περιλαμβάνει και ρήτρα 120 εκ. ευρώ.

Το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα έγινε κόντρα στην Μποαβίστα τον Αύγουστο και στο επόμενο παιχνίδι σημείωσε το πρώτο του τέρμα κόντρα στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας με κεφαλιά στο 86ο λεπτό και ενώ είχε περάσει σαν αλλαγή στον αγώνα.

Οι εμφανίσεις του περιορίστηκαν στη συνέχεια από τον προηγούμενο προπονητή της ομάδας, Ρουϊ Βιτόρια, αλλά η κατάσταση άλλαξε όταν ανέλαβε προπονητής ο Μπρούνο Λάγκε τον Ιανουάριο. Ο Φέλιξ σημείωσε δύο τέρματα στον πρώτο αγώνα του Λάγκε και έκλεισε τη σεζόν με 20 τέρματα σε 43 ματς σε όλες τις διοργανώσεις.

Μεταξύ των εφήβων σε όλα τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, ο Φέλιξ είναι δεύτερος σκόρερ μετά τον 19χρονο μέσο της Λεβερκούζεν, Κάι Χάβερτζ. Σε ότι αφορά στις ασίστ είναι πίσω μόνο από τον Τζέιντον Σάντσο της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

  • «Στην Μπενφίκα ήταν πολύ σαφές ότι ήταν το άτομο με το μεγαλύτερο ταλέντο στην ακαδημία της ομάδας» δήλωσε ο Καρβαχάλ.
  • «Η μετάβαση στην επαγγελματική ομάδα δεν είναι εύκολη. Για τον Φέλιξ φάνηκε πολύ εύκολη. Όταν τον παρακολουθήσει κανείς εκτός των αγωνιστικών χώρων, θα δει ότι είναι πολύ ευτυχισμένος. Χειρίζεται πάρα πολύ καλά την πίεση για νίκες και τίτλους».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μπενφίκα, Ντομίνγκος Σοάρες ντε Ολιβέιρα, δήλωσε πρόσφατα ότι μια ομάδα θα πρέπει να καταβάλει τη ρήτρα των 120 εκ. ευρώ για να μπορέσει να τον αποκτήσει.

  • «Αν ένας σύλλογος καταθέσει πρόταση 100 εκατομμυρίων για τον Φελίξ, η πρόθεσή μας είναι να μην τον πουλήσουμε» τόνισε.
  • «Σίγουρα 100 εκ. ευρώ είναι πάρα πολλά χρήματα και ποτέ δεν έχουν υπάρξει τέτοιες πωλήσεις στην Πορτογαλία αλλά ο κύριος στόχος μας είναι να κερδίζουμε και θα κάνουμε ότι μπορούμε να κρατήσουμε τους παίκτες που μας βοηθάνε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Αν η ρήτρα είναι 120 εκ. και κάποιος κάνει προτάσεις 80εκ., 90εκ., η 100εκ. εμείς θα αρνηθούμε» υποστήριξε.

Ο Μπρούνο Λάγκε, που έχει υπάρξει και βοηθός προπονητή σε Σουόνσι και Σέφιλντ Γουένσντεϊ δήλωσε: «Δεν πρόκειται να μετατρέψουμε τον Ζοάο Φέλιξ σε υπερήρωα. Είναι ένα φανταστικό παιδί και έχει πολλά να μάθει τόσο τεχνικά όσο και στον τομέα της τακτικής. Δεν τον πιέζουμε. Θέλουμε απλώς να παίξει το φυσικό του παιχνίδι και να συνεχίσει να βελτιώνεται. Αυτό πιστεύουμε ότι θα συμβεί εάν συνεχίσει να δουλεύει με εμάς».

Σύμφωνα όμως με τον Ζοζέ Ντελγκάδο της πορτογαλικής αθλητικής εφημερίδας «A Bola», η Μπενφίκα επιθυμεί να κρατήσει τον παίκτη για ένα ακόμη έτος, αλλά ίσως αυτό να μην είναι δυνατό. «Από την εποχή του Ρονάλντο δεν είχαμε δει έναν νέο παίκτη τόσο συναρπαστικό» τόνισε στο BBC Sport.

Ο Φελιξ πάντα θα συγκρίνεται με τους σημερινούς αστέρες της Πορτογαλίας, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Μπερνάρντο Σίλβα. Ωστόσο συχνά παρομοιάζεται με τον πρώην μεσοεπιθετικό της Μίλαν και εθνικής Βραζιλίας, Κακά.

  • «Τον έχουν ήδη αποκαλέσει διάδοχό μου η νέο Κακά» τόνισε ο παλιός αστέρας της Μπενφίκα και της εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας, Ρουί Κόστα και συνέχισε: «Για να είμαι ειλικρινής, ο Φέλιξ είναι απλώς Φέλιξ. Έχει μια εξαιρετική αντίληψη της παιχνιδιού και τη σπάνια ικανότητα να γνωρίζει που ακριβώς πρέπει να βρίσκεται μπροστά από το τέρμα».

Ο Καρβαχάλ πρόσθεσε: «Τα χαρακτηριστικά μοιάζουν περισσότερο στον Κακά. Ο τρόπος του με τη μπάλα, το πως συνδέει το παιχνίδι αλλά και τέρματά του. Είναι ένας συνδυασμός μεταξύ δεκαριού και εννιαριού. Παίζει σαν δεύτερος επιθετικός. Έχει καλή κεφαλιά παρά το γεγονός ότι σωματικά δεν είναι τεράστιος. Ξέρει πως να βρει χώρο στην τελευταία γραμμή της άμυνας, και σουτάρει και με τα δύο πόδια. Οταν χρειάζεται να συνδέσει το παιχνίδι από επίθεση η κέντρο τα καταφέρνει εξαιρετικά. Είναι πολύ καλός τεχνίτης.

  • Αυτό είναι και ο λόγος που οι μεγάλες ομάδες δείχνουν ενδιαφέρον για αυτόν. Δεν αποτελεί έκπληξη για εμένα γιατί από την αρχή είδαμε έναν ταλαντούχο παίκτη.

Στα 19 του, ο Φέλιξ χρειάζεται να μεγαλώσει και να μάθει. Αν παραμείνει στη Μπενφίκα θα είναι καλό για αυτόν. Αν όμως πάει κάπου αλλού, ελπίζω να είναι σε μια ομάδα και έναν προπονητή, που καταλαβαίνει το ποδόσφαιρο κι επιτρέπει σε τέτοιου είδους παίκτη να αναπτυχθεί».

02/06/2019 10:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

 

Ραγίζει καρδιές το μήνυμα του γιου του Ρέγιες: Μπαμπά θα με προσέχεις από τον παράδεισο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: